1
Przejdź do strony:
» zachówek pytanie
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Pomoc prawna
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

13:09 18-03-2010
witam serdecznie.
11.03.10 zmarła moja mama
.Przed śmiercią zapisała Miswoją połowe mieszkania w testamencie oraz zrobił to samo Mój ojciec.Po śmierci ojciec za namową wnuka niszczył oba testamenty i mieszkaniechce darowac własnie wnukowi .Trójka mojego rodzeństwazrzeka sie swoich czesc tylko ja i mój bratchcemy swoją cześć czy mamy szanse otrzymac ten zachówek .serdecznie prosze o odpowiedz pozdrawiam
  zgłoś naruszenie regulaminu

20:54 18-03-2010
Skoro mieszkanie wchodziło w skład majątku wspólnego Pana rodziców, to po śmierci Pana mamy w skład spadku po Pana mamie wchodzi "połowa mieszkania".
Pański tata miał prawo zniszczyć swój testament, ale nie testament sporządzony przez Pana mamę. Fakt, ze umyślnie zniszczył testament sporządzony przez Pana mamę stanowi przesłankę uznania go za spadkobierce niegodnego i odsunięcia go od spadku w tym żądania zachowku. Może zatem żądać Pan przed sądem uznania Pana ojca za spadkobiercę niegodnego i odsunięcia go od zachowku. Jeśli testament sporządzony był przez Pana mamę w formie aktu notarialnego, to może Pan spróbować przez radę notarialną dotrzeć do kancelarii notarialnej, w którym został on sporządzony i na tej podstawie wystąpić o stwierdzenie nabycia spadku po Pana mamie w całości przez Pana. Rodzeństwo będzie miało wobec Pana roszczenie o zachowek (czyli połowa tego, co nabyliby gdyby doszło do dziedziczenia ustawowego).
Swoją połową mieszkania Pana ojciec może dysponować.
---------------------
Pozdrawiam.
Michał

PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości.

linki
reklamowe

15:05 21-03-2010
bardzo panu dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM