Zadaj pytanie na forum
ZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Miesiąc temu kupiłam samochód w komisie. Samochód stał tam już jakiś czas, był bez przeglądu i ubezpieczenia (właściciel czekał z tym do momentu sprzedaży auta). Po obejrzeniu samochodu i jeździe próbnej, zdecydowałam się, że nie oddam sama samochodu do stacji diagnostycznej, skoro właściciel komisu musi zrobić przegląd, wychodząc z założenia, że jeśli coś jest nie tak, to auto przeglądu nie przejdzie. Kiedy przyjechałam następnego dnia, wszystko było załatwione, podpisałam umowę z klauzulą, że stan samochodu jest mi znany i odjechałam. Od tego czasu zdarzyło się kilka rzeczy, ale nie rościłam żadnych pretensji, aż do ostatniego zdarzenia. Musiałam bardzo mocno zahamować, żeby uniknąć wypadku i to spowodowało pęknięcie przewodu hamulcowego i wyciek płynu. Oddałam samochód do warsztatu, w którym się dowiedziałam, że przewody hamulcowe są całkowicie skorodowane i mechanik nie rozumie, jakim cudem miesiąc wcześniej samochód przeszedł przegląd. Ale to nie wszystko! Po dalszych oględzinach, dowiedziałam się, że zawieszenie jest na piance montażowej, takiej do okien i że teleskopy są całkiem przegnite i w każdej chwili auto może się złożyć! Jest to więc ewidentny przekręt właściciela komisu i tego, kto podbił przegląd. Moje pytanie dotyczy tego, jak się oddaje samochód? Czy są na to jakieś przepisy? Czy spisuje się umowę zwrotu, umowę odsprzedaży, czy jaką? Chodzi mi o to, że samochód jest już przerejestrowany na mnie ( mam jeszcze tymczasowy dowód), więc jak to formalnie ma się odbyć, żebym np. nie musiała płacić podatku dochodowego, z powodu pozbycia się samochodu przed upływem 6 miesięcy? I co z wydatkami, które miałam w ciągu tego miesiąca na naprawy, rejestrację, ubezpieczenie, opony zimowe, nowy akumulator? Bardzo proszę o poradę. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Czy sprzedawcą była firma czy osoba prywatna? Czy kupiła Pani auto na firmę czy prywatnie? Odp. na te pytania jest konieczna dla ustalenia właściwych przepisów dla tej sprawy.
---------------------Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
Kupiłam w komisie czyli od firmy, a ja jako osoba prywatna. | |||
W takim razie proszę wystąpić do sprzedawcy na piśmie za potwierdzeniem odbioru z wezwaniem do naprawy samochodu na podstawie art. 8 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Zapewne sprzedawca na to nie odp. i nie podejmie żadnych działań naprawczych. Tym samym popadnie w zwłokę co uprawniać będzie do odstąpienia od umowy i żądania zwrotu ceny (ART. 8 UST. 4 USTAWY W ZW. Z ART. 496 KC).
---------------------Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
Bardzo Panu dziękuję za poradę. Mam nadzieję, że poradzę sobie z tą trudną dla mnie sytuacją. Ciągle jeszcze nie mogę się uporać ze zrozumieniem takiego postępowania, jakie zaprezentował ten przedsiębiorca. Czy naprawdę dobre imię już nic dzisiaj nie znaczy? Pozdrawiam serdecznie. | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |