1
Przejdź do strony:
» Alimenty
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Pisma procesowe w prawie rodzinnym
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

00:21 26-11-2006
Uogólniając można powiedzieć, że obowiązek alimentacyjny to obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania. Ta ogólna zasada, w myśl której obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.

Stosunek alimentacyjny to zależność dwóch podmiotów, z których jeden ma prawo domagania się dostarczania mu środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania, drugi natomiast obowiązany jest żądanie to zaspokoić.
Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania. Wykonanie obowiązku alimentacyjnego względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, może polegać także, w całości lub części, na osobistych staraniach o jego utrzymanie lub wychowanie.
W stosunku do rodzeństwa zobowiązany może uchylić się od świadczeń alimentacyjnych, jeżeli są one połączone z nadmiernym uszczerbkiem dla niego lub dla jego najbliższej rodziny.
Powszechnie przyjmuje się, że obowiązek alimentacyjny obejmuje obowiązek zaspokajania normalnych, bieżących potrzeb uprawnionego w postaci: pożywienia, ubrania, mieszkania, opału, niezbędnych przedmiotów umożliwiających przebywanie w środowisku i w rodzinie, leków itp. Na środki wychowania zaś składają się powinności starań o zdrowie uprawnionego, o jego rozwój fizyczny i umysłowy, stworzenie możliwości zdobycia wykształcenia, zapewnienie dostępu do dóbr kultury itp.
Żaden przepis ustawy nie precyzuje, w jakiej postaci mają być spełniane świadczenia alimentacyjne, zarówno te przeznaczone na zaspokajanie potrzeb utrzymania, jak i te mające służyć potrzebom wychowania (jeżeli mają one charakter materialny): w pieniądzu czy w naturze. Nie ma jednak żadnych uzasadnionych racji, aby ograniczyć ich spełnianie do jednego ze wskazanych sposobów, jak też nie ma przeszkód, by spełniać je zarówno w pieniądzu, jak i w naturze, lub wreszcie - przemiennie. Decydującą rolę należy przypisać w tej mierze warunkom, w jakich pozostają uprawniony i zobowiązany.

Wypełnianie obowiązku alimentacyjnego może przybrać postać zarówno świadczeń dobrowolnych, jak i określonych w następstwie dochodzenia ich przed sądem. Uprawniony i zobowiązany do alimentacji mogą w szczególności ustalić rodzaj i zakres świadczenia w umowie zawartej na zasadach ogólnych, w ugodzie lub też w toku postępowania sądowego.

Z powództwem o alimenty może wystąpić nie tylko sam uprawniony (lub w jego imieniu opiekun, gdy uprawniony jest małoletni), ale również prokurator lub właściwa organizacja społeczna.
Sprawy o alimenty rozpoznają sądy rejonowe właściwości ogólnej ( art. 27 k.p.c.) lub sądy miejsca zamieszkania uprawnionego ( art. 32 k.p.c.). Strona dochodząca roszczeń alimentacyjnych korzysta ze zwolnienia od kosztów sądowych.
W zależności od treści żądania i aktywności strony powodowej zasądzenie alimentów może bądź obejmować okres tylko od dnia zgłoszenia żądania, bądź też obejmować okres poprzedzający to zgłoszenie.

Roszczenia o świadczenia alimentacyjne przedawniają się z upływem lat trzech. Nie oznacza to jednak, że przedawnia się samo uprawnienie do dochodzenia alimentów. Przedawnieniu ulegają jedynie prawo do dochodzenia alimentów za okres starszy niż 3 lata.

Orzeczona przez sąd wysokość alimentów może ulec zmianie. Stosownie do art. 138 w razie zmiany stosunków można żądać zmiany orzeczenia lub umowy dotyczącej obowiązku alimentacyjnego.
Obowiązek alimentacyjny nie przechodzi jednak na spadkobierców zobowiązanego – wygasa z dniem śmierci zobowiązanego lub uprawnionego. Zaległe raty alimentacyjne wchodzą do spadku zobowiązanego jako tzw. długi spadkowe.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

22:02 21-08-2010
Witam ja mam jedno pytanie w tej sprawie i bardzo bym prosila o odpowiedz.Wiec w pazdzieriuku tego roku koncze 18 lat moj ojciec placi mi alimenty o kwocie 800 zl miesiecznie.Rzecz w tym ze jestem za granica z moja matka przebywam w Hiszpani.Moj ojciec placii mi alimenty ale na konto mojej matki w Polske lecz z tego co slyszalam po mojej 18-sce zmienia sie cos bo staje sie pelnotetnia.Moje pytanie jest takie co mam zrobic zeby dostawac alimenty ? Musze zalozyc jakies konto w Polsce? I jak mam pobierac te pieniadze skoro bede w Banku w Polsce?Bardzo bym prosila o odpowiedz bo nie mam pojecia co mam zrobic.Bardzo dziekuje i serdecznie pozdrawiam Roksana
Ps.odp jak by mozna przez e-maila Roksi-polonia@hotmail.com
odpowiedz

linki
reklamowe

02:24 08-09-2010
Mam inny problem dotyczący alimentów,ojciec dzieci nie uchylał się od swoich obowiązków więc nie wnosiłam sprawy do sądu,jednak od kilku lat nie ma pracy i stracił prawo do zasiłku dla bezrobotnych ,z uwagi na wiek(63 lata)ma problemy ze znalezieniem stałego zatrudnienia.Nie jesteśmy małżeństwem i nie mieszkamy razem ,jednak codziennie przyjeżdża do dzieci i pomaga mi w gospodarstwie rolnym jakie prowadzę, często zabiera dzieci do syna z pierwszego małżeństwa.Ma z nimi wspaniały kontakt i pomaga im w miarę swoich możliwości,jest dla nich prawdziwym ojcem.Do tej pory wszystko było dobrze ,ale moja córka z małżeństwa w tym roku rozpoczyna studia ,przy składaniu dokumentów o pomoc socjalną na uczelni usłyszała ,że jej nie otrzyma ze względu na brak udokumentowanych alimentów na jej młodsze rodzeństwo,nie wiem co mam zrobić? Czy mam wnieść pozew o alimenty do sądu ,czy wstarczy jak spiszemy umowe przed notariuszem? Czy można zasądzić aliment w postaci pracy w gospodarstwie i jakby to miało wyglądać?
odpowiedz
~Barbara
46.112.*.*

21:36 14-12-2010
Witam! Mam sprawe a zarowno pytanie. W miejscu zamieszkania nie mieszkam juz prawie rok a jestem tam nadal zameldowana i dostaje alimenty z puli alimentacyjnej. I tu zaczyna sie problem. jestem pełnoletnia i mieszkam z chlopakiem. Jestem w 4 miesiacu ciazy i tylko jak moja mam sie o tym dowiedziala to wnosła wniosek o to aby mnie wymeldowac. Ale tylko dlatego ze boi sie ze zabiora jej alimenty na mojego brata i pieniadze z Mopsu dodatkowe na mieszkanie itp. Wiem materialistka ale mało tego te mieszkanie bylo kupione takze za moje pieniadze. I po mojej 18 nastce matka nadal brala za mnie alimenty. gdy tylko zaczelam brac je dla siebie aby odlozyc na dzidziusia to sie wlasnie zaczelo. Pracuje na caly etat i boje sie ze zabiora mi aimenty a mam 500zl to nie malo. gdy mama mnie wymelduje to mi przepadna? tesciowa powiedziala ze mnie zamelduje u siebie u niej mieszka 4 osoby ja bede 5 czy w tedy jak wszystkich dochod razem sie doda i powiedzi na mieszkancow i nie bedzie przekraczal tych 750zl czy dalej bede dostawac alimenty? prosze o odp. najlepiej na mejla benia186@wp.pl z gory dziekuje. I czy moge odzyskac te pieniadze ktore brala za mnie matka gdy z nia nie mieszkalam. to jakies pol roku czyli3 tysiace zlotych. Byly przelewane na jej konto a ja ich nawet nie widzialam. pozdrawiam
odpowiedz
~gość
89.77.*.*

10:03 09-03-2011
~Barbara napisal(a): Witam! Mam sprawe a zarowno pytanie. W miejscu zamieszkania nie mieszkam juz prawie rok a jestem tam nadal zameldowana i dostaje alimenty z puli alimentacyjnej. I tu zaczyna sie problem. jestem pełnoletnia i mieszkam z chlopakiem. Jestem w 4 miesiacu ciazy i tylko jak moja mam sie o tym dowiedziala to wnosła wniosek o to aby mnie wymeldowac. Ale tylko dlatego ze boi sie ze zabiora jej alimenty na mojego brata i pieniadze z Mopsu dodatkowe na mieszkanie itp. Wiem materialistka ale mało tego te mieszkanie bylo kupione takze za moje pieniadze. I po mojej 18 nastce matka nadal brala za mnie alimenty. gdy tylko zaczelam brac je dla siebie aby odlozyc na dzidziusia to sie wlasnie zaczelo. Pracuje na caly etat i boje sie ze zabiora mi aimenty a mam 500zl to nie malo. gdy mama mnie wymelduje to mi przepadna? tesciowa powiedziala ze mnie zamelduje u siebie u niej mieszka 4 osoby ja bede 5 czy w tedy jak wszystkich dochod razem sie doda i powiedzi na mieszkancow i nie bedzie przekraczal tych 750zl czy dalej bede dostawac alimenty? prosze o odp. najlepiej na mejla benia186@wp.pl z gory dziekuje. I czy moge odzyskac te pieniadze ktore brala za mnie matka gdy z nia nie mieszkalam. to jakies pol roku czyli3 tysiace zlotych. Byly przelewane na jej konto a ja ich nawet nie widzialam. pozdrawiam
odpowiedz
~nataliii2
81.190.*.*

16:26 15-04-2011
Witam. Mam pewne pytanko napisze w wielkim skrocie, a wiec gdy wraz z siostra bylysmy niepelnoletnie ojciec sprzedal mieszkanie po czym pieniadze przepil itd.. i tak oto pozostalysmy bez meldunkow i w sumie bez dachu nad glowa ojciec wynajmowal mieszkania mieszkalysmy z nim i z jego kobieta z czasem nie placili za mieszkanie i tak krazylismy z mieszkania do mieszkania. Nasz śp. dziadek mojego ojca tata kupil mojej siostrze dzialke rekreacyjna z domkiem, na dzien dzisiejszy mieszkam tam z siostra. Ojciec wciaz ze swoja kobieta sa na wynajetym, nie utrzymuje kontaktu z ojcem poniewaz nie mozna go nawet nazwac ojcem...Mam 19 lat, jestem po wypadku, mam rente socjalna, ucze sie w trybie zaocznym poniewaz codzienny tryb nauki bylby dla mnie wyzwaniem ze wzgledu na polamany kregoslup. Mama pomaga nam jak moze sama nie ma fascynujacych warunkow, dodam ze ojciec gdy bylysmy dziecmi wyklocal sie o nas w sadzie i to on ma pelne prawa do nas a mama ograniczone.Po smierci dziadka ojciec prawdopodobnie dostal pol hektara ziemi w spadku (ktora pewnie tez przepije) A tutaj moje pytanie poniewaz chcialabym wraz z siostra podac go o alimenty czy waszym zdaniem otrzymalybysmy czy nie?
odpowiedz

21:49 12-05-2011
witam mam pytanko moj maz jest po rozwodzie i ma z byla zona dziecko oraz zasadzone alimenty ja jestem jego aktualna zona i mam 3 dzieci jednak z powodu finansowych maz nie placil alimentow mamy rozdzilnosc majatkowa i zona bylego meza zlozyla w sadzie wniosek o to zebym ja placila alimenty na jego dziecko z poprzedniego malzenstwa czy tak mozna ??przeciea przy podpisywaniu u notariusza ,notariusz mowil ze mnie nie interesoja jego dlugi ani mojego meza nie interesuja dlugi moje NIEDOSC TEGO CIAGLE NIE NETKA SMS O ALIMENTY A NIE MOJEGO MEZA A TERAZ TA SPRAWA!! BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ Z GORY BARDZO DZIEKUJE
odpowiedz

linki
reklamowe

~niki342
87.205.*.*

17:51 25-07-2011
witam serdecznie.samotnie wychowuje dziecko od 10 lat,gdy zaszłam w ciąze tata dziecka sie ulotnił,nie pobieram alimentów,bo mi sie nie należą.niedawno dowiedziałam sie gdzie przebywa ojciec dziecka.co mam robic?jak załatwic sprawy aby dziecko dostawało alimenty i gdzie sie udac?czy dziecku należą sie zaległe pieniązki za ubiegłe lata?prosze o odpowiedz:)
e-mail pelargonia1973@interia.eu
odpowiedz
~bhoppp
77.113.*.*

21:01 18-10-2011
wes sie do roboty a nie gadaj
odpowiedz
~gość
80.238.*.*

18:01 16-05-2012
Witam mam pytanie. Mój mąż wyprowadził się od nas nie mieszka z nami już 6m-c. Daje mi co miesiąc na córkę 300zł ani grosza więcej. Ja sam zarabiam na rękę 1300zl za czynsz płace 470zł do tego dochodzi prąd 130zł i woda tu wychodzi rożnie. Nie wliczam pozostałych opłat. Męża nie interesuje czy dziecko ma w czym chodzić.Gdy poprosiłam go żeby córce kupił buciki stwierdził że dał mi 300zł i mam sobie radzić.Mąż pracuje jako kierowca hurtowni w umowie ma najniższą krajową ale zarabia dwa razy więcej.Czy jest szansa że dostanę większą kwotę alimentów niż to co dawał do tej pory?
odpowiedz
1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawja_jagienka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawja_jagienka
Dołącz do naszego grona