Pozbawienie władzy rodzicielskiej   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/20957,Pozbawienie-wladzy-rodzicielskiej.htm)

Łukasz Nysztal - 23:59 25-11-2006
Pozbawienie rodziców władzy rodzicielskiej jest najostrzejszym środkiem ingerencji sądu opiekuńczego w sferę stosunków między rodzicami a dziećmi, przez jego zastosowanie bowiem rodzice tracą całkowicie tę władzę. Ze względu na tak daleko idące skutki pozbawienia władzy rodzicielskiej sąd może je orzec tylko wtedy, gdy stosowane dotychczas łagodniejsze środki nie dały rezultatu, bądź gdy z uwagi na drastyczne okoliczności danego przypadku jest oczywiste, że stosowanie środków łagodniejszych byłoby niecelowe.

Art. 111 § 1 przewiduje trzy rodzaje przyczyn pozbawienia władzy: a) trwałą przeszkodę w jej wykonywaniu; cool.gif nadużywanie tej władzy; c) rażące zaniedbywanie obowiązków względem dziecka. Pierwsza przyczyna może być niezawiniona, dwie następne muszą zawierać w sobie element winy rodziców. Mimo to pozbawienie władzy, jak już powiedziano, nie ma charakteru kary wobec rodziców, sąd opiekuńczy zatem w orzeczeniu nie stwierdza, czy orzekł pozbawienie władzy z winy, czy bez winy rodziców.

Trwała przeszkoda to przeszkoda, która według wszelkich przewidywań nie ustanie albo wprawdzie ustanie, ale nie można się spodziewać, by nastąpiło to przed uzyskaniem przez dziecko pełnoletności.
Zaniedbywanie przez rodziców ich obowiązków względem dziecka uzasadnia pozbawienie władzy rodzicielskiej tylko wtedy, gdy ma charakter rażący. Za takie mogą być uznane zaniedbania poważne, np. pijaństwo, marnotrawstwo, prowadzenie rozwiązłego trybu życia, uchylanie się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka.

Skutkiem pozbawienia rodziców władzy rodzicielskiej jest utrata ogółu praw i obowiązków składających się na tę władzę, a na ich miejsce wchodzi opieka. Rodzice jednak nie tracą innych praw i obowiązków, jakie przysługują im względem dziecka z tytułu stosunku rodzicielskiego. Korzystają więc ze stanu cywilnego pochodzenia dziecka od nich, zachowują prawo do alimentów od dziecka, prawo dziedziczenia po nim - jeżeli nie zostali uznani za niegodnych dziedziczenia ( art. 928 § 1 k.c.). Dziecko również w takiej sytuacji zachowuje prawo do alimentacji oraz prawo do dziedziczenia po rodzicach. Prawo osobistej styczności z dzieckiem, jako nie stanowiące elementu władzy rodzicielskiej, przysługuje rodzicom bez względu na pozbawienie ich tej władzy, chyba że sąd opiekuńczy orzeknie zakaz tego prawa.

Ustanie przyczyny pozbawienia rodziców władzy rodzicielskiej nie powoduje automatycznie jej odżycia. Art. 111 § 2 stanowi bowiem, że sąd opiekuńczy może wówczas władzę tę przywrócić.

Wniosek o pozbawienie władzy rodzicielskiej jest wolny od opłat.
~anna - 11:31 10-09-2010
Witam!
A ja mam taka sytuacje-z urzedu wystapiono o ograniczenie władzy,ja apelowałam o pozbawienie 28 wrzesnia mam sprawe.Ojciec mojego dziecka wyjechal nic mi nie mowiac za granice twierdzac ze nie chcial mi powiedziec bo bał sie ze bede stwarzala mu problemu.od roku dziecka nie widzial.wyjechal ale nawet w sadzie nie chcial powiedziec do jakiego kraju,zeznal ze nie wie ile kosztuje utrzymanie miesieczne dziecka a takze ze nie wie nic o dziecku poza imnieniem i nazwiskiem bo nawet z data urodzenia sie pomylil.dodatkowo zmienil zamki w mieszkaniu w ktorym wspolnie mieszkalismy pozbawiajac mnie i corki wszystkich rzeczy osobistych w dodatku teraz podal mnie o eksmisje, alimenty płaci za niego matka.
jego adokatka na sprawie powiedziala ze nie stawil sie w sadzie bo bal sie ze nie powstrzyma negatywnych emocji wzgledem mnie i dojdzie do eskalacji konfliktu, czyli ogolnie jest niebezpieczny,odpowieadal za znecanie fizyczne i psychiczne i grozby karalne,dodatkowo mam nagranie na dyktafonie na ktorym szarpał mnie wyzywal, popychal i ciagal za włosy a ja trzymalam na rekach córkę,był pijany i chcial dziecko a ja mu nie chcialam dac bo ledwo stal na nogach byl taki pijany-dolacze to na sprawie-

zalega z alimentami ok.2tysiące

czy w takiej sytuacji sad pozbawi go władzy czy to zalezy od interpretacji sadu?

Proszę o odpowiedz na fily55@wp.pl

z góry dziękuję za odpowiedz
~LadyMala - 15:01 07-12-2010
Chcę pozbawić mojego byłego chłopaka a ojca syna praw rodzicielskich. Nie interesuje sie wcale dzieckiem nie odwiedza jego od roku a ma do niego zaledwie 30km zadłużenie alimentacyjne 3,5tysiąca. Zapraszał mnie do jakiejś gry to mu napisałam żeby lepiej dzieckiem sie zainteresował to mi odpowiedział "odp... sie ode mnie". Proszę o pomoc bo nie wiem czy mam jakieś szanse wygrać ta sprawę. w chwili obecnej na dziecko łoży mój nażyczony. Ojciec syna nawet nie wie że dziecko ma chora tarczyce.

Proszę o odpowiedz na e-maila: drerek21@o2.pl
W temacie wpisując: Pomoc
~gość - 22:46 08-05-2011
Jak definuje się nadużywanie władzy rodzicielskiej w rzeczywistości, czym jest w świetle prawa - to jest kodeksu, a co wynika z orzecznictwa?

Jakie jest minimalne "przewinienie" którego skutkiem będzie przekazanie władzy rodzicielskiej drugiemu rodzicowi?
sylwia 37 - 12:54 12-06-2011
witam.Mam pytanie.Czy przy sprawie o ograniczenie praw rodzicielskich mozna powoływać świadków i czy dziecko 13lat moze zeznawać? proszę o szybką odpowiedz.
bozenka170378 - 20:42 16-06-2011
witam :) mam pytanie,ktore dotyczy w zasadzie mnie bo chce rozwiesc sie z mężem ktory nie pracuje(nie daje na utrzymanie)czynsz + media płace ja z mojej pensji zdaza sie dosc czesto ze przychodzi do domu pod wpływem alkoholu no i straszy mnie ze odbierze mi dzieci tylko dlatego ze ja nie majac gdzie isc a on sie nie chce wyprowadzic jestem zmuszona isc mieszkac z dziecmi do kolezanki na jakis czas i własnie dlatego ze jest to kolezanka on mowi ze odbierze mi dzieci czy ma takie prawo ? prosze o odpowiedz
~marta - 15:06 10-11-2011
piszę właśnie pracę na temat pozbawienia władzy rodzicielskiej. czy mogłabym prosić o kilka pozycji książkowych, które pomogą mi dogłębnie przeanalizować ten temat??

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona