Zadaj pytanie na forum
![]() | Maciej RewieńskiAdwokat, dr nauk prawnych, ekspert w dziedzinie sądowego postępowania cywilnego i karnego. |
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Witam, mam następujący problem: kupiłem wannę akrylową w salonie łazienek, wanna okazała się wadliwa - jest pęknięcie na długości ok 5 cm. Niestety wada wyszła 'po czasie', dopiero po obudowaniu wanny i ściągnięciu oryginalnej folii ochronnej (wcześniej folia była cały czas założona żeby uniknąć porysowania wanny podczas urządzania łazienki). Po zgłoszeniu wady był na budowie przedstawiciel producenta (Cersanit) który reklamacji nie uznał ponieważ wady mechaniczne nie podlegają reklamacji. Ponieważ wanna jest już obudowana jedynym wyjściem wydaje się być regeneracja zestawem naprawczym do akrylu. Uważam iż salon powinien być odpowiedzialny za tą naprawę, ale dział reklamacji w salonie stwierdził, że również nie ponoszą odpowiedzialności za tą wadę. Co mogę jeszcze zrobić w tej sytuacji ? Czy sprzedawca ponosi jakąś odpowiedzialność tutaj (rękojmia itp. ..?) ? Zanim sam będę zmuszony to wykonać, chcę sprawdzić wszystkie możliwości. Uchylanie się od odpowiedzialności i podejście sprzedawcy i producenta jest denerwujące i uważam że klienci powinni walczyć o swoje. Czekam na rady i sugestie. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Proszę złożyć sprzedawcy na piśmie za potwierdzeniem odbioru reklamację z żądaniem wydania nowego egz. wanny wad pozbawionego oraz zwrotu kosztów demontażu wadliwej wanny i ponownego montażu wymienionego egzemplarza zgodnie z art. 8 ust. 1 i 2 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Proszę jednocześnie zaznaczyć, że zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy, jeśli wada ujawniła się w terminie 6 m-cy od zakupu, to przyjmuje się, że tkwiła ona w produkcie już w momencie sprzedaży, co przemawia za odpowiedzialnością sprzedawcy. Tym samym to sprzedawca powinien wykazać, że było inaczej, a za niewystarczające należy uznać w tym zakresie gołosłowne przerzucanie winy na Pana stronę.
---------------------Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
Dziękuję za pomocną odpowiedź. Będę ponownie pisemnie interweniował u sprzedawcy. Napiszę później jak się sprawa rozwinęła. | |||
Niestety po ponownym złożeniu pisma reklamacyjnego sprzedawca nadal podtrzymuje swoje stanowisko braku odpowidzialności, lakonicznie odpisując, że opinia przedstawiciela producenta jest wiążąca i ostateczna ...? Czy nadal radzicie się odwoływać, czy też szansa pociągnięcia sprzedawcy do odpowiedzialności jest niewielka ? | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |