Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

~Maciek 87.205.*.* |
Przepracowanie co najmniej 6 miesięcy warunkujących nabycie prawa do trzynastki nie jest wymagane w przypadkach:
a) nawiązania stosunku pracy w trakcie roku kalendarzowego z nauczycielem i nauczycielem akademickim zgodnie z organizacją pracy szkoły (szkoły wyższej);
Dotyczy to nie tylko nauczycieli placówek feryjnych, ale również nieferyjnych (np. przedszkoli). Zgodnie z ustawą o systemie oświaty, rok szkolny we wszystkich szkołach i placówkach trwa od 1 września do 31 sierpnia następnego roku kalendarzowego. Jeśli zatem stosunek pracy z nauczycielem nawiązano na czas określony na dany rok szkolny - nauczyciel ma prawo do trzynastki w wysokości proporcjonalnej do przepracowanego okresu.
Przykład:
Dyrektor szkoły podstawowej zatrudnił nauczyciela języka polskiego na czas określony na rok szkolny 2007/2008. Nauczyciel z tego tytułu ma prawo do trzynastki zarówno za 4 miesiące pracy w 2007 r. (od września do grudnia), jaki za 8 miesięcy pracy w 2008 r. (od stycznia do sierpnia).
b) zatrudnienia pracownika do pracy sezonowej, jeżeli umowa o pracę została zawarta na sezon trwający nie krócej niż 3 miesiące;
Przykład:
Z pracownikiem obsługi szkoły zawarto umowę o pracę na sezon grzewczy trwający od 1 października 2008 r. do 30 kwietnia 2009 r. Pracownik nabywa prawo do trzynastki w wymiarze proporcjonalnym za 2008 r. i 2009 r. - umowa o pracę obejmuje bowiem sezon trwający nie krócej niż 3 miesiące (7 miesięcy).
c) powołania pracownika do czynnej służby wojskowej albo skierowania do odbycia służby zastępczej;
d) rozwiązania stosunku pracy w związku z: | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~misza 87.205.*.* |
czy należy się trzynastka nauczycielowi zatrudnionemu na 7,5/18 etatu od 01.10.2007r do 31.08.2008r? | ||
linki reklamowe | |
~elka 188.47.*.* |
czy nalezy sie trzynastka jesli pracownik zostal zatrudniony przez urzad gminy ,a wykonywal prace w zakladzie od 8wrzesnia 2008 do 8marca 2009 i dostal umowe juz od zakladu od 8marca 2009 do konca 31grudnia 2010 w tym jest na chorobowym z powodu ciazy od 22 wrzesnia 2009???????? | ||
~Aneta 83.19.*.* |
czy trzynastka będzie mniejsza jeśli miałam wypadek w pracy i chorobowe miałam sto procent? | ||
~Basia 77.254.*.* |
Witam, w grudniu zostałam ,,oskarżona" przez pracodawcę o zaniedbywanie obowiązków. Nie otrzymałam żadnego upomnienia czy nagany ustnej czy pisemnej natomiast pozbawił mnie pracodawca premii do wynagrodzenia. Czy może pozbawić mnie trzynastki? | ||
~gość 194.116.*.* |
Jeżeli pracownik nie przepracował 6 miesięcy otrzyma trzynastkę, jeżeli powodem krótszego okresu pracy jest przejście na emeryturę. | ||
~gość 194.116.*.* |
Art.2 ust.3 pkt 4a ustawy o wynagradzaniu w sferze budżetowej (Dz.U.z 1997 nr 160 poz. 1080)- to uzupełnienie poprzedniego komentarza. | ||
linki reklamowe | |
~to_ja 77.91.*.* |
Czy pracując na 1/3 etatu przysługuje mi prawo do trzynastki? Pracuję w przedszkolu i przepracowałam cały rok, a szef oznajmił mi dzisiaj, że wypłacane będą od 1/2 etatu. Pracując poprzednio w innym przedszkolu, gdzie przepracowałam 8 miesięcy nie było problemów z trzynastką. | ||

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |