Zadaj pytanie na forum
![]() | Rafał KaźmierczakRadca prawny, ekspert w dziedzinie cywilnego postępowania sądowego i egzekucyjnego. |
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

POSTĘPOWANIE SPADKOWE ZAKOŃCZONE W listopadzie 2009 zakończyło sie postepowanie spadkowe po mojej zmarłej matce- wyrok jest prawomocny.Wnioskodawcą w sprawie byłam ja - córka. Do kazdego powołanego spadkobiercy w sprawie dzwoniłam informowałam aby nie lekcewazyli sprawy i złozyli tak ja ja oświadczenie o odrzuceniu spadku bo zmarła miała długi,lub jeśli nie mogą sie zjawić w Sądzie aby wysłali takie oświadczenie notarialne,że odrzucają spadek. Ze swojej strony udęstpniłam na mój koszt mojego adwokata aby ich pokierował, wysłałam pieniądze na to aby do złożonego przeze mnie wniosku dołączyli ważne dokumenty.Zapłaciłam za kuratora ustanowionego przez Sąd dla nieznanego z miejsca pobytu. Niestety spadkobiercy zupełnie nie mogli zrozumieć ,ze bedą za długi odpowiadac i najlepiej byłoby aby odrzucili spadek zupełnie. W efekcie siostra mojej matki i niektorzy powołani jak pisze w sentencji wyroku nabyli spadek do wysokosci inwentarza. Mam pytanie : 1. Czy bede znowu za coś płacić jako wnioskodawca ds. spadkowej Np za wykonanie przez komornika spisu inwentarza ( ja odrzuciłam w terminie cały spadek w terminie )? 2. Czy spółka, ktora w trakcie sprawy spadkowej usilnie starała sie uczestniczyc w postepowaniu bo zmarła miała kredyt bedzie ubiegac sie od spadkobierców spłaty?.Czy raczej odstąpi ?. Dodam,że jedna ze spraw w sprawie powództwa cywilnego za nie płacony czynsz p/ko mojej matce została zawieszona do czasu wydania prawomocnego wyroku w sprawie spadkowej. 3. Jak mam sie zachowac wobec siostry zmarłej, ktora zupełnie nie rozumie,że niestety przez swoje niedbalstwo może mieć problem. 4. Czu nadal mam sie obawiać,że stale ktoś bedzie wobec mnie rościł sobie prawo, pretensje,że ja jako wnioskodawca mam wszystko płacić za zmarłą. 5. Co znaczy zapis w postanowienuiu,że uczestnicy ponoszą we własnym zakresie poniesione koszty? czy jescze coś przyjdzie do płacenia?. Nadmienię,ze żałuję,że wniosłam sprawe do Sadu mogłam to po cichu załatwić u notariusza. Czy w tak zawiłej sprawie lepiej posługiwac sie postanowieniem Sadowym czy aktem u notariusza?. 6. Prosze o informację dlaczego Sad nie odesłał mi wszystkich dokumentów dołaczonych do sprawy mimo,że wystąpiłam o to z pismem uiściłam opłate sądową. Dostałam tylko odpis postanowienia prawomocny. Co moge zrobić aby odzyskać oryginały tych dokumentów ( akt małżeństwa, akty urodzenia syna mojego i innych osób w tym postanowienie Sadu o odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego). 7. Czy mam wystapić o jakieś zaświadczenie do Sądu,że ja odrzuciłam spadek bo nie wynika to z postanowienia sądowego. Sad wskazał tylko tych ktorzy nabyli spadek do wysokosci inwentarza. Czy to tak ma być? Przepraszam,ze pozwalam sobie na tyle pytań. Ale ta sprawa spadkowa ciągnęła sie od 2006r. Bede wdzięczna za odpowiedź i wsparcie mnie. Bo bedę wrogiem rodziny z powodu głupoty ignoranctwa niektórych bliskich. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Agata. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Kiedy dokładnie zmarła Pani mama?
---------------------Kiedy dokładnie złożyła Pani oświadczenie o odrzuceniu spadku? Czy ma Pani dzieci a jeśli tak, to czy w momencie składania oświadczenia o odrzuceniu spadku były już pełnoletnie? Jaka jest sentencja postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku po Pani mamie? Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
Matka zmarła w marcu 2006 r a w maju 2006 roku na pierwszej rozprawie złożyłam oświadczenie o odrzuceniu spadku po matce. Syn w trakcie postepowania spadkowego był nieletni w jego imieniu przed Sądem Rodzinnym równiez złożyłam oświadczenie o odrzuceniu spadku i( przed upływem 6-ciu miesiecy ) uzyskałam prawomocny wyrok, który to dołączyłam do toczacego sie postępowania spadkowego. Sentencja wyroku brzmi : 1/2 majątku po zmarłej do wysokości inwentarza nabywa siostra zmarłej zaś po 1/4 dzieci brata zmarłej. Ponadto zobowiązano mnie do zapłaty kosztów na rzecz kuratora dla nieznanych z miejsca pobytu (czyli wnuków i dzieci brata zmarłej, o których wcześniej pisałam, a którzy to nie dopełnili obowiazku złożenia oświadczenia, ponieważ mieszkają za granicą). Należności z tytułu tej opłaty już zapłaciłam. Dziekuję za tak szybkie odczytanie mojego pytania. | |||
Wygląda na to, że może Pani tą sprawę uznać za zakończoną dla siebie.
---------------------Sądy co do zasady nie zwracają dokumentu składanych do akt sprawy. Ale może Pani wystąpić o sporządzenie odpisów z akt sprawy - 6 zł za stronę. Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
Dziekuję za odpowiedź i za zainteresowanie moja sprawa od 2008roku, którą jesli mogę przypomnieć zechciał zabrać swój głos i podzielic sie wiedzą. Pozdrawiam serdecznie. | |||
~joanna 87.207.*.* |
witam serdecznie mam problem. sprawa spadkowa odbyła się w marcu 15-ego była to jedna sprawa w sadzie miało przyjśc pismo dytyczace że wyrok jest juz prawomocny ale niestety do dnia dzisiejszego nie otrzymaąłm takeigo pisma.. nie wiem tez kiedy ,mogłabym otrzymac spadek prosze o pomoc mój numer gg 9645814 z góry dziękje | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |