| » Reklamacja towaru |
| Michał Waś |
|
||
|
Proszę napisać reklamację do sprzedawcy, że dochodzi Pani roszczeń na podstawie art. 8 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i żąda wymiany na nowe.
Skoro zgłosiła Pani wadę w terminie 6 m-cy od zakupu to domniemywa się, że sprzedawca powinien zadośćuczynić Pani roszczeniom (art. 4 ust. 1 ustawy). Jeżeli uważa przeciwnie, to powinien przedstawić Pani na piśmie opinię rzeczoznawcy z uzasadnieniem. Co więcej zgodnie z art. 4 ust. 3 ustawy należy przyjąć, że towar musi być wadliwy ponieważ, spodnie tego typu w ramach normalnego użytkowania nie "przecierają" się tak szybko. Więc skoro sprzedawca nie zastrzegł, że mają one odmienne właściwości, to przyjmuje się, że powinny one mieć cechy odpowiadające przeciętnym spodniom tego rodzaju, a te ostatnie zwyczajowo nie ulegają zniszczeniu po tak krótkim czasie. Proszę wziąć potwierdzenie złożenia pisma na jego kopii, ponieważ jeżeli w ciągu 14 dni sprzedawca na nie odp. to przyjmuje się, że reklamację uznał (art. 8 ust. 3 ustawy) Posiadanie paragonu nie jest wymagane. Musi Pani jednak udowodnić kiedy i gdzie kupiła Pani towar. |
||
|
|
||
|
~gg 78.154.85.* |
|
||
|
|
Dziękuję za obszerną odpowiedż,proszę jeszcze o podpowiedż czy nie mając paragonu wystarczy świadek zakupu.
Jak inaczej mogę udowodnić zakup w tym sklepie skoro w bilingu z banku jest data księgowania zakupu(spodnie kupiłam w sobote wieczorem a bank zaksięgował tę operację w poniedziałek)nie ma na tym bilingu nazwy sklepu w którym płaciłam kartą za wadliwe spodnie.Czy mogę to uzyskać w banku,z karty którego korzystałam?
|
||
|
|||
|
~gość 78.154.85.* |
|
||
|
|
Dodam,że spodnie zakupiłam w tzw "markowym sklepie"i uważałam,że paragon nie będzie mi potrzebny na pewno,bowiem nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się to z zakupem w takim sklepie.
|
||
|
|||
|
~gg 78.154.85.* |
|
||
|
|
Czekam na odpowiedz a wpisałam się jako gość.Sorry!!!
|
||
|
|||
| Michał Waś |
|
||
|
Proszę postarać sie o wyciag z operacji bankowych wykonanych z uzyciem Pani karty. Będzie tam adres wyszczególniona nazwa sklepu jako adresat transakcji.
Zeznania świadka będą niewystarczające. |
||
|
|
||
|
~S. 88.220.155.* |
|
||
|
|
Mam pytanie - 23 grudnia kupiłam płaszcz w znanej sieci sklepów odzieżowych, dzisiaj mamy 2 marca. W płaszczu kompletnie rozwaliło się zapięcie, chcę oddać towar i otrzymać zwrot pieniędzy. Czy jest to możliwe?
|
||
|
|||
|
~piniutka 82.146.242.* |
|
||
|
|
witam!
mam mały problem... w połowie listopada zakupiłam kozaki przez internet(nowe, od jakiejś polskiej firmy obuwniczej która zajmuje sie wyłącznie sprzedażą internetową)
właśnie jestem w trakcie reklamacji ale mam problem ponieważ jeden but się rozpruł ale jest to na 100% do zszycia notomiast niedługo po zakupie stwierdziłąm ze jeden but jest chyba ciaśniejszy i węższy od drugiego...
Po paru dniach zadzwoniłam do tej firmy z zapytanie co zrobić a Pani odpowiedziała mi ze te kozaczki były w promocyjnej cenie (155zł) stąd ich wygląd estetyczny może być nieco gorszy albo były wcześniej mierzone...
i u mnie na pewno tak było stąd moje złudzenie o tym ze jeden but wydaje się mnieszy i ciaśniejszy, powiedziała ze to kwestia rozchodzenie...
Od jakiegoś miesiąca konwersuje z tą firmą i zaczyna mnie to męczyć bo Pan powiedział ze oni nie mają obowiązku zwrotu gotówki ani wymiany towaru na nowy mogą jedynie usunąć wadę no co ja się oczywiście zgadzam ale w tym wypadku nie wiem jak mogliby to zrobić...
A Pan z którym konwersuję wmawia mi ze minął sezon pochodziłam w kozaczkach i chce je zwrócić...
Czy jest sens się wykłócać czy nie mam szans z nimi?
pozdrawiam!
|
||
|
|||
| Michał Waś |
|
||
|
Do S.
Najpierw można żądać jedynie wymiany na nowy (art. 8 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej). Proszę wziąć potwierdzenie złożenia pisma na jego kopii, ponieważ jeżeli w ciągu 14 dni sprzedawca na nie odp. to przyjmuje się, że reklamację uznał (art. 8 ust. 3 ustawy) |
||
|
|
||
|
~Przybyl 83.26.242.* |
|
||
|
|
mam problem-Jakis rok temu wziolem na abonament na 2 lata telefon w salonie Era rok chodzilo wszystko dobrze az pewnego dnia zepsul mi sie wyswietlacz mialem gwarancje i poszedlem go oddac wymieniono czesci wstawiono nowe oprogramowanie i bylo dobrze jakis czas po miesiacu telefon zaczol sie resetowac znow oddalem do gwarancji naprawili wgrali nowego softa oddali no telefon chodzil dobrze.Do dzis dzis rano wysiadl mi wyswietlacz jestem bardzo nie zadowolony z teego czy jest jakas ustawa ktora pozwala mi an zmiane aparatu telefonicznego zwrot pieniedzy myslalem zeby wziac nowy telefon ale niechce model mnie zdenerwowal i nie wiem co robic i czy mam prawo na wymiane modelu na inny bo nie chce tego telefonu czy moge stosowac jakies argumenty na to ze chce inny telefon jak salon bedzie chcial mi dac ten sam model i czy wogole moge wymienic telefon bo gdzies czytalem ze po 3 zepsuciach mozna ywmienic prosze o szybka odpowiedz dotyczaca mojego problemu jezeli popelnilem jakas literowke przepraszam
z gory dziekuje Patryk
|
||
|
|||
|
~Mija 78.143.155.* |
|
||
|
|
Witam po raz drugi oddalam aparat do naprawy w dniu 09.02.2009, mimo telefonu dopiero 05.03.2009 dostalam odpowiedz emailem iz naprawa z bedzie trwala jeszcze okolo 2 miesiace...czy moge rzadac zwrotu pieniedzy, i na podstawie jakiego artykulu.
Dziekuje za odpowiedz
|
||
|
|||
| ładna |
|
||
|
|
Witam.mam problem z butami,które reklamowałam już 3razy. pierwsza reklamacja była rok temu i buty zostały sklejone.w tym roku buty reklamowałam już dwa razy ale żądając zwrotu gotlowki lub nową pare.Ale buty były za każdym razem klejone:((Proszę o wskazówki co mam zrobić w takiej sytuacji?Jak ma wyglądać odwołanie od decyzji sklepu..??Jakich powinnam użyć argumętów i na co się powołać?pozdrawiam ładna:)
|
||
|
|||
|
~S. 88.220.155.* |
|
||
|
|
Złożyłam reklamację, sklep ją przyjął, towaru nie można było wymienić na nowy, bo już od dawna nie był w sprzedaży, dlatego zwrócili mi pieniądze. Wszystko przebiegło bardzo szybko, jak tylko reklamacja została zatwierdzona, dostałam telefon ze sklepu. Także same pozytywne odczucia:)
Ten sklep to Zara.
Moje koleżanki też nigdy nie miały problemu z reklamowaniem towaru, bardzo ładnie się zachowują w stosunku do klientów. A właściwie zachowują się tak, jak każdy sklep *powinien* !
|
||
|
|||
| jakub2501 |
|
||
|
|
Witam, bardzo proszę o pomoc.Kupiłam naszyjnik w APARCIE rozleciał się w dwóch miejscach zakup 22 .12. 2008r. reklamacja 06.01.2009r.naprawiono go. odebralam w 06.02.2009r. przy pierwszym założeniu ponownie rozleciał się na części, musiałam go zapakowac do woreczka śniadaniowego bo dośłownie przy dotknięciu rozsypywał się .Ponowna reklamacja 11.02.2009r.przy przyjmowaniu reklamacji zaznaczyłam kierownikowi sklepu ustnie że żądam zwrotu gotówki .Kiwrownik powiedzial że to była wadliwa partia i że wycofują tą partię.Jednak dostałam odp. iż nie uwzględnia się reklamacji gdyż uszkodzono naszyjnik w skutek mechaniczny,odesłano go w woreczku w częściach .kolejny raz pisemnie żądałam zwrotu gotówki na poprzednim formulażu .Dostałam telefoniczną informację że ponownie odmawia się wypłacenia gotówki lub naprawy. prosze o rade mam naszyjnik wart 300 zł w częściach w woreczku.OD trzeh miesięcy jest w reklamacji.
|
||
|
|||
| jakub2501 |
|
||
|
|
Witam, bardzo proszę o pomoc.Kupiłam naszyjnik w APARCIE rozleciał się w dwóch miejscach zakup 22 .12. 2008r. reklamacja 06.01.2009r.naprawiono go. odebralam w 06.02.2009r. przy pierwszym założeniu ponownie rozleciał się na części, musiałam go zapakowac do woreczka śniadaniowego bo dosłownie przy dotknięciu rozsypywał się .Ponowna reklamacja 11.02.2009r.przy przyjmowaniu reklamacji zaznaczyłam kierownikowi sklepu ustnie że żądam zwrotu gotówki .Kiewrownik powiedział że to była wadliwa partia i że wycofują tą partię.Jednak dostałam odp. iż nie uwzględnia się reklamacji gdyż uszkodzono naszyjnik w skutek mechaniczny,odesłano go w woreczku w częściach .Kolejny raz pisemnie żądałam zwrotu gotówki na poprzednim formularzu reklamacji.Dostałam telefoniczną informację że ponownie odmawia się wypłacenia gotówki lub naprawy. Proszę o radę mam naszyjnik wart 300 zł w częściach w woreczku.OD trzech miesięcy jest w reklamacji.
|
||
|
|||
Kancelarie prawne
- » Białystok: Andrzejewska Ewa Kancelaria Adwokacka
- » Olsztyn: Kancelaria Radców Prawnych VIA FIDES Mossakowska Jakubowska Sp.p.
- » Gdynia: Kancelaria Radcy Prawnego Agata Pawłowska
- » Wrocław: Skory i Sołtys Spółka Partnerska Radców Prawnych
- » Poznań: Lubbe Magdalena Kancelaria Radcy Prawnego
|
|
Aleksandra Bielicka
Prawnik, specjalista w zakresie prawa konsumenckiego, cywilnego i handlowego. |