Forum Wieszjak.pl » Prawo » Sprawy rodzinne » zachówek »  Dodaj komentarz
zachówek - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
20:49 18-03-2010  Michał Waś
Skoro mieszkanie wchodziło w skład majątku wspólnego Pana rodziców, to po śmierci Pana mamy w skład spadku po Pana mamie wchodzi "połowa mieszkania".
Pański tata miał prawo zniszczyć swój testament, ale nie testament sporządzony przez Pana mamę. Fakt, ze umyślnie zniszczył testament sporządzony przez Pana mamę stanowi przesłankę uznania go za spadkobierce niegodnego i odsunięcia go od spadku w tym żądania zachowku. Może zatem żądać Pan przed sądem uznania Pana ojca za spadkobiercę niegodnego i odsunięcia go od zachowku. Jeśli testament sporządzony był przez Pana mamę w formie aktu notarialnego, to może Pan spróbować przez radę notarialną dotrzeć do kancelarii notarialnej, w którym został on sporządzony i na tej podstawie wystąpić o stwierdzenie nabycia spadku po Pana mamie w całości przez Pana. Rodzeństwo będzie miało wobec Pana roszczenie o zachowek (czyli połowa tego, co nabyliby gdyby doszło do dziedziczenia ustawowego).
Swoją połową mieszkania Pana ojciec może dysponować.
2.
12:00 18-03-2010  dzemo34
Witam Mam pytanko.11.03.10zmarła Mi mama .przed śmiercią zapisała Mi swoją połowe mieszkania w testamencie oraz zrobił to samo Mój ojciec po pogrzebie za namową wnuka zniszczył oba testamenty i mieszkanie chce darowac właśnie wnukowi.Trójka rodzeństwa zrzeka sie swojej cześci tylko Ja i mój bratchcemy swoją cześć czy mamy szanse powodzenia jesli chodzi o zachówek bardzo prosze oodpiwiedz?pozdrawiam

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona