Wypłata ubezpieczenia - jak o nią walczyć?   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/17739,Wyplata-ubezpieczenia---jak-o-nia-walczyc.htm)

Adriandna - 08:14 13-03-2010
Witam serdecznie.
Bardzo proszę o pomoc.
Problem polega na tym, że mój teść miał 2 miesiące temu wylew krwi do mózgu (tzw. krwotok podpajęczynówkowy). Gdy doszedł do siebie, złożył wniosek do Ubezpieczyciela o wypłatę odszkodowania. Niestety w odpowiedzi Ubezpieczyciel odpisał:
- że nie wypłaci odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu, ponieważ wg mniego w umowie jest napisane, że ubezpieczenie obejmuje "Udar mózgu", a krwotok podpajęczynówkowy (bo tak pisze na wypisie ze szpitala) sie do tego nie zalicza. BRAK JAKEGOKOLWIEK UZASADNIENIA.

Jednak przeglądając strony internetowe i literaturę medyczną jest jasno napisane, że powyższy krwotok zalicza się do "udarów mózgu" jako jedna z jego odmian.

Moje pytanie brzmi:
- jak napisać odwołanie do Ubezpieczyciela i jak je uzasadnić?
- domagać sie fachowego (medycznego) uzasadnienia od Ubezpieczyciela zanim napiszemy odwołanie?
- jakie dokumenty zgromadzić by potwierdzić fakt, że ten krwotok stanowi podstawę wypłaty odszkodowania?? (niestety ordynator szpitala może potwierdzić tylko słowem a nie pismem fakt, że krwotok zaliczany jest do "Udarów", ponieważ wypis ze szpitala musiał "dokładnie i fachowo" określać chorobę, dlatego diagnoza brzmiała "krwotok podpajęczynówkowy).

Bardzo proszę o pomoc, co w tej sytuacji powinniśmy zrobić, aby móc prawidłowo uzasadnić swoje racje i skutecznie napisać odwołanie.
Niestety nie stać mnie na porady u profesjonalistów, więc z góry dziękuję za zainteresowanie.
Michał Waś - 11:59 13-03-2010
Przede wszystkim należy zgromadzić jak najszerszą dokumentację medyczną oraz opinię lekarską, zgodnie z którą krwotok podpajęczynkowy nosi znamiona udaru.
Taka dokumentacja powinna być głównym elementem uzasadnienia odwołania do ubezpieczyciela.
~Adriandna - 13:50 13-03-2010
Dziękuję za odpowiedź. W razie czego jeszcze będę prosił o pomoc w tym temacie.
Pozdrawiam.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona