Umowa, wynajm , opłaty za lokal .   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/17741,Umowa--wynajm---oplaty-za-lokal-..htm)

kdziadek - 11:16 13-03-2010
Wynajmowałem lokal na działalność gospodarczą. Przez pół roku wynajmująca zapłaciła za okres dwóch m-cy. Po nacisku o zapłatę złożyła wypowiedzenie choć umowa była podisana do 2014r. Po opuszczeniu lokalu skierowałem sprawę do sądu o zapłatę za czynsz. Odbyła się pierwsza rozprawa i odroczona na inny termin - pozwana niespodziewanie zaczęła kłamać i mnie oczerniać, że opłacała czynsz na które to nie wystawiałem rachunków a na wystawionych były kwoty zaniżone ponieważ chciałem zaniżać podatki. Oświadcza że nic nie jest mi dłużna co na świadka podała swojego komkubina z którym razem mieszkają oraz mają rodzinę.
1) Czy sąd może dopuścić świadka do zeznań - będzie zeznawał jak pozwana.
W odpowiedzi na pozew opisuje bzdury nie pokrywające się z prawdą psując mi opinie oraz robi ze mnie oszust podatkowego - ową odpowiedz otrzymałem na sali rozpraw podczas rozprawy. W cześniej przed sądem złożyłem oświadczenie dobrej woli o zmniejszenie zaległości czynszu.
2)Po zapoznaniu się z dostarczoną przez sąd odpowiedzią o oszczerstwach postanowiłem wycofać wolę umożenia części czynszu - czy mogę i w jaki sposób to uczynić.
Pozwana w owych opisywanych bzdurach trochę się pogubiła powołując się na umowę ustną w której sama przyznaje że cena wynajmu ustalona była dwukrotne wyższa. Pytanie czy sąd może odstąpić od treści umowy pisemnej i przejść do umowy ustnej do której na piśmie do sądu przyznaje się pozwana.

Do uzupełnienia, podatki zostały odprowadzone nawet z nadpłatą tak pouczony zostałem przez pracownicę U.S.,w umowie zaznaczono - wpłaty do ręki za pokwitowaniem, rozwiązanie umowy może nastąpić w cześniej pod warunkiem odszkodowania niedotrzymania treści.
Michał Waś - 11:52 13-03-2010
Czyli najpierw zawarli Państwo umowę ustną a następnie umową ustną zwiększyli Państwo wymiar czynszu. Czy w umowie pisemnej, że zastrzeżenie, zgodnie z którym umowa może być zmieniona w formie pisemnej pod rygorem nieważności?
Czy czynsz był płatny miesięcznie?
Czy wypowiedział Pan umowę najmu?
Kiedy została zawarta umowa najmu i na jaki czas? Czy wprowadzono w niej jakiś termin wypowiedzenia?
kdziadek - 13:08 13-03-2010
Umowa ustna została zawarta na trzy m-ce wcześniej z sumą większą, następnie spisana umowa wstępna poniewarz osoba owa ubiegała się o porzyczkę bezzwrotną z U.Pracy.
Suma na owej umowie taka sama jak na umowie stałej czyli mniesza.
Wumowie jest zastrzeżenie;
Wszelkie zmiany i uzupełnienia niniejszej umowy następują na piśmie za zgodą stron.Forma pisemna wymagana jest pod rygorem nieważności.
Czynsz miał być płacony miesięcznie do 10 każdego m-ca za dany miesiąc.
Umowa została wypowiedziana przez wynajmującą z miesięcznym terminem gdzie wyprowadziła się dopiero po 16 dniach opużnienia po uniemożliwieniu jej dostępu do lokalu bez mojej obecności.
Umowa ostateczna podpisana była 31.06.09r.wraz z protokołem przekazania oraz oddania kluczy.
Umowa została zawarta na czas określony do 31.06.2014r.
Za zgodą stron umowa może być rozwiązana w inym terminie, na uzgodnionych warunkach ewentualnego odszkodowania za poniesione koszta.
kdziadek - 08:31 16-03-2010
Czy to takie zawiłe? a może eksperci d/s prawa nie czytają owej strony.
Trudno ja tylko pytam, ???

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona