Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

witam mam pytanie: żyjąca mama sporządziła testament zaznaczając w nim że jestem jedyną spadkobierczynią. Po moim jedynym zmarłym bracie została jego nieślubna córka (ma 10 lat) - wnuczka mojej mamy. Wiem, że ma prawo do zachowku. Rozumiem, że po śmierci mamy musi się stawić u notariusza w celu odczytania testamentu. Zostanie również poinformowana że przysługuje jej prawo do zachowku. Jaka część jej się należy? Czy jest jakaś droga ominięcia wypłacenia zachowku? Chc A może istnieje korzystniejsza forma przekazania "majątku" mojej mamy na mnie bez żadnych zobowiązań w stosunku do zstępnej? Słyszałam o cymś takiem jak zaliczenie darowizny na schędę spadkową. Czy mogę prosić o wytłumaczenie mi prostym, zrozumiałym dla laika językiem na czym ona polega. Ile ksoztuje złożenie wniosku o zachowek? I czy to prawda, że to ja mogę być obarczona jego zapłatą? Z góry bardzo dziekuję za pomoc! | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Kiedy dokładnie zmarła Pani mama?
---------------------Czy są jacyś inni spadkobiercy testamentowi poza Panią i wnuczką Pani mamy? Np. mąż Pani mamy? Czy wnuczka Pani mamy albo jej ojciec zostali wyposażeni za życia przez Pani mamę darowizną? Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
mama jeszcze żyje i zastanawia się czy nie ma opcji, żebym tylko ja dziedziczyła. Spisała testament, ale zastanawia się czy jest jakaś inna forma gwarantująca mi wyłaczność. Nie nie otrzymali żadnej formalnej darowizny. | |||
dodam jeszcze, że nie ma innych osób uprawionych do spadku, tata nie żyje od 13 lat. | |||
A co wchodzi w skład potencjalnego spadku? Prawo do lokalu czy jakieś jeszcze inne mienie? Jeśli prawo do lokalu to jakie?
---------------------Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
mieszkanie, działka POD (wieczyste użytkowanie), mieszkanie - wykupione ze spoldzielni na wlasość, z tym, że nie są jeszcze uregulowane grunty pod tym blokiem (czyli sam lokal mieszkalny). | |||
ustawa o rodzinnych ogrodach działkowych
---------------------Art. 14. 1. Polski Związek Działkowców ustanawia w drodze uchwały na rzecz swojego członka bezpłatne i bezterminowe prawo używania działki i pobierania z niej pożytków (użytkowanie działki). 2. Na wniosek osoby wymienionej w ust. 1, Polski Związek Działkowców ustanawia na jej rzecz prawo użytkowania działki - w rozumieniu Kodeksu cywilnego - w drodze umowy cywilnoprawnej zawartej w formie aktu notarialnego, jeżeli grunty wchodzące w skład rodzinnego ogrodu działkowego znajdują się w użytkowaniu wieczystym Polskiego Związku Działkowców lub stanowią jego własność. 3. Na zasadach określonych w statucie, Polski Związek Działkowców może oddać działkę w bezpłatne użytkowanie instytucjom prowadzącym działalność społeczną, oświatową, kulturalną, wychowawczą, rehabilitacyjną, dobroczynną lub opieki społecznej. 4. Prawa ustanowione w sposób określony w ust. 1 i 2 podlegają ujawnieniu w księdze wieczystej, na wniosek członka Polskiego Związku Działkowców. Jeśli chodzi o działkę w byłych POD to prawa działkowców do nich nie są oparte na użytkowaniu wieczystym a na użytkowaniu działki w sposób oznaczony w ustawie albo na użytkowaniu w rozumieniu kc. Te prawa nie podlegają jednak dziedziczeniu. Pozostaje zatem kwestia lokalu. Proszę o wyjaśnienie, czy Pani mama dysponuje własnością lokalu czy własnościowym, spółdzielczym prawem do lokalu. Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
to co dzieje się z taką działką POD? Czy gdyby mama mnie do niej dopisała w Zazrądzie Działkowiczów, wtedy zostaję również użytkownikiem i mam prawo do wieczystego użytkowania? Czy jeżli nie ma wskazanej osoby "po moje mamie" działka przechodzi na Państwo. Jak to jest uregulowane? Jeżli chodzi o mieszkanie - jest to mieszkanie spóldzielcze własnościowe. | |||
Istota prawa do ogródka działkowego opisana jest w następującym artykule: http://nieruchomosci.wieszjak.pl/dom-dzialka/204789,Rodzinne-ogrodki-dzialkowe.html
---------------------Skoro jest to spółdzielcze, własnościowe prawo do lokalu to umowa dożywocia, która wyłączałaby roszczenia o zachowek, odpada. Czy jest możliwość przekształcenia prawa do lokalu we własność lokalu? Wtedy umowa dożywocia byłaby możliwa. Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
~gość 80.48.*.* |
bardzo dziękuję za pomoc, zapytam mame czy jest taka możliwośc, a Pana zdaniem to jedyna forma ominięcia zachowku? A jeszcze zapytam bo nie znam się na sprawach praw do mieszkań, skoro mama ma mieszkanie jako wlasnośc spódzielcząm, co trzeba by było zrobić, żeby przes\kształcić to prawo we własność - jak Pan pisze? | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |