Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

Zagadnienie przyjęcia lub odrzucenia spadku związane jest z kwestią odpowiedzialności spadkobierców (i innych podmiotów) za długi spadkowe. Generalną zasadą jest, że do chwili przyjęcia spadku spadkobierca ponosi odpowiedzialność za długi spadkowe tylko ze spadku. Od chwili przyjęcia spadku ponosi odpowiedzialność za te długi z całego swego majątku. Kodeks cywilny wyróżnia następujące formy realizacji tego uprawnienia: 1. Proste przyjęcie spadku - spadkobierca ponosi wówczas odpowiedzialność za długi spadkowe bez ograniczenia. 2. Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza - spadkobierca ponosi wówczas odpowiedzialność za długi spadkowe tylko do wartości ustalonego w inwentarzu stanu czynnego spadku. Powyższe ograniczenie odpowiedzialności odpada, jeżeli spadkobierca podstępnie nie podał do inwentarza przedmiotów należących do spadku albo podał do inwentarza nie istniejące długi. 3. Odrzucenie spadku. Główną grupą podmiotów uprawnionych do złożenia oświadczenia o przyjęciu spadku z ograniczeniem odpowiedzialności za długi spadkowe (przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza) lub bez takiego ograniczenia (przyjęcie proste) albo o odrzuceniu spadku są spadkobiercy. Oświadczenie o przyjęciu spadku albo o jego odrzuceniu osoba uprawniona składa według własnego uznania: - przed notariuszem, - w sądzie rejonowym, w którego okręgu znajduje się miejsce zamieszkania lub pobytu spadkobiercy, - w tzw. sądzie spadku, w ramach postępowania o stwierdzenie nabycia spadku. Złożenie omawianego oświadczenia jest ograniczone terminem, który stosownie do przepisu art. 1015 kodeksu cywilnego powinno być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania. Paragraf 2. tego przepisu stanowi, że brak oświadczenia spadkobiercy w powyższym terminie jest jednoznaczny z prostym przyjęciem spadku (co oznacza przyjęcie odpowiedzialności za długi spadkowe). Jednakże gdy spadkobiercą jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych albo osoba, co do której istnieje podstawa do jej całkowitego ubezwłasnowolnienia, albo osoba prawna, brak oświadczenia spadkobiercy w terminie jest jednoznaczny z przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza. W postępowaniu dotyczącym przyjęcia lub odrzucenia spadku sąd nie wydaje żadnego postanowienia co do istoty sprawy ani innego orzeczenia kończącego postępowanie; sprawa jest zakończona z chwilą dokonania czynności. W praktyce oświadczenie o nabyciu spadku lub o jego odrzuceniu jest składane przez strony w toku postępowania o stwierdzenie nabycia spadku. WNIOSKI: 1. Wniosek o zezwolenie na odrzucenie spadku w imieniu nieletniego | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~gość 81.190.*.* |
Witam poszukuję wzoru wniosku do sądu rodzinnego o odrzuceniu spadku w imieniu dziecka nieletniego. | ||
linki reklamowe | |
Gdzie mogłabym odleźć wzór Wniosku o zezwolenie na odrzucenie spadku w imieniu nieletniego dziecka? Chodzi mi o samą formę, oraz w jaki sposób rodzice występują w imieniu dziecka we wniosku, proszę o pomoc bo termin na złożenie wniosku leci! Pozdrawiam | |||
~maniek 83.238.*.* |
witam nie ma wzoru dokumentu który trzeba złożyć do sądu o odrzuceniu spadku przez małoletniego ja składałem pismo do sądu rodzinnego . własnoręcznie trzeba napisać przyczynę odrzucenia spadku np. oprzeć się na trudnej sytuacji rodzinnej a także napisać że nie wiedziało się o wysokości np. długów . sąd wyznacza rozprawę i ogłasza postanowienie które uprawomacnia się w ciągu 25 dni . następnie musiałem zgłosić się osobiście po odpis rozporządzenia i zgłosić się następnie do notarusza , który aktem notarialnym potwierdza odrzucenie spadku | ||
~Gosiaczek 83.20.*.* |
Witam. Wniosek o odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego napisał mi niestety Radca Prawny. Piszę niestety bo wykasował mnie za ten wniosek dość sporo aż 180 zł. Po przeczytaniu stwierdziłam,że sama bym go napisała. Szkoda,że tak późno to stwierdziłam:( każdy radził mi (nawet notariusz),żebym poszła do Radcy.Myślałam,że taki wniosek to musi być napisany przez Radcę, że niby profesjonalnie.No trudno, człowiek uczy się na błędach. Pozdrawiam | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |