1
Przejdź do strony:
» Stwierdzenie nabycia spadku
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Pisma procesowe w prawie spadkowym
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

19:47 01-12-2006
Stwierdzenie nabycia spadku następuje po przeprowadzeniu rozprawy, na którą sąd wzywa wnioskodawcę oraz inne osoby mogące wchodzić w rachubę jako spadkobiercy ustawowi i testamentowi.

Postępowanie uregulowane w art. 669 i n. kpc toczy się zawsze na wniosek - nigdy z urzędu.
Uprawnionym do złożenia wniosku o stwierdzenie nabycia spadku jest każdy kto posiada interes prawny w takim rozstrzygnięciu. Oznacza to, że równie dobrze wniosek taki może zostać złożony przez spadkobiercę, jak i przez wierzyciela spadkodawcy.
Uprawnienie do złożenia omawianego wniosku nie ulega przedawnieniu ani nie może wygasnąć.

Celem zasadniczym postępowania w tym przedmiocie jest:
- stwierdzenie, że osoba wskazana jako spadkodawca faktycznie zmarła,
- oznaczenie kto i jakiej części dziedziczy po zmarłym,

Pamiętać należy, że sąd nie jest związany granicami żądania zgłoszonego we wniosku i bada z urzędu krąg możliwych spadkobierców ustawowych i testamentowych, czyli może stwierdzić nabycie spadku przez spadkobierców, choćby były nimi inne osoby niż te, które wskazali uczestnicy (art. 667 kpc).

Właściwość sądu: art. 628 kpc: „Do czynności w postępowaniu spadkowym, które należą do zakresu działania sądów, wyłącznie właściwy jest sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy, a jeżeli jego miejsca zamieszkania w Polsce nie da się ustalić, sąd miejsca, w którym znajduje się majątek spadkowy lub jego część (sąd spadku). W braku powyższych podstaw sądem spadku jest sąd rejonowy dla m. st. Warszawy”.

Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku podlega stałej opłacie w wysokości 50 zł.
  zgłoś naruszenie regulaminu
~gość
46.113.*.*

09:16 26-05-2011
Witam! Mam problem.Moj tata zmarl ok 6 lat temu. Zostawil po sobie sporo kredytow matka nie wiedzac ze trzeba sie zrzec spadku aby uniknac splaty za niego nie zrobila tego i do tej pory splaca jego dlugi. Zadluzyla mieszkanie na 56 tysiecy. Na dniach bedzie miala eksmisje do socjanego mieszkania. Pare dni temu dowiedzialem sie ze ten dlug ktory ona zrobila ja tez mam u komornika dla tego ze jestem w tym mieszkaniu zameldowany. Poszedlem do spoldzielni zeby jakos to rozwiazac bo nie mieszkam w tym mieszkaniu od 7 lat.Wyszlo na to ze niedlugo mieszkanie zostanie zabrane i dlug uregulowany z wklady w te mieszkanie.Powiedziano mi tez ze te pieniadze ktore zostana beda podzielone na mnie matke i brata tylko mosimy isc do sadu i zlozyc wniosek o nabyciu spadku cos takiego. Moje pytanie jest takie jesli ja te pieniadze przyjme razem z tym spadkiem ktorego tak naprawde nie ma bo to tylko dlug czy te nie splacone pozyczki ojca i dlugi matki beda ciazyc na mnie? Co mam zrobic w takiej sytyacji ?
  zgłoś naruszenie regulaminu

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccja_jagienkabarszymkw02
dukeaeccja_jagienkabarszymkw02
Dołącz do naszego grona