Zadaj pytanie na forum
![]() | Rafał KaźmierczakRadca prawny, ekspert w dziedzinie cywilnego postępowania sądowego i egzekucyjnego. |
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Mam pytanie- kilka lat po śmierci małżonki ożeniłem się drugi raz, moje dwie dorosłe już córki boją się że jak coś mi się stanie to po mojej smierci 1/3 spadku przypadnie własnie jej. Moje córy przy budowie domu nawet ciężko się napracowały, pomagając mi przy budowie. Z pierwszą żoną zgromadziliśmy trochę tych oszczędności ija też bym chciał by to dla nich zostało. Proszę o pomoc - jak to rozwiązać, czy spadek wystarczy i wjakiej formie by było uczciwie i sprawiedliwie. Może intercyza, ale to będzie przykre dla obecnej żony. Nie chcę skrzywdzić moich córek. Pozdrawiam | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Rozumiem, że intencją jest pozbawienie obecnej żony udziału w spadku po Panu?
---------------------Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
~gość 77.254.*.* |
Nie , broń Boże -tylko majątku zgromadzonemu przed poznaniem obecnej żony .Ten zgromadzony po ślubie to wszystkim po równo . Zresztą mam mieszane uczucia, sam nie wiem jak to powinno być (uczciwie) i dla córek i dla obecnej żony. Atakuje mnie rodzina zmarłej żony bym zabezpieczył córki, że obecna żona za dużo skorzysta, i takie tam teksty. Ja chcę tylko uczciwie dla wszystkich. Pozdrawiam | ||
Czyli to co nabyte przed drugim małżeństwem ma być dla córek? Czy po prostu cały spadek po Panu do wspólnego podziału przez Pana obecną żonę i córki?
---------------------Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
~gość 213.238.*.* |
Tak - to co przed drugim małżeństwem to dla córek a po slubie z drugą żoną to zgodnie z ustawą - jak to zrobić ????? Panie Michale dziękuję za podpowiedzi | ||
Co do domu może Pan zawrzeć z córkami umowę dożywocia tj. przeniesienie własności domu i działki za dożywotnią opiekę i zamieszkiwanie w nim. Skutek przeniesienia własności będzie wraz z podpisaniem umowy. Dzięki takiej umowie Pana żona nie będzie mogła dochodzić zachowku z tego tytułu. Można tez w umowie dożywocia zapewnić Pana obecnej żonie służebność zamieszkiwania do końca życia w tym domu.
---------------------Pozostała część majątku może pozostać do dziedziczenia ustawowego w równych częściach. Jeśli tak by Pan zdecydował to nie musiałby Pan żadnych dodatkowych kroków w tym zakresie podejmować. Sutek w postaci podziału spadku po równo nastąpiłby z mocy prawa. Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
~gość 77.254.*.* |
Czy testament odpowiednio napisany załatwił by sprawę ? | ||
linki reklamowe | |
Rozwiązanie tej kwestii "przy użyciu" testamentu, otworzyłoby kwestię roszczeń o zachowek. Takiego problemu nie ma przy umowie dożywocia. Umowa dożywocia wyłącza roszczenia o zachowek.

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |