Umowa najmu mieszkania tylko z jednym z jego waścicieli? - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
08:13 15-01-2008  martinmat
Dziękuję za odpowiedź.

CYTAT(Iza)
Jeśli żona wynajmującego się odezwie - przedstawi Pan umowę, wzywając ją jednocześnie albo do zatwierdzenia tej umowy, albo nie. Jeśli nie - zerwie Pan umowę najmu z dowolnym okresem wypowiedzenia.

Problem w tym, że żona wynajmującego nie zatwierdza umowy, domagając się praw do zysku. Sami współwłaściciele mieszkania nie zamierzeją się "dogadać", toteż ja zrywam umowę.

Przy okazji, czy w tej sytuacji anulowanie umów na usługi świadczone w mieszkaniu (np. internet) zawarte na moje nazwisko może odbyć się na innej drodze aniżeli ich zrywanie i płacenie kar umownych?

Pozdrawiam,
MM
2.
13:55 14-01-2008  iza
Najem jako czynność przekraczająca zwykły zarząd majątkiem powinna być dokonana przez obu współwłaścicieli.

Pan jednak nie musi doszukiwać się dziury w całym i na siłę sprawdzać czy podpisana umowa jest sygnowana przez wszystkich współwłaścicieli. Na razie proszę więc nic nie robić. Wzajemne rozliczenia małżonków z tytułu pobieranego czynszu to nie Pana zmartwienie.

Jeśli żona wynajmującego się odezwie - przedstawi Pan umowę, wzywając ją jednocześnie albo do zatwierdzenia tej umowy, albo nie. Jeśli nie - zerwie Pan umowę najmu z dowolnym okresem wypowiedzenia.
3.
11:11 14-01-2008  martinmat
Witam,

google zawiodło, zwracam się więc do użytkowników forum z prośbą o pomoc. Sprawa jest następujaca:
- jestem najemcą mieszkania,
- w trakcie trwania umowy podpisanej z właścicielem okazało się, że istnieje współwłasciciel w osobie małżonki wynajmującego (figuruje w akcie własności),
- właściciel zgłosił umowę do US, a mnie zameldował w lokalu.

Pytanie: czy umowa podpisana tylko z jednym z właścicieli jest nieważna, ergo czy do legalnego najmu potrzebna jest umowa trójstronna (właściciele plus ja)?

Dodam jeszcze, że współwłaściciele są w trakcie rozwodu, posiadają rozdzielność majątkową i są przed podziałem majątku.

Wydaje mi się, że zgoda na wynajem powinna być obojga właścicieli, a umowa podpisana z obojgiem, jednak chciałbym się upewnić... z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,
Marcin

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona