1
Przejdź do strony:
» problem majątku
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Pomoc prawna
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

10:42 16-03-2010
Mam pytanie- kilka lat po śmierci małżonki ożeniłem się drugi raz, moje dwie dorosłe już córki boją się że jak coś mi się stanie to po mojej smierci 1/3 spadku przypadnie własnie jej.
Moje córy przy budowie domu nawet ciężko się napracowały, pomagając mi przy budowie. Z pierwszą żoną zgromadziliśmy trochę tych oszczędności ija też bym chciał by to dla nich zostało. Proszę o pomoc - jak to rozwiązać, czy spadek wystarczy i wjakiej formie by było uczciwie i sprawiedliwie. Może intercyza, ale to będzie przykre dla obecnej żony. Nie chcę skrzywdzić moich córek.
Pozdrawiam
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

11:47 16-03-2010
Rozumiem, że intencją jest pozbawienie obecnej żony udziału w spadku po Panu?
---------------------
Pozdrawiam.
MW

PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości.
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
77.254.*.*

12:18 16-03-2010
Nie , broń Boże -tylko majątku zgromadzonemu przed poznaniem obecnej żony .Ten zgromadzony po ślubie to wszystkim po równo . Zresztą mam mieszane uczucia, sam nie wiem jak to powinno być (uczciwie) i dla córek i dla obecnej żony. Atakuje mnie rodzina zmarłej żony bym zabezpieczył córki, że obecna żona za dużo skorzysta, i takie tam teksty. Ja chcę tylko uczciwie dla wszystkich.
Pozdrawiam
odpowiedz

22:03 16-03-2010
Czyli to co nabyte przed drugim małżeństwem ma być dla córek? Czy po prostu cały spadek po Panu do wspólnego podziału przez Pana obecną żonę i córki?
---------------------
Pozdrawiam.
MW

odpowiedz
~gość
213.238.*.*

09:57 17-03-2010
Tak - to co przed drugim małżeństwem to dla córek a po slubie z drugą żoną to zgodnie z ustawą - jak to zrobić ?????
Panie Michale dziękuję za podpowiedzi
odpowiedz

12:53 17-03-2010
Co do domu może Pan zawrzeć z córkami umowę dożywocia tj. przeniesienie własności domu i działki za dożywotnią opiekę i zamieszkiwanie w nim. Skutek przeniesienia własności będzie wraz z podpisaniem umowy. Dzięki takiej umowie Pana żona nie będzie mogła dochodzić zachowku z tego tytułu. Można tez w umowie dożywocia zapewnić Pana obecnej żonie służebność zamieszkiwania do końca życia w tym domu.
Pozostała część majątku może pozostać do dziedziczenia ustawowego w równych częściach. Jeśli tak by Pan zdecydował to nie musiałby Pan żadnych dodatkowych kroków w tym zakresie podejmować. Sutek w postaci podziału spadku po równo nastąpiłby z mocy prawa.
---------------------
Pozdrawiam.
MW

odpowiedz
~gość
77.254.*.*

06:36 18-03-2010
Czy testament odpowiednio napisany załatwił by sprawę ?
odpowiedz

linki
reklamowe

21:15 18-03-2010
Rozwiązanie tej kwestii "przy użyciu" testamentu, otworzyłoby kwestię roszczeń o zachowek. Takiego problemu nie ma przy umowie dożywocia. Umowa dożywocia wyłącza roszczenia o zachowek.
---------------------
Pozdrawiam.
MW

odpowiedz
1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona