Znajdujesz się: Wieszjak.pl
» Prawo
| » Darowizna a małżeństwo |
| |||
Pomógł: 190 | Najlepiej podatkowo byłoby przepisać to na Panią. Istnieje też możliwość przepisania domu na Panią i Pani męża w umowie dożywocia (nieruchomość za dożywotnią opiekę) sporządzonej w formie aktu notarialnego. Przy umowie darowizny Pani rodzeństwo miałoby roszczenie wobec Pani o zapłatę zachowku (połowy tego co należałoby się im przy spadkobraniu ustawowym, gdyby nieruchomość nie została podarowana). Przy umowie dożywocia, nie. Zarówno w przypadku umowy dożywocia jak i darowizny trzeba będzie zapłacić taksę notarialną. Co do kwestii podatkowych, proszę zadać to pyt. na forum Podatki). | ||
![]() | ![]() ![]() | ||
~gość 77.112.213.* |
| ||
Bardzo dziękuje za odpowiedź bardzo mi pan pomógł. Pozdrawiam | |||
![]() ![]() | |||
~G 153.19.33.* |
| ||
mam pytanie : obecnie jestem z zona w separacji, przed orzeczeniem przez sad separacji zona otrzymala darowizne w postaci dzialki od swojej cioci, jednak za ta dzialke zaplacilismy ze wspolnych pieniedzy (sam akt darowizny byl dla obnizenia kosztow jej zakupu), tak jak i za podatek i notariusza. czy ta dzialka stanowi tylko wlasnosc mojej zony ? czy podczas podzialu majatku moge liczyc na odzyskanie od zony polowy wartosci za dzialke? | |||
![]() ![]() | |||
~Damian Róg 212.160.172.* |
| ||
Bardzo proszę o podpowiedź rodzice mojej żony chcą przepisać nam działkę budowlaną, jednak twierdzą, że najkorzystniej jest przepisać ją tylko na żonę. Czy gdy już wybudujemy dom to ja będę miał te same prawa co żona? | |||
![]() ![]() | |||
Ważne linki
Po godzinach | Biznes i finanse | Prawo dla Ciebie |
Polecamy | Przydatne serwisy | Oferta dla firm |
Copyright © 2010 Infornext.pl