Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | ja_jagienka | barszym | kw02 |

Dobra osobiste człowieka, zdefiniowane są w art. 23 k.c.:
---------------------QUOTE Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda
sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach. Oczywiste jest, że naruszenie dobra osobistego może nastąpić za pomocą mediów publicznych (np. prasa, radio czy TV). Czy może nastąpić w internecie, gdzie ludzie posługują się loginami czy pseudonimami? Jeden z moich klientów podczas sprzedaży na Allegro otrzymał negatywny i niezasłużony wg niego komentarz. Zdecydował walczyć o swoje prawa i poprosił mnie o sporządzenie pozwu o ochronę dóbr osobistych, gdyż tzw. "negatyw" jakiego dostał, to jego pierwszy i jedyny jak dotąd negatyw na Allegro. Powstał więc pozew, który postanowiłem umieścić tutaj jak wzór, jako że jak widzę coraz więcej osób decyduje się na "walkę" z tymi, którzy obrażają ich na rozmaitych forach internetowych. apl. radc. Jacek Jaruchowski Kancelaria Prawna "Themis" Wrocław | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~gość 95.41.*.* |
| ||
linki reklamowe | |
Witam Dziś spotkało mnie dosłownie to samo. Skąd mogę pobrać wniosek do sądu? | |||
~_JaC 194.9.*.* |
Gdzie mozna znalezc szkic tego pozwu? Czy wczesniej nie nalezaloby wystapic do organów scigania z wnioskiem o podejrzenie popelnienia przestepstwa, i co najmniej zabezpieczenie dowodów, a czesto o ustalenie sprawcy (gdy obrazliwe wpisy sa podpisane pseudonimem)? Pozdrawiam ----- | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |