1
Przejdź do strony:
» Pozew o ochronę dóbr osobistych
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Pisma procesowe w prawie cywilnym
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

19:04 08-01-2007
Dobra osobiste człowieka, zdefiniowane są w art. 23 k.c.:
Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda
sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność
mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska,
pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w
innych przepisach.

Oczywiste jest, że naruszenie dobra osobistego może nastąpić za pomocą mediów publicznych (np. prasa, radio czy TV). Czy może nastąpić w internecie, gdzie ludzie posługują się loginami czy pseudonimami?

Jeden z moich klientów podczas sprzedaży na Allegro otrzymał negatywny i niezasłużony wg niego komentarz. Zdecydował walczyć o swoje prawa i poprosił mnie o sporządzenie pozwu o ochronę dóbr osobistych, gdyż tzw. "negatyw" jakiego dostał, to jego pierwszy i jedyny jak dotąd negatyw na Allegro. Powstał więc pozew, który postanowiłem umieścić tutaj jak wzór, jako że jak widzę coraz więcej osób decyduje się na "walkę" z tymi, którzy obrażają ich na rozmaitych forach internetowych.
---------------------
apl. radc. Jacek Jaruchowski
Kancelaria Prawna "Themis"
Wrocław
  zgłoś naruszenie regulaminu
~gość
95.41.*.*

10:59 03-05-2011
arioch napisal(a): Dobra osobiste człowieka, zdefiniowane są w art. 23 k.c.:
QUOTE Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda
sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność
mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska,
pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w
innych przepisach.

Oczywiste jest, że naruszenie dobra osobistego może nastąpić za pomocą mediów publicznych (np. prasa, radio czy TV). Czy może nastąpić w internecie, gdzie ludzie posługują się loginami czy pseudonimami?

Jeden z moich klientów podczas sprzedaży na Allegro otrzymał negatywny i niezasłużony wg niego komentarz. Zdecydował walczyć o swoje prawa i poprosił mnie o sporządzenie pozwu o ochronę dóbr osobistych, gdyż tzw. "negatyw" jakiego dostał, to jego pierwszy i jedyny jak dotąd negatyw na Allegro. Powstał więc pozew, który postanowiłem umieścić tutaj jak wzór, jako że jak widzę coraz więcej osób decyduje się na "walkę" z tymi, którzy obrażają ich na rozmaitych forach internetowych.

linki
reklamowe

19:09 15-06-2011
Witam
Dziś spotkało mnie dosłownie to samo. Skąd mogę pobrać wniosek do sądu?
~_JaC
194.9.*.*

11:11 16-06-2011
Gdzie mozna znalezc szkic tego pozwu?
Czy wczesniej nie nalezaloby wystapic do organów scigania z wnioskiem o podejrzenie popelnienia przestepstwa, i co najmniej zabezpieczenie dowodów, a czesto o ustalenie sprawcy (gdy obrazliwe wpisy sa podpisane pseudonimem)?
Pozdrawiam

-----
arioch napisal(a):
Powstał więc pozew, który postanowiłem umieścić tutaj jak wzór, jako że jak widzę coraz więcej osób decyduje się na 'walkę' z tymi, którzy obrażają ich na rozmaitych forach internetowych.

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccja_jagienkabarszymkw02
dukeaeccja_jagienkabarszymkw02
Dołącz do naszego grona