Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

witam serdecznie. 11.03.10 zmarła moja mama .Przed śmiercią zapisała Miswoją połowe mieszkania w testamencie oraz zrobił to samo Mój ojciec.Po śmierci ojciec za namową wnuka niszczył oba testamenty i mieszkaniechce darowac własnie wnukowi .Trójka mojego rodzeństwazrzeka sie swoich czesc tylko ja i mój bratchcemy swoją cześć czy mamy szanse otrzymac ten zachówek .serdecznie prosze o odpowiedz pozdrawiam | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Skoro mieszkanie wchodziło w skład majątku wspólnego Pana rodziców, to po śmierci Pana mamy w skład spadku po Pana mamie wchodzi "połowa mieszkania".
---------------------Pański tata miał prawo zniszczyć swój testament, ale nie testament sporządzony przez Pana mamę. Fakt, ze umyślnie zniszczył testament sporządzony przez Pana mamę stanowi przesłankę uznania go za spadkobierce niegodnego i odsunięcia go od spadku w tym żądania zachowku. Może zatem żądać Pan przed sądem uznania Pana ojca za spadkobiercę niegodnego i odsunięcia go od zachowku. Jeśli testament sporządzony był przez Pana mamę w formie aktu notarialnego, to może Pan spróbować przez radę notarialną dotrzeć do kancelarii notarialnej, w którym został on sporządzony i na tej podstawie wystąpić o stwierdzenie nabycia spadku po Pana mamie w całości przez Pana. Rodzeństwo będzie miało wobec Pana roszczenie o zachowek (czyli połowa tego, co nabyliby gdyby doszło do dziedziczenia ustawowego). Swoją połową mieszkania Pana ojciec może dysponować. Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
bardzo panu dziekuje za odpowiedz pozdrawiam | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |