Diesel czy benzyna?   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/315,Diesel-czy-benzyna.htm)

Tomasz Szatański - 21:43 05-12-2008
Co lepsze i dlaczego? Kiedy lepiej kupić diesla, a kiedy benzyniaka? Czy ceny ropy będą rosły?
Garion - 08:30 08-12-2008
Z takimi pytaniami radziłbym skierować się do wróżki ;). Co do cen ropy - nie są jedynym czynnikiem wpływającym na cenę oleju napędowego. Ważna jest również kwestia skali produkcji (a ta okazuje się niewielka) - oraz to, że olej wytwarzany jest z ciężkich frakcji ropy - których nie ma za dużo -a przy okazji olej napędowy musi konkurować w procesie wytwarzania m.in. z paliwem lotniczym.

Stąd - oleju jest mało i może drożeć pomimo spadku cen ropy ;).
Kalina - 09:50 10-12-2008
Biorąc pod uwagę jak zmieniaja się ceny i przewidywania rynkowe to względy ekonomiczne, które do tej pory górowały, przestana być istotnym elementem przy wyborze auta.
eldad - 13:13 06-01-2009
Nie zapominajmy, że auta z silnikiem diesla mniej palą ilościowo paliwa niż auta z silnikami benzynowymi. Ja np. w Toyocie Avensis diesel mam ilościowo takie samo spalanie jak w Renault Clio. Defacto oszczędzam, nawet w sytuacji kiedy cena ON nie różni się prawie od ceny benzyny.
podroznik - 19:26 06-01-2009
jeśli pytanie aktualne to ja polecam diesla ale nowy jak nie jest nadmiernie drozzy od benzyniaka, natomiast używany koniecznie z małym przebiegiem i tu trzeba uważać na oszustów. diesele o niebo przyjeniejsze w jezdzie a dodatkowo szczędne zarówno w spalaniu jak i w obsłudze, trzeba też wspomnieć o tankowaniu które sie robi mniej często a to marnuje nasz cenny czas. powodzenia
~tylko nie diesel - 11:02 25-02-2009
"diesele o niebo przyjeniejsze w jezdzie a dodatkowo szczędne zarówno w spalaniu jak i w obsłudze"

Obsługa jest o niebo droższa - chyba zapominamy o turbinie, która jest wrażliwym elementem i łatwo ją zniszczyć. Inna sprawa to wrażliwość diesli z bezpośrednim wtryskiem na jakość paliwa -tu najmniejsza awaria to wydatek przynajmniej kilku tysięcy złotych. Ostatnia rzecz to wyższa cena auta z tym silnikiem - czasami różnica w cenie zwraca się po przejechaniu np 100kkm.
Co do przyjemności z jazdy - różnica jest ze względu na turbo czyli na wysoki moment obrotowy dostępny od niskich obrotów. Także nie porównywałbym diesli z turbo do benzyny bez turbo. Porównujmy porównywalne.
tomasz - 11:41 25-02-2009
osobiście jestem wielkim fanem diesli - przede wszystkim ze względu na oszczędność paliwa / szczególnie ważne jest to dla tych osób, które sporo podróżują - na trasie - umówmy sie zużycie oleju napedowego jest minimalne / przy płynnej jeździe i nawet wysokiej pojemności nie jest wielkim wyczynym zejscie poniżej 5 l /100 km co w przypadku benzyniaków jest to raczej niemozliwe...

odnośnie turbiny - tak to wrazliwa cżęść "ropniaków" ale jak to wzyciu - trzeba mieć szczęscie

pozdrawiam
tomek

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona