Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Właśnie otrzymałam decyzję z SKO w której to uchylono moje odwołanie odnośnie rodzinnego.,nie mam prawa bo nie jestem rencistą ani emerytem i dlatego dolicza się także dochód z wydzierżawionej ziemi i tym samym przekraczam kryterium dochodowe.Jestem od 8 lat wdową,mam jeszcze dwoje dzieci w wieku szkolnym, ziemię oddałam w dzierżawę po śmiertelnym wypadku męża ,umowa jest zgodna z przepisami ,otrzymuję również rentę rodzinną (jako matka niepełnoletnich dzieci). Moim jedynym dochodem jest właśnie renta rodzinna (1085 zł ) a czasami mam pracę sezonową lub dorywczą . Nie mogę podjąć stałej pracy gdyż od kilku lat mam kłopoty z kręgosłupem i dokucza mi rwa kulszowa a jeszcze mieszkam z chorą 83 -letnią Mamą która wymaga stałej opieki.Czy naprawdę jest taki przepis który mówi że dolicza się wydzierżawioną ziemię ? Jakie mam prawa jako samotna matka ? Z Departamentu Spraw Rodzinnych otrzymałam pismo że nie muszę być rencistą i jeśli umowa jest zawarta prawidłowo to powinnam dostać rodzinne, również Rzecznik Praw Obywatelskich uznał że moja umowa dzierżawna jest zawarta zgodnie z przepisami. Myślę ze dla SKO jestem już zbyt uciążliwym petentem (od 3 lat się odwołuję) i obecna decyzja była wydana na odczepnego.Kto ma rację ??? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Czy brak odpowiedzi wskazuje trudny temat ??? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |