Forum Wieszjak.pl » Prawo » Pomoc prawna » problem majątku »  Dodaj komentarz
problem majątku - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
21:15 18-03-2010  Michał Waś
Rozwiązanie tej kwestii "przy użyciu" testamentu, otworzyłoby kwestię roszczeń o zachowek. Takiego problemu nie ma przy umowie dożywocia. Umowa dożywocia wyłącza roszczenia o zachowek.
2.
06:36 18-03-2010  ~gość
Czy testament odpowiednio napisany załatwił by sprawę ?
3.
12:53 17-03-2010  Michał Waś
Co do domu może Pan zawrzeć z córkami umowę dożywocia tj. przeniesienie własności domu i działki za dożywotnią opiekę i zamieszkiwanie w nim. Skutek przeniesienia własności będzie wraz z podpisaniem umowy. Dzięki takiej umowie Pana żona nie będzie mogła dochodzić zachowku z tego tytułu. Można tez w umowie dożywocia zapewnić Pana obecnej żonie służebność zamieszkiwania do końca życia w tym domu.
Pozostała część majątku może pozostać do dziedziczenia ustawowego w równych częściach. Jeśli tak by Pan zdecydował to nie musiałby Pan żadnych dodatkowych kroków w tym zakresie podejmować. Sutek w postaci podziału spadku po równo nastąpiłby z mocy prawa.
4.
09:57 17-03-2010  ~gość
Tak - to co przed drugim małżeństwem to dla córek a po slubie z drugą żoną to zgodnie z ustawą - jak to zrobić ?????
Panie Michale dziękuję za podpowiedzi
5.
22:03 16-03-2010  Michał Waś
Czyli to co nabyte przed drugim małżeństwem ma być dla córek? Czy po prostu cały spadek po Panu do wspólnego podziału przez Pana obecną żonę i córki?
6.
12:18 16-03-2010  ~gość
Nie , broń Boże -tylko majątku zgromadzonemu przed poznaniem obecnej żony .Ten zgromadzony po ślubie to wszystkim po równo . Zresztą mam mieszane uczucia, sam nie wiem jak to powinno być (uczciwie) i dla córek i dla obecnej żony. Atakuje mnie rodzina zmarłej żony bym zabezpieczył córki, że obecna żona za dużo skorzysta, i takie tam teksty. Ja chcę tylko uczciwie dla wszystkich.
Pozdrawiam
7.
11:47 16-03-2010  Michał Waś
Rozumiem, że intencją jest pozbawienie obecnej żony udziału w spadku po Panu?
8.
10:42 16-03-2010  jaca65
Mam pytanie- kilka lat po śmierci małżonki ożeniłem się drugi raz, moje dwie dorosłe już córki boją się że jak coś mi się stanie to po mojej smierci 1/3 spadku przypadnie własnie jej.
Moje córy przy budowie domu nawet ciężko się napracowały, pomagając mi przy budowie. Z pierwszą żoną zgromadziliśmy trochę tych oszczędności ija też bym chciał by to dla nich zostało. Proszę o pomoc - jak to rozwiązać, czy spadek wystarczy i wjakiej formie by było uczciwie i sprawiedliwie. Może intercyza, ale to będzie przykre dla obecnej żony. Nie chcę skrzywdzić moich córek.
Pozdrawiam

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona