Przejdź do strony:
» pomylka na allegro jak uniewaznic umowe kupna sprzedazy
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

00:19 08-02-2007
Witam
Mam pewnien problem poniewaz pare dni temu wystawijac na allegro samochod omylkowo podalem cene (Kup Teraz) w wyskokosci 5.00zl zamiast 5.000zl, nie zdazylem poprawic tego bledu poniewaz okazalo sie ze kto zdazyl (koszystajac z okazji) kupic moje auto. Wyslalem kupujacemu maila informujac iz cena samochodu byla wpisana omylkowo i nie wyniosi 5.00zl tylko 5.000zl oraz zadzwonilem informujac kupujacego o tym bledzie. Kupujacy osiwdczyl telefonicznie ze takze podejzewal iz cena samochodu jest bledem a zalicytowal dla zabawy. Dogadalismy sie ze samochodu nie sprzedam . Jednak po paru godzinach dostelem maila od niego w ktorym kupujacy napisal:
iz po odebraniu mojego teelfonu by zaskoczony i nie wiedzial co robic wiec zrezygnnowal a cala sprawe obrocil w zart a ze wzgledu ze szuka auta zmienia zdanie i zamierza sfninalizowac tranzakcje oraz ze ma nadzieje ze dojdziemy do porozumienia"

Co moge zrobic z ta sprawa?? CZy jest jakas mozliwosc odstapienia od umowy??
prosze o pomoc??
czy odtworzenie tej rozmowy w ktorej kupujacy zrezygnowal z kupna auto moze cos dac??
jakia odpowiedizalnosc karna moge poniesc nie sprzedajac samochodu??
i czy kupujacego obowiazuje jakis termin w ktorym powinien sfinalizowac tranzakcje inaczej ona nie bedzie aktualna??
prosze pomoc
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

11:11 08-02-2007
Najwyraźniej ta osoba widziała w tv precedensowy wyrok w sprawie allegro i liczy na łatwy zarobek.

Stan faktyczny:

1.Działał Pan pod wpływem błędu: cenę wpisaną omyłkowo chciał Pan niezwłocznie skorygować
2. Złoży Pan oświadczenie o uchyleniu się od skutków poprzedniego oświadczenia z zachowaniem terminu (1 rok) oraz formy (pisemna) korzystając z dopuszczonej przez kc drogi elektronicznej.

Oświadczenie woli o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia jest czynnością jednostronnie kształtującą i to co zrobi druga strona (np: czy będzie chciała finalizować transakcję)nie ma większego znaczenia.

Podstawa prawna:

Art. 88. § 1. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli, które zostało złożone innej osobie pod wpływem błędu lub groźby, następuje przez oświadczenie złożone tej osobie na piśmie.

§ 2. Uprawnienie do uchylenia się wygasa: w razie błędu - z upływem roku od jego wykrycia, a w razie groźby - z upływem roku od chwili, kiedy stan obawy ustał.

oraz

Art. 61. § 1. Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej.
§ 2. Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią.

podsumowując: wszystko jest ok. W tym niedawnym orzeczeniu w sprawie kupna samochodu na allego pozwany podnosił, iż nie zdąrzył złożyć oświadczenia, bo mu się zepsuł modem (przez co m.in przegrał tą sprawę). W tej sprawie wszystko zostało sprawnie załatwione i z zachowaniem wymogów kodeksowych.
Gratuluję szybkiej reakcji i rozsądnego zachowania.
---------------------
criminatio est regina probationem
odpowiedz

linki
reklamowe

15:35 08-02-2007
jak mniej wiecej ma wygladac to oswiadczenie ?? czy moglby pan tak mniej wiecej przedstawic takze co ma byc w nim zawarte
i czy to oswiadczenie ma byc wyslane do allegro czy do kupujacego?

z gory bardzo dziekuje
odpowiedz

15:50 08-02-2007
przeciez już je wysłałeś. Napisałeś, że to była pomyłka i że cena wynosi 5.000 zł.
To tyle. Nie ma żadnych specjalnych formułek czy wzorow na to:
a) zachować termin 1 roku
cool.gif zachować formę pisemną (forma elektroniczna czyli e-mail jest dopuszczalna)

jeżeli faktycznie wysłałeś tego maila o ktorym wcześniej pisałes to moim zdaniemw szystko gra.
---------------------
criminatio est regina probationem
odpowiedz

16:44 08-02-2007
Ile czasu minęło od wystawienia samochodu do czasu zakończenia aukcji przez opcje Kup teraz?
---------------------
Odpowiadam tylko na jasno postawione pytania - i tylko na forum.
odpowiedz

23:46 08-02-2007
Bradzo malo nawet nie zdazylam poprawic swoejgo bledu pare minut doslownie
odpowiedz

08:58 09-02-2007
To są realne podstawy, aby uchylić się od skutków takiej aukcji powołując się na wspomniany już błąd.
---------------------
Pomagam tylko na forum - i tyle, na ile pozwala mi wolny czas. Prywatnych wiadomości nie czytam.
Doradztwo Prawno-Personalne
odpowiedz

linki
reklamowe

10:46 09-02-2007
czyli prawo stoi po mojej stronie??
Kupujacemu musze cos odpisac na maila(oczywiscie wczesniej mu wyslalem maila informujac go iz zaszla pomylka) poniewaz ostatniego maila wyslal mi z linkiem do procedensowego wyroku w sprawie sprzedazy samochodu z dopiskiem "polecam do przeczytania" wiec jak moze brzemiec moja odpowiedz chodzi mi o cos napisanego przez prawnika.
z gory dziekkuje za pomoc
odpowiedz

12:53 09-02-2007
Nic na maila - tylko listownie, listem poleconym.

Proszę krótko napisać, że odstępuje Pan od zawartej umowy kupna-sprzedaży powołując się na błąd oświadczenia woli co do ceny. I krótko opisać na czym ten błąd dokładnie polegał.
---------------------
Pomagam tylko na forum - i tyle, na ile pozwala mi wolny czas. Prywatnych wiadomości nie czytam.
Doradztwo Prawno-Personalne
odpowiedz

16:58 16-02-2008
Witam,
mam podobny problem jak w pierwszym poście,
wystawiłem samochód za 1800zł KUP TERAZ, a miała być za 18000zł.
Wystawiłem 13.02.2008 o godz 19-50, a 20-07 była zakończona. Aukcja trwała około 15minut.
Wystawiłem na szybko przed wyjściem z pracy do domu. Następnego dnia rano odebrałem pocztę i doszło do mnie, że się pomyliłem. Wysłałem od razu E-mail do Kupującego, że zaszła pomyłka. Dalej zadzwoniłem do Kupującego i oświadczyłem to samo co w E-mailu przez telefon matce kupującego - zostałem poinformowany że mam pecha.
KUPUJĄCY oczywiście chce odebrać jak najszybciej swój TANIO zakupiony samochód.
Prosił o podanie mojego nr konta, nie podałem oczywiście, więc wysłał pieniądze pocztą polską na adres mojej firmy, które niestety dziś odebrał mój pracownik bez mojej wiedzy.
Dodam dodatkowo, że samochód nie jest moją własnością tylko żony.
Mamy podpisaną od około roku intercyzę. Samochód kupiła na początku Stycznia tego roku.
W Poniedziałek niezwłocznie wyśle list polecony z Oświadczeniem błędu

Co jeszcze mogę zrobić?
Liczę na pomoc
Dziękuj i czekam na info

Pozdrawiam
Drago69
---------------------
Pozdrawiam
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »