1
Przejdź do strony:
» Pozew o wykonanie zapisu
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Pisma procesowe w prawie spadkowym
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

19:59 01-12-2006
Zapis jest to rozrządzenie testamentowe (TYLKO W TESTAMENCIE) polegające na nałożeniu na spadkobiercę lub zapisobiercę obowiązku spełnienia określonego świadczenia majątkowego na rzecz innej osoby.

Efektem dokonania zapisu jest powstanie zobowiązania cywilnego po stronie obciążonego zapisem. Do osób, na które może zostać nałożony omawiany obowiązek należą:
- spadkobiercy ustawowi,
- spadkobiercy testamentowi,
- osoby uprawnione z tytułu zapisu (tzw. dalszy zapis),
- ewentualnie spadkobiercy wyżej wymienionych,

Roszczenie zapisobiercy staje się wymagalne niezwłocznie po ogłoszeniu testamentu, o ile spadkodawca nie zdecydował inaczej.

Zapisobiercą może być każda osoba fizyczną lub prawna, o ile spełnia warunki zdolności dziedziczenia.
Przedmiotem zapisu może być każde świadczenie o charakterze majątkowym, zarówno polegające na działaniu, jak i na zaniechaniu,, z jednym zastrzeżeniem – musi mieć ono charakter nieodpłatny.
Zapis należy do długów spadkowych, z tym, że. odpowiedzialność zobowiązanego ograniczona jest zawsze do wartości stanu czynnego spadku ( art. 1033 kc ). Odpowiedzialność zapisobiercy obciążonego dalszym zapisem ogranicza się natomiast do wartości jego własnego zapisu.

Powództwo z tytułu z tytułu zapisu wytacza się wyłącznie przed sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy, a jeżeli jego miejsca zamieszkania w Polsce nie da się ustalić, przed sąd miejsca, w którym znajduje się majątek spadkowy lub jego część.

Roszczenie z tytułu zapisu przedawnia się z upływem lat pięciu od dnia wymagalności zapisu.

Pozew o wykonanie zapisu podlega opłacie w wysokości 5 % wartości przedmiotu sporu, nie mniej jednak niż 30 zł i nie więcej niż 100 000 zł.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

13:20 12-11-2010
Cześć, mam pytanie odnośnie wykonania zapisu. Mój dziadek w testamencie przekazał mi mieszkanie, po przeprowadzonej sprawie spadkowej, zakończonym postanowieniem w roku 2008r. wynika, że odziedziczyłam 1/2 tego mieszkania, a drugą część tego mieszkania, po 1/4 otrzymują na podstawie dziedziczenie ustawowego moja mama i mój wujek, z tym, że mają dobrowolnie wykonać zapis testamentowy moje dziadka (czyli jak rozumiem przekazać mi po 1/4 przedmiotowego mieszkania).
I napotkałam na problem od strony mojego wujka, który cały czas obiecuje mi, że przekaże mi swoją część mieszkania, z tym, że trwa to już około 2 lat i jeszcze nie doczekałam się finału.
WIem, że przysługuje mi roszczenie do lat 5. W jaki sposób mam przeprowadzić taką sprawę, w jakim sądzie? Czy mogę przegrać? Czy jest to tylko formalność?
Pozdrawiam
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
Dołącz do naszego grona