Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | zaneta1985 | mfilipinka |

Witam,
mam problem i nie wiem jak mogę go rozwiązać. Otóż w 2003 roku podpisałam warunkową umowę sprzedaży działki, która wcześniej należała do gminy. Za działkę przyjęłam pieniądze. Jednak mimo iż minęły już 4 lata od chwili podpisania tej umowy u notariusza kupujący nie kwapi się do podpisania umowy przenoszącej własność, ja też nie wysyłałam mu pisemnych przypomnień. Najgorsze jest to, ze płacę od 4 lat podatek od nieruchomości. Czy moja umowa nie uległa przedawnieniu ? (w akcie notarialnym nie był zawart termin, w jakim powinniśmy ostatecznie stawić się na przeniesienie własności). Czy mogę sprzedać działkę komuś innemu, kiedy zwrócę pieniądze kupującem? A jeżeli tak, to jak mam to zrobić i na jakich przepisach się oprzeć? Z góry dziękuję wszystkim, którzy mi pomogą. Pozdrawiam | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Proszę wyznaczyć termin kupującemu do zawarcia umowy - inforumując, że w razie nie przystąpienia do zawarcia umowy po tym terminie uzna Pani, że kupujący odstąpił od zawarcia umowy przyrzeczonej.
---------------------Wyznaczenie terminu wysłać oczywiście listem poleconym. Pomagam tylko na forum - i tyle, na ile pozwala mi wolny czas. Prywatnych wiadomości nie czytam. Doradztwo Prawno-Personalne | ||
linki reklamowe | |
Czyli mam rozumieć, że umowa warunkowa po 4 latach nie ulega przedawnieniu i dalej mam obowiązek przeniesienia własności na kupującego. W takim razie czy mam prawo ubiegać się o zwrot zapłaconych podatków od nieruchomości? | |||
CYTAT Art. 389. § 1. Umowa, przez którą jedna ze stron lub obie zobowiązują się do zawarcia oznaczonej umowy (umowa przedwstępna), powinna określać istotne postanowienia umowy przyrzeczonej.
§ 2. Jeżeli termin, w ciągu którego ma być zawarta umowa przyrzeczona, nie został oznaczony, powinna ona być zawarta w odpowiednim terminie wyznaczonym przez stronę uprawnioną do żądania zawarcia umowy przyrzeczonej. Jeżeli obie strony są uprawnione do żądania zawarcia umowy przyrzeczonej i każda z nich wyznaczyła inny termin, strony wiąże termin wyznaczony przez stronę, która wcześniej złożyła stosowne oświadczenie. Jeżeli w ciągu roku od dnia zawarcia umowy przedwstępnej nie został wyznaczony termin do zawarcia umowy przyrzeczonej, nie można żądać jej zawarcia. Przedawnia się więcj jedynie roszczenie o nakazanie zawarcia umowy. Natomiast sama umowa nie ulega przedawnieniu. Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
Ale umowa warunkowa to co innego niż umowa przedwstępna...
---------------------Dlaczego jest warunkowa? Jaki był warunek i czy został spełniony? pozdrawiam
Aga | ||
Umowa była warunkowa ponieważ działka została pierwotnie nabyta od gminy i nie została zabudowana, w związku z czym gmina miała prawo do pierwokupu, z którego nie skorzystała, czyli warunek umowy sprzedaży warunkowej został spełniony.
Skoro umowa warunkowa nie jest umową przyrzeczoną nie można stwierdzić, że po upływie roku od zawarcia umowy nie można rościć podpisania umowy przenoszącej własność? Czy dla kupującego jednak nie pozostaje możliwość wpisania się w Księgę Wieczystą jako właściciel poprzez drogę sądową? Czy istnieje jakiś sposób aby uznać tą umowę za nieważną? Jak długo ważna jest decyzja gminy o niekorzystaniu z prawa pierwokupu? Czy gdybym miała teraz drugiego kupca na działkę, to czy mogłabym ją sprzedać? Pozdrawiam i dziękuję wszystkim pomagającym. | |||
Skoro warunek został spełniony to wezwij kupującego do przystąpienia do aktu przeniesienia własności.
---------------------Wyznacz termin i wyślij zawiadomienie. Czy w umowie warunkowej są jakieś punkty które mówią o tym kiedy można taką umowę rozwiązać? pozdrawiam
Aga | ||
linki reklamowe | |
W umowie warunkowej nie ma podanych przyczyn, kiedy można by z tej umowy zrezygnować. | |||
Więc ustal termin u notariusza, wyślij lub wręcz osobiście zaproszenie (za potwierdzeniem odbioru oczywiście).
---------------------Jak się nie zjawi to wysyłasz info o odstąpieniu od umowy. Pieniądze oczywiście musisz zwrócić ale możesz sprzedawać od nowa. pozdrawiam
Aga | ||
Witam, a co w przypadku gdyby w warunkowej umowie sprzedaży jest zawarty wpis, że umowa przenosząca prawo użytkowania wieczystego zastanie zawarta w terminie np. do 31.05.2008 a zostanie zawarta w czerwcu, czy po tym terminie będzie ważna? Jakie mogą być konsekwencje niedotrzymania terminu? | |||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |