1
Przejdź do strony:
» w jaki sposób oddać samochód z powodu ukrytych wad
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Konsument i umowy
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

10:44 22-02-2012
Miesiąc temu kupiłam samochód w komisie. Samochód stał tam już jakiś czas, był bez przeglądu i ubezpieczenia (właściciel czekał z tym do momentu sprzedaży auta). Po obejrzeniu samochodu i jeździe próbnej, zdecydowałam się, że nie oddam sama samochodu do stacji diagnostycznej, skoro właściciel komisu musi zrobić przegląd, wychodząc z założenia, że jeśli coś jest nie tak, to auto przeglądu nie przejdzie. Kiedy przyjechałam następnego dnia, wszystko było załatwione, podpisałam umowę z klauzulą, że stan samochodu jest mi znany i odjechałam. Od tego czasu zdarzyło się kilka rzeczy, ale nie rościłam żadnych pretensji, aż do ostatniego zdarzenia. Musiałam bardzo mocno zahamować, żeby uniknąć wypadku i to spowodowało pęknięcie przewodu hamulcowego i wyciek płynu. Oddałam samochód do warsztatu, w którym się dowiedziałam, że przewody hamulcowe są całkowicie skorodowane i mechanik nie rozumie, jakim cudem miesiąc wcześniej samochód przeszedł przegląd. Ale to nie wszystko! Po dalszych oględzinach, dowiedziałam się, że zawieszenie jest na piance montażowej, takiej do okien i że teleskopy są całkiem przegnite i w każdej chwili auto może się złożyć! Jest to więc ewidentny przekręt właściciela komisu i tego, kto podbił przegląd. Moje pytanie dotyczy tego, jak się oddaje samochód? Czy są na to jakieś przepisy? Czy spisuje się umowę zwrotu, umowę odsprzedaży, czy jaką? Chodzi mi o to, że samochód jest już przerejestrowany na mnie ( mam jeszcze tymczasowy dowód), więc jak to formalnie ma się odbyć, żebym np. nie musiała płacić podatku dochodowego, z powodu pozbycia się samochodu przed upływem 6 miesięcy? I co z wydatkami, które miałam w ciągu tego miesiąca na naprawy, rejestrację, ubezpieczenie, opony zimowe, nowy akumulator? Bardzo proszę o poradę.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

13:33 22-02-2012
Czy sprzedawcą była firma czy osoba prywatna? Czy kupiła Pani auto na firmę czy prywatnie? Odp. na te pytania jest konieczna dla ustalenia właściwych przepisów dla tej sprawy.
---------------------
Pozdrawiam.
MW

PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości.
odpowiedz

linki
reklamowe

22:27 22-02-2012
Kupiłam w komisie czyli od firmy, a ja jako osoba prywatna.
odpowiedz

22:41 22-02-2012
W takim razie proszę wystąpić do sprzedawcy na piśmie za potwierdzeniem odbioru z wezwaniem do naprawy samochodu na podstawie art. 8 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Zapewne sprzedawca na to nie odp. i nie podejmie żadnych działań naprawczych. Tym samym popadnie w zwłokę co uprawniać będzie do odstąpienia od umowy i żądania zwrotu ceny (ART. 8 UST. 4 USTAWY W ZW. Z ART. 496 KC).
---------------------
Pozdrawiam.
MW

PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości.
odpowiedz

15:30 23-02-2012
Bardzo Panu dziękuję za poradę. Mam nadzieję, że poradzę sobie z tą trudną dla mnie sytuacją. Ciągle jeszcze nie mogę się uporać ze zrozumieniem takiego postępowania, jakie zaprezentował ten przedsiębiorca. Czy naprawdę dobre imię już nic dzisiaj nie znaczy? Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona