brak zdolności do pracy w swoim zawodzie po rencie rechabilitacyjnej   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/17704,brak-zdolnosci-do-pracy--w-swoim-zawodzie-po-rencie-rechabilitacyjnej.htm)

~ewcia - 23:17 11-03-2010
latem 2009 roku przeszłam poważną operacje ginekologiczną..po operacji doszło do zakażenia rany gronkowcem.po zakończeniu świadczeń chorobowych otrzymałam rentę rehabilitacyjna na okres 4 miesięcy.teraz kończy mi się świadczenie a lekarz już nie może mi wystawić papierów do ZUS...po rozmowie lekarz przychodni chirurgicznej w której się leczę od 4 miesięcy ..poinformował mnie że zakończą moje leczenie ..i otrzymam całą dokumentacje medyczna i oświadczenie że mam bakterie gronkowca.z racji tego ze jestem z zawodu kucharz i przez ostatnie lata wykonywałam taka prace ..teraz nie dostanę zdolności do pracy ..lekarz kazał mi znależc kogoś kto mi wystawi zdolność do pracy i się postarać o przekwalifikowanie...jestem załamana czy mogę sie ubiegać o rentę inwalidzką z tytułu niezdolnej do wykonywania swojego zawodu...
~gość - 10:17 12-03-2010
Niezdolną do pracy w rozumieniu ustawy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu. Częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.Orzekanie o niezdolności do pracy dla celów ustalania uprawnień do świadczeń, do których prawo uzależnione jest od stwierdzenia niezdolności do pracy i niezdolności do samodzielnej egzystencji - należy do zadań lekarzy orzeczników i komisji lekarskich Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Od orzeczenia lekarza orzecznika osobie zainteresowanej przysługuje sprzeciw do komisji lekarskiej Zakładu, w ciągu 14 dni od dnia doręczenia tego orzeczenia.
Sprzeciw wnosi się za pośrednictwem jednostki organizacyjnej Zakładu właściwej ze względu na miejsce zamieszkania osoby zainteresowanej. Komisja lekarska nie rozpatruje sprzeciwu wniesionego po terminie. W uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek osoby zainteresowanej, może przywrócić termin na wniesienie sprzeciwu.
Prezes Zakładu, w terminie 14 dni od dnia wydania orzeczenia przez lekarza orzecznika, może zgłosić zarzut wadliwości orzeczenia i przekazać sprawę do rozpatrzenia komisji lekarskiej. O zgłoszeniu zarzutu wadliwości orzeczenia jednostka organizacyjna Zakładu niezwłocznie zawiadamia osobę zainteresowaną.
Prawo wniesienia sprzeciwu i zgłoszenia zarzutu wadliwości orzeczenia przysługuje od orzeczeń lekarza orzecznika wydawanych od 1 stycznia 2005 r.
Komisja lekarska, rozpatrując sprzeciw lub zarzut wadliwości, dokonuje oceny niezdolności do pracy i jej stopnia.
Mamba - 10:54 12-03-2010
w Pani sytuacji faktycznie nie ma wyjścia i należy się przekwalifikować, natomiast dobra wiadomość jest taka, iż może uda ci się uzyskać rentę, w tym celu zgłoś się do komisji lekarskiej.powodzenia

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona