Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | barszym | ja_jagienka |

Witam serdecznie.
Mam pytanie.
Kupiłam spodnie marki Lewis za ponad 320 zł i po trzech tygodniach zauważyłam że materiał jest przetarty w kliku mijescach. Na nogawkach (podwijam nogawki więc rozumiem że przetrcia mogą wynikać z nieprawidłowego użytkowania, ale ja zawsze podwijam nogawki a to są przecież spodnie marki Lewis! i chyba nie powinny się w nich porobić dziury już po 3 tygodniach). Kolejne przetarcia znajdowały się na lewej nogawce pod kolanem, na lewym udzie i na rozporku. Reklamację odrzucili pisząc :
1. przetarcia na nogawakach wynikają z nie prawidłowego użytkowania spodni - nie powinno się podwijać nogawek
2. przetarcie na lewym udzie wynika prawdopodobnie z otarć dokonanych przez kurtke!!!
3. otarcie na rozporku wynika z otarć przez pasek!!!! ( przecież zawsze noszę pasek i jeszcze coś takiego mnie nie spotkało zwłaszcza po 3 tygodniach użytkowania i to też nie codziennego)
4. przetracia na lewej nogawce pod kolanem wogóle nie wzięli pod uwagę. Tak sobie myślę że jedyne co mogliby napisać to to, że otarcie powstało w wyniku noszenia kozaków!
Mam wrażenie że spodnie za miesiac będą nadawały się do zmycia podłogi, a na taki zakupo pozwalam sobie dosłownie raz w roku.
Proszę mi doradzić co powinnam zrobić w tej sytuacji???
Przecież przy zakupie spoedni nie dostaję się regulaminu i spoosbu użytkowania- z jakimi rzeczami można nosić a z jakimi nie.
| |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Proszę odwołać się powołująć się na to, że wedle tego co napisał sprzedawca spodnie można by uzytkować jedynie w ten sposób, że nie nosi się nic poza nimi bo pasek, buty, czy kurtka je obetrą.
---------------------Tym samym z tego, co sugeruje sprzedawca to towar nie nadaje się do zwykłego użytku tj. nie odpowiada właściwościom którym odpowiada towar tego rodzaju, co uzasadnia reklamację i żądanie wymiany na nowy (art. 8 ust. 1 w zw. art. 4 ust. 3 zd. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej)Przecież naturalne jest, że do spodni nosi sie buty, pasek i kurtkę. Proszę zatem ponownie złozyć reklamację. Mozna poprosic również o pomoc Rzecznika Praw Konsumentów.l Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
Witam. Mam taki problem. 8 miesięcy temu kupiłam drzwi zewnętrzne, metalowe. Przyszła zima a tu mróz przechodzi przez szpary. Jest uszczelka, ale jakoś się nie sprawdza. Drzwi są w wersji bezprzylgowej (ale jak sprawdziłam na stronie internetowej producenta tylko w takiej wersji są produkowane). w trakcie zakupu sprzedawca nie poinformował mnie jak te drzwi wyglądają, na czym to polega. Zapewnił mnie natomiast że są absolutnie szczelne i żadne zimno przez nie nie ciągnie. Mówiłam że potrzebuję drzwi które wychodzą na dwór a nie na klatkę schodową do bloków. A u mnie jak stanie się przy drzwiach to po prostu hula wiatr. Czy man szanse na wymiane drzwi, ewentualnie na zwrot pieniędzy. mogli by sobie zabrać te drzwi bo takie nieszczelne to ja miałam wcześniej i dlatego kupiłam nowe żeby mieć ciepło. Proszę o podpowieć co tu teraz z tym zrobić? | |||
~eliza 194.42.*.* |
Witam,
Kupiłam kozaki, po miesiącu użytkowania zepsuł się suwak. Złożyłam reklamację, jednakże nie została rozpatrzona pozytywnie. Czy jest sens kierować tę sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta?
Pozdrawiam | ||
Do Elizy:
---------------------Jak najbardziej należy spróbować. Szczególnie, że skoro wykryła i zgłosiła Pani wadę w terminie 6 m-cy od zakupu, to domniemywa się, że tkwiła ona w towarze już w chwili zakupu a zatem sprzedawca na Pani żądanie ma obow. towar wymienić na pozbawiony wady na Pani żądanie (art. 4 ust. 1 w zw. z art. 8 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej). Także to sprzedawca Pani powinien udowodnić, że choćby w wyniku wadliwego użytkowania przez Panią obuwia wada powstała. Powinien przedstawić w tym zakresie, opinię rzeczoznawcy/serwisu na piśmie wraz z uzasadnieniem. Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
Do Lidii 22:
---------------------Z tego co się orientuję, to wada może wynikać z samej konstrukcji drzwi lub niewłaściwego montażu. Jeżeli zatem wada wynika z niewłaściwego montażu a sprzedawca montował drzwi to może Pani żądać doprowadzenia do właściwej instalacji (art. 6 w zw. z art. 8 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej). Jeżeli zaś wada tkwi w samej konstrukcji drzwi to może Pani żądać ich wymiany na nowe (art. 8 ust. 1 ustawy). Proszę wziąć potwierdzenie złożenia pisma u sprzedawcy na kopii reklamacji. Zgodnie z art. 8 ust. 3 ustawy jeżeli w ciągu 14 dni od złożenia na nią nie odpowie, to przyjmuje się, że ją uznał. Niestety skoro wykryła i zgłosiła Pani wadę po upływie terminie 6 m-cy od zakupu, to musi Pani wykazać, że wada tkwiła w towarze/montażu już w chwili zakupu/zamontowania (art. 4 ust. 1 ustawy). Jednakże skoro sprzedawca zapewniał Panią że drzwi będą szczelne jak również ze względu na to, że drzwi powinny się char. taką właściwością, to nie musi Pani udowadniać, że właśnie takimi cechami powinien się produkt charakteryzować (art. 4 ust. 3 ustawy). Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
~Myszka 94.254.*.* |
Witam,mam pytanie odnośnie reklamacji żelazka.Otóż,w zakupionym żelazku,będącym na gwarancji-po ok 5 miesiącach-dokładnie na kablu, pojawiły się wystające spod izolacji wewnętrzne kable.Takich miejsc,grożących porażeniem było kilka.Sklep nie uznał reklamacji,bo jego zdaniem reklamacji podlega wszystko,poza kablem(...)A to przecież on najczęściej się psuje.Co powinnam zrobić w tej sytuacji.Nadmienię,iż sklep-najprawdopodobniej na własną rękę-wymienił kabel na trochę lepszej jakości ale też zużyty.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc | ||
linki reklamowe | |
~Dawid Krakowski 83.13.*.* |
Witam, Mam pytanie jak najlepiej jeszcze raz zaareklamować obuwie.
Zacznę od tego:
Buty kupiłem pod koniec listopada, na początku stycznia zauważyłem ze szlufki (które sa wykonane ze sznurka) przetarł się. Wcześniej mialem inne obuwie z takimi samymi szlufkami i stalo sie tak samo.
W sklepie przyjeli mi reklamacje. Po rozpatrzeniu rzeczoznawca odpisal mi: Naprawa-wszycie szlufek w miejsce wyrwanych uszkodzonych. Nie są to wady.
Wydaje mi się ze jest to wada. Rozmawialem z kolezanka i powiedziała mi zebym napisal pismo o "profesjonalnej ekspertyzie".
Tylko mam pytanie jak najlepiej to napisac? Czy moge sie na cos powolac?
Dziekuje z gory za odpowiedz. | ||
Do Pana Dawida Krakowskiego:
---------------------Czy wada się odnowiła? Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
~Teodor 82.210.*.* |
Witam ma pytanie
otoz kupilem pasek (bardzo drogi) chociaz na przecenie, ale przecena byla z racji konca kolekcji a nie z uszkodzenia produktu, klamra sie zlamala po miesiacu i czy moge go zareklamowac? | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |