Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | barszym | ja_jagienka |

~brabant 85.219.*.* |
zostałem poproszony przez obłożnie chorą babcie do zakupu telefonu na jej nazwisko. Transakcji dokonałem podpisując umowę jej nazwiskiem.Czy jest to zgodne z prawem ?. Operator sieci przy zakupie telefonu nie wymagał pisemnego upowaznienia od babci lecz tylko dowodu osobistego babci i odcinka emerytury. Nie jestem pewny czy było to OK. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~gość 192.168.*.* |
To dziwne bo powinieneś mieć pełnomocnictwo szczególne do dokonania takiej czynności. Teoretycznie czynność prawna dokonania bez umocowania jest nieważna, chyba że zostanie potwierdzona. Po drugie jako pełnomocnik powinieneś podpisać się swoim imieniem i nazwiskiem z adnotacją,że działasz w imieniu babci. | ||
linki reklamowe | |
~brabant 85.219.*.* |
Tak też myslałem-ale wtedy czas naglił i nikt nie pomyslał o upoważnieniu. Jak teraz uzupełnić braki prawne,potwierdzenia ?. Dzięki Bogu babcia czuje sie juz lepiej i może podróżować- może pojechać do sklepu i dowieżć upoważnienie z wyjaśnieniem ??. Doradź mi prosze Pozdrawiam | ||
~gość 192.168.*.* |
W Pana przypadku mają zastosowanie art. 103 KC § 1. Jeżeli zawierający umowę jako pełnomocnik nie ma umocowania albo przekroczy jego zakres, ważność umowy zależy od jej potwierdzenia przez osobę, w której imieniu umowa została zawarta. § 2. Druga strona może wyznaczyć osobie, w której imieniu umowa została zawarta, odpowiedni termin do potwierdzenia umowy; staje się wolna po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu. § 3. W braku potwierdzenia ten, kto zawarł umowę w cudzym imieniu, obowiązany jest do zwrotu tego, co otrzymał od drugiej strony w wykonaniu umowy, oraz do naprawienia szkody, którą druga strona poniosła przez to, że zawarła umowę nie wiedząc o braku umocowania lub o przekroczeniu jego zakresu. W związku z powyższym w ustawie nie ma oznaczonego terminu zawitego, to znaczy takie po upływie którego dana czynność nie mogłaby zostać potwierdzona. Zatem proponuję, aby udał się Pan z babcią do sklepu i żeby babcia potwierdziła zawartą umowę. Może to również zrobić pisemnie jeżeli nie może się poruszać. | ||
~brabant 85.219.*.* |
Serdecznie dziękuję. Tak zrobię. Pozdrawiam | ||
Ale czy podpisał się Pan własnym imieniem i nazwiskiem czy imieniem i nazwiskiem babci?
---------------------Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
~brabant 85.219.*.* |
Podpisałem się nawiskiem babci ponieważ sprzedawca telefonu powiedział że bez upoważnienia nie mogę podpisać się własnym nazwiskiem. | ||
linki reklamowe | |
~gość 109.243.*.* |
W tych sieciach komórkowych tylko mylą człowieka. Przecież podpisanie się za kogoś jest nielegalne. | ||
Żeby występował Pan w char. pełnomocnika musiałoby być wskazane, że umowa jest pomiędzy operatorem a Pana babcią a Pan występuje w char. Jej pełnomocnika i podpisuje się własnym nazwiskiem ale w Jej imieniu.
---------------------Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
~bob 192.168.*.* |
w tym momencie zawsze możesz powołać się na wprowadzenia w błąd przez niedouczonego pracownika telefonii komórkowej... | ||

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |