Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | mfilipinka | zaneta1985 |

Mojego ojca złapała policja gdy jechał samochodem bez ubezpieczenia OC. W skrócie miał do zapłacenie 3600zł za to że go nie posiadał. Zjawił się komornik ale sojciec był na rencie więc nie miał z czego ściągać tych pieniędzy, jak się później okazało po złożeniu rozliczenia PIT przyszło zawiadomienie, że nadpłata została przekazana dla izby komorniczej i tak jest już każdego roku. Chciałem sie dowiedzieć czy to jest wogóle zgodne z prawem takie kasowanie nadpłaty z rozliczenia. Dziękuje za dpowiedzi Pozdrawiam | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Zgodne z prawem.
---------------------Mandaty namiętnie tak ściągają (te których człowiek zapomni zapłacić). pozdrawiam
Aga | ||
linki reklamowe | |
Witam...
chcialabym sie dowiedziec czy komornik moze zajac zwrot podatku...zaczne od poczatku... maz wzial kredyt ktorego nie jestesmy w stanie w tej chwili splacac niby niewielka kwota ale jestesmy oboje bezrobotni od lipca 07r do tego mamy 2 letnie dziecko... w chwili obecnej udogodnieniem jest zwrotna dziecko ok 1000zl razem mamy do odliczenia 1500zl i dostalismy niedawno pisemko tylko od komornika ze zajmuje zwrot z podatku oraz zasilek przyznany mezowi z urzedu pracy lecz dostal tyle ile sie nalezalo... i teraz nie wiem czy zabierze nam ten zwrot z urzedu i ew. w jakiej wysokosci... zastanawia mnie tez ze nie dostalismy zadnego powiadomienia z sadu o jakiejkolwiek odbytej sprawie... JESLI KTOS ZNA ODPOWIEDZ NA MOJE PYTANIE BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ I Z GORY DZIEKUJE | |||
Komornik może zająć zwrot podatku.
---------------------Jeżeli to zrobi, to pewnie dostaniecie info z US zajęciu kwoty X przez komornika. Z sądu nic mogliście nie dostać. pozdrawiam
Aga | ||
:-( dziekuje za szybka odpowiedz :-> | |||
CYTAT(Agnieszka1978) Komornik może zająć zwrot podatku.
Jeżeli to zrobi, to pewnie dostaniecie info z US zajęciu kwoty X przez komornika. a jak to wygląda w praktyce-komornik z urzędu zwraca się do US o zajęcie ewentualnego zwrotu podatku czy też musi zażądać tego wierzyciel we wniosku egzekucyjnym? | ||
CYTAT(radek07) CYTAT(Agnieszka1978) Komornik może zająć zwrot podatku.
Jeżeli to zrobi, to pewnie dostaniecie info z US zajęciu kwoty X przez komornika. a jak to wygląda w praktyce-komornik z urzędu zwraca się do US o zajęcie ewentualnego zwrotu podatku czy też musi zażądać tego wierzyciel we wniosku egzekucyjnym? Komornik to takie zwierze co samo z siebie nic nie zrobi. Należy mu wskazać źródło kasy (czyli wnioskować na piśmie o ściąganie z konta, zwrotów podatków, pensji, emerytury) a on już sobie poradzi. Sami tego nie robią, bo im dłużej trwa egzekucja tym więcej zarobią. pozdrawiam
Aga | ||
linki reklamowe | |
dziękuję,
to raczej takich "nadgorliwych" co sami szukają nie spotyka się? :mrgreen: | ||
Może i tacy są ale po co mają być nadgorliwi? Przecież im dłużej sprawa trwa, tym większe odsetki a co za tym idzie większa kasa dla komornika.
---------------------pozdrawiam
Aga | ||
Urząd Skarbowy nie będzie wysyłał sam z siebie żadnej informacji że potrącił podatek , komornik kierując postanowienie do skarbówki , drugi egzemplarz wysyła zobowiązanemu i z tego postanowienia zobowiązany wie o potrąceniu | |||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |