Przejdź do strony:
» mandat mzk
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

23:02 03-03-2007
W 2003 roku jadac autobusem mialam kontrole, kontroler po tym jak pokazalam mu bilet kazal mi pokazac legitymacje. Uznalam, ze to normalne i mu ja dalam, on natomiast zaczal wypisywac mi mandat. Stwierdzil, ze bilety nalezy kasowac zaraz przy wejsciu a ja wsiadlam jednym wejsciem i poszlam na przod autobusu (gdzie bylo wolne miejsce) i tam skasowalam. Wtedy wezwalam policje, niestety panowie powiedzieli, ze nie moga nic zrobic. Pisalam odwołanie do mzk, to tez nic nie dało. Pare dni temu przyszło do mnie pismo: Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym
Sad rejonowy w bydgoszczy, Wydział XII Grodzki w osobie Referendarza sądowego W.K.
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w postępowaniu upominawczym na skutek pozwu wniesionego przez powódke XXX nakazuje pozwanej XX aby zapłaciła powódce kwotę 124,11 zl z ustawowymi odsetkami od dnia 13 lutego 2007 roku do dnia zapłaty oraz koszty procesu w kwocie 107,oozl w terminie dwutygodniowym

Prosze o pomoc co moge zrobic aby tego nie placic, poniewaz nie zgadzam sie z mandatem, mialam wtedy skasowany bilet. Poza tym jestem studentka i 250 zl to dla mnie nie mala suma.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

02:12 04-03-2007
nakaz zapłaty z klauzulą wykonalności (ktora zostastanie nadana za 2 tygodnie) zostanie skierowany do komornika, ktory nie tylko wyegzekwuje należność, ale też obciązy Panią kosztami egzekucji (też nie małymi).

Niestety trzeba będzie zapłacić.
---------------------
criminatio est regina probationem
odpowiedz

linki
reklamowe

03:06 04-03-2007
Jak komornik sciagnie ode mnie pieniadze skoro ja nie zarabiam? Poza tym uwazam, ze kara mi sie nie nalezy i nie chce tego płacic. Co sie stanie jesli nie zaplace tego? Slyszalam, ze mandaty sie umiewazniaja po jakims czasie.
odpowiedz

10:34 04-03-2007
Mandaty za przejazd nie unieważniają się, lecz ulegają przedawnieniu po upływie 1 roku. Tyle, że skierowanie sprawy do Sądu przerwalo bieg przedawnienia. Proszę jednak sprawdzić, czy między datą wystawienia mandatu, a datą wpływu sprawy do Sądu nie minął co najmniej 1 rok. Jeśli tak było, proszę napisać sprzeciw od nakazu zapłaty (na odpowiednim formularzu dostępnym w internecie lub w Sądzie) i złożyć go w biurze podawczym Sądu przed upływem 14 dni od odebrania przez Panią nakazu zapłaty. W sprzeciwie proszę podnieść zarzut przedawnienia roszczenia i wnieść o oddalenie powództwa w całości i obciążenie powoda kosztami procesu.

Oczywiście nawet jeśli roszczenie nie jest przedawnione, to ma Pani prawo wnieść mimo to sprzeciw, podnosząc w nim, dlaczego uważa Pani, że nakaz nie powinien być wydany. Proszę w treści sprzeciwu przedstawić całą sytuację, choć szczerze mówiąc ciężko będzie ją udowodnić, bo skasowanego biletu sprzed roku Pani nie na, a na mandacie pewnie też nie było zapisu, że bilet Pani miała.

A co do ściągania przez komornika, to należność zasądzona nakazem/wyrokiem przedawnia się z upływem lat 10, więc jak Pani widzi, komornik będzie miał dużo czasu, by z Pani to ściągnąć, a jakby tego było mało, to cały czs od tej kwoty są naliczane odsetki ustawowe (11%), a i koszty komornicze trzeba doliczyć (15%).
---------------------
apl. radc. Jacek Jaruchowski
Kancelaria Prawna "Themis"
Wrocław
odpowiedz

10:50 04-03-2007
odsetki ustawowe wynoszą teraz 11,5 %
też sie zdziwilem :/

Obawiam sie ze ciezko bedzie Pani cokolwiek udowodnic w sadzie natomiast oni maja wszyskie dowody jakie trzeba zeby otrzymac wyrok nakazowy.
---------------------
criminatio est regina probationem
odpowiedz

08:49 08-09-2008
Witam ! pozwolę sobie odświeżyć temat...
Mój tata dostał mandat za jak to "numer na znaczku wypisany ołówkiem" i tu moje pytanie czy można coś z tym zrobić. Chce napisać pismo "odwołanie" a w nim wytknąć następujące uchybienia np.
1. Jak przebiega ekspertyza i weryfikacja środka którym został wypełniony bilet miesięczny.
2. Dlaczego tata nie został powiadomiony o przysługujących mu prawach.
3. Jak można zapłacić wezwanie .... po dokonaniu ekspertyzy na miejscu biletu miesięcznego przez kontroler wypisał dokument który tak naprawdę nie wiem czym jest brak podpisu mojego taty w/w dokument na górze ma napisane WEZWANIE ciekawe... nie jest to mandat rachunek czy faktura.
Zaznaczę na końcu że bilet jest wypełniony długopisem.

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek pomysły i sugestie
odpowiedz

12:18 08-09-2008
Możecie Państwo odwołać się do przewoźnika od nałożonej opłaty karnej jako niezasadnej.
1. ocenia to sam konduktor.
2. nie ma takiego obowiązku.
3. sposób zapłaty powinien wynikać bądź z regulaminu przewoźnika bądź dokumentu nakładającego opłatę karną.
---------------------
Pomagam tylko na forum - i tyle, na ile pozwala mi wolny czas. Prywatnych wiadomości nie czytam.
Doradztwo Prawno-Personalne
odpowiedz

linki
reklamowe

14:40 10-06-2009
Witam!
Właśnie został mi wypisany mandat za brak legitymacji upoważniającej do jazdy na uldze.
Otóż chciałbym się dowiedzieć czy będę miał kłopoty z tego tytułu, ponieważ mam legitymację emeryta/rencisty z tytułu renty po utracie ojca, oraz legitymacje szkolną z Centrum Kształcenia Ustawicznego nr 2, która to szkołama uprawnienia szkoły publicznej, a w "Wykazie osób uprawnionych do zwolnień i ulg" w punkcie III podpunkt 3 widnieje zapis "Dzieci i młodzież, dziennych szkół podstawowych i gimnazjalnych oraz dziennych szkół ponadgimnazjalnych , publicznych lub niepublicznych o uprawnieniach szkół publicznych, nie dłużej niż do ukończenia 23 lat". Pokazałem i jedną legitymację (zawsze jeździłem na legitymacji emeryta/rencisty i nigdy nie było problemu) i drugą legitymację (szkolną) a i tak wypisali mi mandat, którego nie podpisałem i nie otrzymałem tym samym do ręki. Czy będę miał przez to kłopoty i czy da się coś zrobić? Chciałbym się powołać w razie czego na ten punkt z wykazu.
Jeżeli już to gdzieś na forum było, to przepraszam za powielanie i prosiłbym o odpowiedź.
Pozdrawiam smile.gif
odpowiedz

22:17 10-06-2009
Proszę sprecyzować - czy nie miał Pan przy sobie legitymacji w chwili kontroli czy kontroler nie uznał tej legitymacji za uprawniającą do przejazdu ulgowego?
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

01:10 15-06-2009
(Admin-Łukasz)
Proszę sprecyzować - czy nie miał Pan przy sobie legitymacji w chwili kontroli czy kontroler nie uznał tej legitymacji za uprawniającą do przejazdu ulgowego?

Miałem obie legitymacje, ale kontroler żadnej nie uznał. Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem na temat, ale wyjechałem na pare dni i nie miałem dostępu do internetu.
Pozdrawiam smile.gif
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona