Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | ja_jagienka |

Dział spadku może nastąpić bądź na mocy umowy między wszystkimi spadkobiercami, bądź na mocy orzeczenia sądu na żądanie któregokolwiek ze spadkobierców. Jeżeli do spadku należy nieruchomość, umowa o dział powinna być zawarta w formie aktu notarialnego.
---------------------Sądowy dział spadku powinien obejmować cały spadek. Jednakże z ważnych powodów może być ograniczony do części spadku. Skład i wartość spadku ulegającego podziałowi ustala sąd. Wartość spadku ustala się przyjmując jego stan na dzień otwarcia spadku, natomiast wartość na dzień orzekania przez sąd. We wniosku o dział spadku należy powołać postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku oraz wskazać majątek, który ma być przedmiotem działu (lub załączyć spis inwentarza – o ile taki był czyniony). W wypadku gdy w skład spadku wchodzi nieruchomość należy przedstawić jej stan prawny dołączając wypis z księgi wieczystej. Jeśli natomiast stwierdzenie nabycia spadku jeszcze nie nastąpiło – dokonuje go sąd w toku postępowania działowego. Współspadkobiercy powinni podać sądowi swój wiek, zawód, stan rodzinny, dane co do zarobków itp oraz wyjaśnić w jaki sposób korzystali ze spadku dotychczas. W postępowaniu o dział spadku, w skład którego wchodzi spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego, sąd nie może oddalić wniosku z powołaniem się na art. 5 kc. z tego powodu, że przedmiot działu jest niepodzielny, a wnioskodawca nie ma możliwości spłaty drugiego spadkobiercy (uchwała SN z 18 kwietnia 1990 roku w sprawie III CZP 15/90). Opłatę stałą w kwocie 500 złotych pobiera się od wniosku o dział spadku, a jeżeli zawiera on zgodny projekt działu spadku, pobiera się opłatę stałą w kwocie 300 złotych. Odpowiadam tylko na jasno postawione pytania - i tylko na forum. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~gość 83.9.*.* |
| ||
linki reklamowe | |
Chcę złożyć do sądu wniosek o dział spadku. W skład spadku wchodzą długi i zadłużenia z zaciągniętych kredytów i nieopłacanych rachunków za media i podatki od nieruchomości jak również dom wraz z działką. działka została podzielona na dwie części. Jedna część działki wraz z budynkiem mieszkalnym 70 m2, budynkami gospodarczymi i zaległe kredyty jak również powstałe zaległości na odziedziczonym spdadku ma przejąć pierwszy spadkobierca, natomiast drugi,drugą wydzieloną działkę o pow 600 m2. jak napisać prawidłowo taki wniosek? Proszę o pomoc | |||
~seba 88.199.*.* |
proszę o pomoc w napisaniu pisma procesowego w sprawie spadku po zmarłej siostrze mojego ojca sprawa sądowa jest już w toku , dopiero teraz dowiedziałam się , że mam prawo do ubiegania się o część majątku zmarła nie żyje już `8 lat a wniosek do sądu wniosła gmina, gdyż nie są płacone podatki w piśmie tym chciała bym zaznaczyć , iż jestem w stanie opłacić zaległe podatki oraz spłacić pozostałych spadkobierców pod warunkiem że zostanie mi przepisana działka oraz dom należące do spadku. | ||
~monka 86.63.*.* |
Temat: umowa spłaty spadku Witam, sąd przyznał spadek po zmarłym 6 osobom: rodzicom i 4 rodzenstwu zmarłego( w tym mnie). W skład spadku wchodzi mieszkanie. Złożyłam (ja jako siostra zmarłego) do sądu wniosek o zgodny dział spadku: konkretnie mieszkanie- gdzie rodzice zrzekają się swoich czesci, a rodzeństwo mam spłacić. Wszyscy się zgodzili i podpisali wniosek. w środę jest rozprawa i co dalej? Jeśli sad uzna ten wniosek ile czasu mam na spłatę? i W jakich warunkach mamy ją spłacić? czy wystarczy umowa spisana miedzy nami, ze ten i ten przekazał temu i temu sumę XYZ? Czy trzeba isc do notariusza? I czy mieszkanie po orzeczeniu sadu będzie juz moje? czy jeszcze jakies formalnosci mnie czekają?Będę wdzięczna za pomoc.monika.klima@wp.pl | ||
~ramik 82.177.*.* |
i jak sie skonczylo bo mam podobna sprawe | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |