Rejestracja w przychodni - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
22:34 16-03-2010  Michał Waś
Ustawa o zakładach opieki zdrowotnej
Art. 18a.
1. Organizację i porządek procesu udzielania świadczeń zdrowotnych w zakładzie opieki zdrowotnej określa regulamin porządkowy zakładu opieki zdrowotnej.
1a. Regulamin porządkowy zakładu opieki zdrowotnej powinien określać w szczególności:
1) przebieg procesu udzielania świadczeń zdrowotnych z zapewnieniem właściwej dostępności i jakości tych świadczeń w jednostkach organizacyjnych zakładu opieki zdrowotnej,
2) organizację i zadania poszczególnych jednostek organizacyjnych zakładu opieki zdrowotnej, w tym zakresy czynności pracowników oraz warunki współdziałania między tymi jednostkami dla zapewnienia sprawności funkcjonowania zakładu opieki zdrowotnej pod względem leczniczym, administracyjnym i gospodarczym,
3) warunki współdziałania z innymi zakładami opieki zdrowotnej w zakresie zapewnienia prawidłowości diagnostyki, leczenia pacjentów i ciągłości postępowania,
4) prawa i obowiązki pacjenta,
5) obowiązki zakładu opieki zdrowotnej w razie śmierci pacjenta.
2. Postanowienia regulaminu, o którym mowa w ust. 1, nie mogą naruszać praw pacjenta określonych i wynikających z przepisów ustawy oraz przepisów odrębnych.
3. Regulamin, o którym mowa w ust. 1, ustala kierownik zakładu opieki zdrowotnej, z zastrzeżeniem art. 46 pkt 4.

Konieczna treść regulaminu porządkowego ZOZu jest w ustawie uregulowana, ale uprawnienia do wglądu do regulaminu wprost wskazanego nie ma...
2.
13:19 16-03-2010  ~Bo to ja
No tak zrobię chyba.
Może tak:
- pójdę najpierw do przychodni, poproszę o regulamin (A co, jeśli mi go nie "dadzą"?)
- mogę poprosić o xero/odpis ?
- potem w razie czego pójdę do kierownika
3.
18:52 15-03-2010  Michał Waś
Może po prostu wystąpić ze skargą do NFZ o Kierownika Przychodni. Regulamin Przychodni powinien być do wglądu w samej przychodni.
4.
22:22 14-03-2010  ~Ziomeczek
Więc co z tego wynika ? Co powinienem zrobić ? Gdzie mogę otrzymać regulamin przychodni ?
5.
18:57 14-03-2010  Michał Waś
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/167878,mazowiecki_nfz_chce_zmienic_zasady_rejestracji_do_lekarzy.html
6.
22:15 13-03-2010  ~Opinie
http://www.rynekmedyczny.pl/opinie/niepubliczny_zaklad_opieki_zdrowotnej_poradnia_medycyny_rodzinnej/1599773/1599773,0 - opinie kilkorga ludzi nt. tej przychodni.
7.
12:54 13-03-2010  ~Andrzejeeek
Witam,
Mam następujący problem:
U mnie w przychodni, w Opolu, od jakiegoś czasu nie mogę się zarejestrować z wyprzedzeniem do lekarza pierwszego kontaktu. Mogę jedynie zadzwonić rano (od 8:00) i zarejestrować się na "pierwszą zmianę" - tj do 14. Jeśli nie ma miejsca, muszę dzwonić po 14. Jeśli wtedy nie ma miejsca znowu (co jest dziwne, bo dzwoniąc punkt 14:00 mogę się dowiedzieć, że już zajęte wszystko ...) to muszę próbować jutro, czyli biorąc kolejny dzień urlopu itp itd ...

Dzwoniąc do NFZ usłyszałem, iż to co robi przychodnia jest niepoprawne. Powinni rejestrować pacjentów z kilkudniowym wyprzedzeniem.

1. Czy przychodnia może prowadzić taki system rejestracji, że tylko "dziś rejestruję się na dziś ?"

2. Co mogę zrobić, jeśli jest to praktyka nie prawidłowa ?

Pozdrawiam

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona