Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

witajcie moze podyskutujecie ze mna na temat darowizny ktora otrzymal moj mąż od siostry złozył odpowiednie zgloszenie w terminie do urzedu skarbowego, w ktorym bylo zaznaczone ze jest to darowizna od siostry dla brata w kwocie ok 85000zł, urzad skarbowy zakwestionowal darowizne poniewaz byla przeslana z konta męża siostry i stwierdzil, że w takim wypadku darowizna jest w części od szwagra dla mojego męża, w części od szwagierki dla mnie, w części od szwagra dla mnie, poniewaz obie strony mają wspólność majątkową. Zaznaczam że kwota wpłynęła na konto mojego mężą . Urząd skarbowy podzielił kwotę na 4 równe części i każe sobie zapłacić podatek z 3 grup podatkowych. I co mamy zrobić, przecież wyraźnie spełnił mąż wymogi ustawy. czekam z niecierpliwością na wypowiedzi pozdrawiam | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Witam,
---------------------Jedna kwestia na pewno jest błędna (niezależnie od innych) zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym- majątek udzielony jednemu z małżonków wchodzi do jego majątku osobistego (chyba, że darczyńca postanowi inaczej). Oznacza to, że nie możesz być opodatkowana z tytułu darowizny udzielonej mężowi (nie masz z tego tytułu przychodu) - kwota nie weszła do majątku wspólnego (art. 33 KRiO). Co do tego, czy darowizna dla męża powinna być opodatkowana... tu już może być pewien problem (w części) stąd dwa pytania: - czyje były pieniądze przekazane w darowiźnie- tj. czy należały do majątku wspólnego (np. ze wspólnych oszczędności)- czy do osobistego siostry np. otrzymanego w spadku, - czy konto z którego dokonano przelewu było kontem męża siostry czy np. ich wspólnym. Jeśli pieniądze były wspólne- w zakresie opodatkowania części darowizny (połowy pochodzącej de facto do męża siostry)- urząd skarbowy ma rację. W zakresie w jakim ty masz być obciążona podatkiem- na pewno nie. Redaktor wieszjak.pl | ||
linki reklamowe | |
~kilkil 83.9.*.* |
dziekuje bardzo za pomoc pozdrawiam | ||
Witam mam jeszcze jedno pytanie do tej samej kwestii opisanej wyzej, czy to że siostra męża mieszka w Niemczech ma jakies znaczenie? pozdrawiam | |||
Nie, osobą zobowiązaną do zapłaty podatku jest obdarowany- stąd to, gdzie mieszka i skąd pochodzi darczyńca nie ma znaczenia. Z pewnością nie ma również znaczenia w zakresie objęcia podatkiem od spadków i darowizn osób... które podatku nie powinny zapłacić.
---------------------Redaktor wieszjak.pl | ||
~kilkil 83.9.*.* |
dziekuje bardzo pozdrawiam | ||
~Piotr 83.5.*.* |
Czy taka sama sytuacja jest w przypadku zwolnienia od podatku przy pożyczce w rodzinie? Żona chciałaby pożyczyć pewną kwotę od swojego brata na zakup mieszkania i chciałaby skorzystać ze zwolnienia od podatku PCC, czy U.S. obciąży mnie podatkiem od połowy kwoty tej pożyczki (ponieważ brat mojej żony to mój szwagier)? Czy jest możliwość aby ta kwota weszła do majątku osobistego mojej żony, jeśli tą pożyczkę będziemy musieli spłacić z majątku wspólnego? | ||
linki reklamowe | |
~Wojtek 89.242.*.* |
Z tego co znalazłem na stronie interpretacje podatkowe, wynika, ze US nie miał racji. Ustawa nie mówi z czyjego konta i na czyje konto musi być dokonany przelew, ważne by była zgoda małżonka i wyraźnie Aznaczone w przelewie. | ||

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |