Decydowanie o istotnych sprawach dziecka   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/20955,Decydowanie-o-istotnych-sprawach-dziecka.htm)

Łukasz Nysztal - 23:55 25-11-2006
Podobnie jak w przypadku obowiązku małżonków o wspólnym decydowaniu o najważniejszych sprawach rodziny – obowiązek ten dotyczy także decydowania o najważniejszych sprawach wspólnego dziecka.

Prawo do wspólnego decydowania o istotnych sprawach dziecka wynika wprost z przysługującej każdemu rodzicowi władzy rodzicielskiej.
W przypadku, gdy strony nie mogą dojść do zgody odnośnie takich spraw – każdy z nim ma prawo wystąpić do sądu o rozstrzygnięciu o najważniejszych sprawach dziecka.
Właściwy jest sąd rejonowy według ostatniego wspólnego zamieszkania małżonków.

Od wniosku pobiera się opłatę w kwocie 40 zł.
gosia7570 - 12:12 17-01-2011
Dzień dobry,chciałam zapytać gdzie mogę znalezc wzór takiego wniosku,
roza9927 - 10:16 03-07-2011
Mam prośbę mąż zabrał z domu nasze dziecko (10 lat) pod moja nieobecność ,wyprowadził sie a mi zbrania kontaktów z dzieckiem.Chciałam sie pogodzić z mężem polubownie ,jak poszlam po dziecko do wynajętego przez męża mieszkania to mnie wyrzucil za drzwi ,a dziecko jest nabuntowane przeciwko mnie że nie chce ze mną iśc do domu .Byłam w Sądzie rodzinnym po porade i kazano mi napiac pismo ,tylko jest problem bo nie wiem za bardzo jak to wszystko ując zeby mialo to jakiś sens ,bo dla mnie to jest chora sytuacja praktycznie bez wyjścia .Mąż wielokrotnie wyprowadzał sie z domu nawet na 2 miesiące ale wtedy sam ,a teraz zabrał dziecko i wszystkie rzeczy nawet z wspolnego dorobku
jak napisać takie pismo do Sądu bo ja nie mam już siły ,chodze do dziecka zeby sie z nim spotkać pod blokiem ,mąż zabrał tel. dziecku żebym nie miala z nim kontaktu ,dziecko jest pod silna presja ojca i jego siostry.
proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam Róża

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona