» zatarcie skazania a formularz o przyjęcie do Policji
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo karne wykonawcze
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

22:11 19-02-2009
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

08:26 20-02-2009
Proszę się nie obawiać z tegoż powodu.
---------------------
Odpowiadam publicznie na forum. Jedynie w sprawach większej wagi mogę odpowiedzieć prywatnie.
odpowiedz

linki
reklamowe

21:35 23-02-2009
Witam mam gnebiące mnie pytanie,juz od dawna .Czy jesli ktoś ma kuratora to "papiery ma zepsute " na 10 lat ? czyy ?
odpowiedz

21:49 23-02-2009
Nie- nie należy wprost utożsmiać insytuacji nadzoru kuratora z zatarciem skazania.

CYTAT
Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
§ 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5.

CYTAT
Art. 39. Środkami karnymi są:
1) pozbawienie praw publicznych,
2) zakaz zajmowania określonego stanowiska, wykonywania określonego zawodu lub prowadzenia określonej działalności gospodarczej,
2a) zakaz prowadzenia działalności związanej z wychowaniem, leczeniem, edukacją małoletnich lub z opieką nad nimi,
2b) obowiązek powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach, zakaz kontaktowania się z określonymi osobami lub zakaz opuszczania określonego miejsca pobytu bez zgody sądu,
3) zakaz prowadzenia pojazdów,
4) przepadek ,
5) obowiązek naprawienia szkody,
6) nawiązka,
7) świadczenie pieniężne,
8) podanie wyroku do publicznej wiadomości.

CYTAT
Zatarcie skazania

CYTAT
Art. 106. Z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe; wpis o skazaniu usuwa się z rejestru skazanych.

CYTAT
Art. 106a. Nie podlega zatarciu skazanie na karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania za przestępstwo przeciwko wolności seksualnej i obyczajności, jeżeli pokrzywdzony byt małoletnim poniżej lat 15.

CYTAT
Art. 107. § 1. W razie skazania na karę pozbawienia wolności wymienioną w art. 32 pkt 3 lub karę 25 lat pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.
§ 2. Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat.
§ 3. W razie skazania na karę dożywotniego pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od uznania jej za wykonaną, od darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.
§ 4. W razie skazania na grzywnę albo karę ograniczenia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 5 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania; na wniosek skazanego sąd może zarządzić zatarcie skazania już po upływie 3 lat.
§ 5. W razie odstąpienia od wymierzenia kary, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem roku od wydania prawomocnego orzeczenia.
§ 6. Jeżeli orzeczono środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed jego wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem jego wykonania, z zastrzeżeniem art. 76 § 2.

CYTAT
Art. 108. Jeżeli sprawcę skazano za dwa lub więcej nie pozostających w zbiegu przestępstw, jak również jeżeli skazany po rozpoczęciu, lecz przed upływem, okresu wymaganego do zatarcia skazania ponownie popełnił przestępstwo, dopuszczalne jest tylko jednoczesne zatarcie wszystkich skazań.
---------------------
Odpowiadam publicznie na forum. Jedynie w sprawach większej wagi mogę odpowiedzieć prywatnie.
odpowiedz

15:01 24-02-2009
Witam,
Mam pytanie, otóż w sierpniu 2002r zostałem zatrzymany za posiadanie marihuany (0.5 gram :/),wyrok: 6m-cy w zawieszeniu na 3 lata. Jednak w październiku 2002 znów wpadka, prowadzenie samochodu po alko. (wyrok 12 m-cy bez prawka i kara pieniężna). Od tego czasu nie miałem przygód z łamaniem prawa.

Pytanie:
Czy teraz, po upływie tylu czasu mogę uważać się za osobę niekaralną??, czy dostane zaświadczenie o niekaralności z sądu??, nie będę widniał jako osoba karana w KRK??, i czy dyskwalifikuje mnie to przed staraniem się o pracę w policji??

Proszę o pomoc, z góry thx
odpowiedz

19:03 24-02-2009
Jeżeli wywiązał się Pan z zobowiązań fonansowych orzeczonych wyrokiem to zapewne skazania uległy zatarciu i nie będzie wpisu w krk.

[quote]Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
§ 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5.
[/quote]

[quote]Art. 39. Środkami karnymi są:
1) pozbawienie praw publicznych,
2) zakaz zajmowania określonego stanowiska, wykonywania określonego zawodu lub prowadzenia określonej działalności gospodarczej,
2a) zakaz prowadzenia działalności związanej z wychowaniem, leczeniem, edukacją małoletnich lub z opieką nad nimi,
2b) obowiązek powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach, zakaz kontaktowania się z określonymi osobami lub zakaz opuszczania określonego miejsca pobytu bez zgody sądu,
3) zakaz prowadzenia pojazdów,
4) przepadek ,
5) obowiązek naprawienia szkody,
6) nawiązka,
7) świadczenie pieniężne,
8) podanie wyroku do publicznej wiadomości.[/quote]

[quote]Zatarcie skazania[/quote]

quote]Art. 106. Z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe; wpis o skazaniu usuwa się z rejestru skazanych.[/quote]

[quote]Art. 106a. Nie podlega zatarciu skazanie na karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania za przestępstwo przeciwko wolności seksualnej i obyczajności, jeżeli pokrzywdzony byt małoletnim poniżej lat 15. [/quote]

[quote]Art. 107. § 1. W razie skazania na karę pozbawienia wolności wymienioną w art. 32 pkt 3 lub karę 25 lat pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.
§ 2. Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat.
§ 3. W razie skazania na karę dożywotniego pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od uznania jej za wykonaną, od darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.
§ 4. W razie skazania na grzywnę albo karę ograniczenia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 5 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania; na wniosek skazanego sąd może zarządzić zatarcie skazania już po upływie 3 lat.
§ 5. W razie odstąpienia od wymierzenia kary, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem roku od wydania prawomocnego orzeczenia.
§ 6. Jeżeli orzeczono środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed jego wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem jego wykonania, z zastrzeżeniem art. 76 § 2.[/quote]

[quote]Art. 108. Jeżeli sprawcę skazano za dwa lub więcej nie pozostających w zbiegu przestępstw, jak również jeżeli skazany po rozpoczęciu, lecz przed upływem, okresu wymaganego do zatarcia skazania ponownie popełnił przestępstwo, dopuszczalne jest tylko jednoczesne zatarcie wszystkich skazań. [/quote]
---------------------
odpowiedz

12:47 25-02-2009
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
odpowiedz

linki
reklamowe

13:03 25-02-2009
Witam trochę poczytałem na forum więc nie chciałbym sie powtarzać w 2004 r zostałem skazany na krarę 10msc pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata. Art 177 kk był to wypadek samochodowy. Oboje z pokrzywdzoną przebywalismy ponad 7 dni w szpiatlu. Od tego czasu trochę minęło w krk widnieje jako osoba nie karana.
W kwestionariuszu osobowym do Policji jest pytanie o karalność z 10 lat. Jak już wspomniłem w krk jestem czysty co mam wpisać w kwestionariusz?
Z góry dziękuję za odpowiedz
pzdr
odpowiedz

19:52 25-02-2009
Nigdy nie karany.

CYTAT
Art. 106. Z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe; wpis o skazaniu usuwa się z rejestru skazanych.
---------------------
odpowiedz

02:20 27-02-2009
Powiem wam jak to wszysko wyglada w praktyce bo mam ten sam problem co wiekszosc. Mimo ze wszystko ulega zatarciu to oni i tak sprawdzaja swoja baze danych i jezeli jestes u nich to zapomnij o pracy tam, w bazie danych policji nigdy nic nie ulega zatarciu. A kazda osoba ktora ma wyrok i juz nie widnieje w rejestrze karnym a ktora ubiega sie o prace w policji jest rozpatrywana przez komendanta ktory podejmuje decyzje o dalszym postepowaniu rekrutacyjnym. A w 90% te decyzje sa negatywne zwlaszcza teraz kiedy kazdego dnia jest tylu chetnych, takze maja z czego wybierac i wola czystych... jak kazdy z was musze placic za bledy mlodosci.. a bylem ukarany tylko grzywna w wysoksci 800zl za naruszenie nietykalnosci cielesnej takze przedawnienie u mnie nastapilo po 6 miesiacach a bylo to 3 lata temu...
---------------------
Daman4
odpowiedz

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona