1
Przejdź do strony:
» Umowa najmu mieszkania tylko z jednym z jego waścicieli?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

11:11 14-01-2008
Witam,

google zawiodło, zwracam się więc do użytkowników forum z prośbą o pomoc. Sprawa jest następujaca:
- jestem najemcą mieszkania,
- w trakcie trwania umowy podpisanej z właścicielem okazało się, że istnieje współwłasciciel w osobie małżonki wynajmującego (figuruje w akcie własności),
- właściciel zgłosił umowę do US, a mnie zameldował w lokalu.

Pytanie: czy umowa podpisana tylko z jednym z właścicieli jest nieważna, ergo czy do legalnego najmu potrzebna jest umowa trójstronna (właściciele plus ja)?

Dodam jeszcze, że współwłaściciele są w trakcie rozwodu, posiadają rozdzielność majątkową i są przed podziałem majątku.

Wydaje mi się, że zgoda na wynajem powinna być obojga właścicieli, a umowa podpisana z obojgiem, jednak chciałbym się upewnić... z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,
Marcin
  zgłoś naruszenie regulaminu

13:55 14-01-2008
Najem jako czynność przekraczająca zwykły zarząd majątkiem powinna być dokonana przez obu współwłaścicieli.

Pan jednak nie musi doszukiwać się dziury w całym i na siłę sprawdzać czy podpisana umowa jest sygnowana przez wszystkich współwłaścicieli. Na razie proszę więc nic nie robić. Wzajemne rozliczenia małżonków z tytułu pobieranego czynszu to nie Pana zmartwienie.

Jeśli żona wynajmującego się odezwie - przedstawi Pan umowę, wzywając ją jednocześnie albo do zatwierdzenia tej umowy, albo nie. Jeśli nie - zerwie Pan umowę najmu z dowolnym okresem wypowiedzenia.
---------------------
Pomagam tylko na forum - i tyle, na ile pozwala mi wolny czas. Prywatnych wiadomości nie czytam.
Doradztwo Prawno-Personalne

linki
reklamowe

08:13 15-01-2008
Dziękuję za odpowiedź.

CYTAT(Iza)
Jeśli żona wynajmującego się odezwie - przedstawi Pan umowę, wzywając ją jednocześnie albo do zatwierdzenia tej umowy, albo nie. Jeśli nie - zerwie Pan umowę najmu z dowolnym okresem wypowiedzenia.

Problem w tym, że żona wynajmującego nie zatwierdza umowy, domagając się praw do zysku. Sami współwłaściciele mieszkania nie zamierzeją się "dogadać", toteż ja zrywam umowę.

Przy okazji, czy w tej sytuacji anulowanie umów na usługi świadczone w mieszkaniu (np. internet) zawarte na moje nazwisko może odbyć się na innej drodze aniżeli ich zrywanie i płacenie kar umownych?

Pozdrawiam,
MM

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym
Dołącz do naszego grona