Kto i kiedy jest uprawniony do dziedziczenia - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
10:36 11-04-2012  ~bb
Wiecie co nasze prawo jest kompletnie do bani. dokładnie tak jak piszesz dlaczego rodzeństwo które nic nie wniosło... ale każde normalne rodzeństwo powinno się zrzec na rzecz żony swojego brat całej części jaka mu przysługuje,... niestety są i pazerni, którzy twierdzą że im się należy
Obserwuję to już długi czas na przykładzie przyjaciółki,...
życzę powodzenia w sądach
2.
14:52 03-10-2011  ~zniecierpliwiony
~kazia napisal(a): Witam

Mam pytanie: umarł bezdzietny znajomy, który pozostawił żonę. Jego rodzice także nie żyją. Z tego jak zrozumiałam artykuł, prawo do spadku ma jego żona (połowa majątku) oraz rodzeństwo (pozostała połowa). Jego majątek stanowi wszystko to czego dorobił się ciężką pracą wspólnie z żoną (mieszkanie, samochód itp). Moje pytanie brzmi: dlaczego dziedziczyć ma po nim rodzeństwo, które nic nie wniosło do jego majątku???

Bo takie jest prawo.
3.
17:17 02-10-2011  ~kazia
Witam

Mam pytanie: umarł bezdzietny znajomy, który pozostawił żonę. Jego rodzice także nie żyją. Z tego jak zrozumiałam artykuł, prawo do spadku ma jego żona (połowa majątku) oraz rodzeństwo (pozostała połowa). Jego majątek stanowi wszystko to czego dorobił się ciężką pracą wspólnie z żoną (mieszkanie, samochód itp). Moje pytanie brzmi: dlaczego dziedziczyć ma po nim rodzeństwo, które nic nie wniosło do jego majątku???
4.
19:21 21-06-2011  ~lwowianka
Mam probem z uzyzkaniem spadku po rodzicach.Tata zmarł w1955r,a mamaw1957r.W 1960r było poprowadzne postępowanie sądowe.Sąd wydał postanowienie o pdziale spadku pomiędzy nas czworo dzieci po1/4 części wartości spadku.Brat swoją część zrealizował kupując od Skarbu Państwa za swoją 1/4 część spadku miszkanie w domku dwurodzinnym.3/4 częsć spadku pozoztała w Skarbie Państwa.W roku 1967 wystąpiłam o wydanie mojej 1/4 części ,ale Urząd Powiatowy odmówił tłumacząc się tym,że spadek został naruszony poprzez wydanie bratu jego części.O wydanie spadku ,już teraz3/4 jego wartości,po notarialnym zrzeczeniu się rodzeństwa w1968r.Wojewoda Zachodniopomorski wymaga coraz to innych kosztownych dokumentów j.np. operatu szacunkowego, któy dostarczyłam wykonany przez uprawnionego rzeczoznawcę.Proszę o poradę jak mogę uzyskać prawo do spadku po rodzicach. Może w naszej polskiej rzeczywistości od nowa muszę złożyć wniosek do Sądu o przzanie mi spadku ale już w wysokości3/4 wartości spadku.Romualda Tozek.M.NR.Tel.600859016
5.
12:12 22-08-2010  ~sylwia
moj ojciec zmarl 10lat temu mamy dom i dzialke mama jeszcze zyje a ja i moja rodzina mieszkamy z mama oprocz tego mam szescioro rodzenstwa.ja pomagam mamie utrzymywac dom ogrod,remontujemy jaki wtedy bedzie podzial spadku?po rowno bez wzgledu na moj wklad ?
6.
17:35 25-02-2010  ~ja
Dziadkowie mieli dwie córki,jedna zmarła jeszcze przed ich śmiercią(pozostawiła troje dzieci),żyjąca ma jedno dziecko.Kto dziedziczy mieszkanie po dziadkach?
7.
21:06 10-02-2010  kasia30
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Jeżeli ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie to bardzo proszę o pomoc. Mój mąż zmarł rok temu. Jak żył to dom rodzinny jego rodziców został podzielony w wyniku spadku między niego i jego dwójkę rodzeństwa. (Obecnie ten dom zamieszkuje jego siostra).Brat męża zrzekł się udziału w spadku, natomiast mój mąż nie, dlatego też jego siostra zobowiązana była do spłacenia 1/3 wartości domu do czerwca tego roku. Nie wiem co robić w tej sytuacji. Do jakiego sądu lub jakiej instytucji zwrócić się o to, aby ta 1/3 wartości domu została spłacona mi i moim dzieciom, bo podejrzewam, że po śmierci męża my możemy domagać się tej spłaty. Proszę o pomoc.
8.
21:04 10-02-2010  kasia30
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Jeżeli ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie to bardzo proszę o pomoc. Mój mąż zmarł rok temu. Jak żył to dom rodzinny jego rodziców został podzielony w wyniku spadku między niego i jego dwójkę rodzeństwa. (Obecnie ten dom zamieszkuje jego siostra).Brat męża zrzekł się udziału w spadku, natomiast mój mąż nie, dlatego też jego siostra zobowiązana była do spłacenia 1/3 wartości domu do czerwca tego roku. Nie wiem co robić w tej sytuacji. Do jakiego sądu lub jakiej instytucji zwrócić się o to, aby ta 1/3 wartości domu została spłacona mi i moim dzieciom, bo podejrzewam, że po śmierci męża my możemy domagać się tej spłaty. Proszę o pomoc.
9.
17:04 29-09-2009  ~Ania
Mam pytanie: w USA zmarl ojciec ktory w Polsce mial 14 ha nieruchomosci rolnej. Nie pozostawil testamentu. W USA zyje jego zona i 2 synow. W jakiej czesci odziedzicza spadek i jak to zalatwic aby nie musieli oni przyjezdzac do polski?
10.
08:04 30-08-2009  ~oxser
Jaka ty jesteś materialistka.Nie dostaniesz nic bo majątek męża przed
ślubem jest jego majątkiem ty zła kobieto....

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona