UMOWA KREDYTU BANKOWEGO - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
21:50 13-02-2010  Łukasz Nysztal
Tak - mogą zająć 25% renty.
2.
15:17 13-02-2010  kamila_zm
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Niestety spodziewałam się tego... A czy mogą zająć rentę na poczet spłaty tegoż kredytu?
Pozdrawiam,

CYTAT(Tomasz Wojciechowski @ 13.02.2010, 10:44)
Choroba czy likwidacja działalności gospodarczej nie zwalniają Pana ze spełnienia świadczenia.

3.
10:56 13-02-2010  kw02
CYTAT(agniesia303 @ 24.08.2008, 16:17)
Witam
Chodzi o BIK Czy istnieje realna szansa na wykreslenie mnie

Nigdy nie wzielam zadnego kredytu....po za jednym wzietym przez "jeszcze" meza tzn podpisalam go wiec stalam sie wspolkredytobiorca.. bylo to jakies 8 lat temu.....teraz mam juz swoje zycie i dowiaduje sie z BIK ze zalegam jakas kwote...zgodzilam sie na splate przez tel podano mi kwote itd splacilam polowe i cos mnie tknelo zeby miec oficjalnie na pismie ile wynosi zadluzenie i o wykreslenie mnie z BIK -u w ciagu 14 dni..... Z tego co czytam na roznych forach nie bedzie to takie proste. Mam juz na oku mieszkanie chcialabym je kupic w grudniu niewiem czy to sie uda przez ten wpis......Prosze mi napisac co zrobic kiedy splace zadluzenie do konca Zeby jak najszybciej mnie wykreslili.....do kogo pisac w tym banku???? I jak napisac zeby trwalo to w miare mozliwosci krotko....
Z gory dziekuje

Faktycznie, w związku z zapłatą części długu przez Panią - a więc uznaniem istnienia długu - przerwany został bieg przedawnienia. Teraz nie ma Pani raczej szans zostać usunięta z BIK zanim dług nie zostanie spłacony. Być może po szybkiej spłacie bank zgodzi się na usunięcie zapisu w BIK wcześniej niż po 5 latach.
4.
10:44 13-02-2010  tomasz wojciechowski
Choroba czy likwidacja działalności gospodarczej nie zwalniają Pana ze spełnienia świadczenia.
5.
10:04 13-02-2010  kamila_zm
Witam,
chciałabym się dowiedzieć, co dzieje się z kredtytem dla osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą, która ową działalność zamknęła z przyczyn zdrowotnych i teraz jest po ciężkiej chorobie, a jego jedynym źródłem dochodó jest renta?
Dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam

CYTAT(Admin-Łukasz @ 30.06.2008, 22:06)
Okres przedawnienia wynika z art. 118 kc.

Art. 118. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

Kredyt jest bowiem jest związany z działalnością gospodarczą banku.

6.
17:17 24-08-2008  agniesia303
Witam
Chodzi o BIK Czy istnieje realna szansa na wykreslenie mnie

Nigdy nie wzielam zadnego kredytu....po za jednym wzietym przez "jeszcze" meza tzn podpisalam go wiec stalam sie wspolkredytobiorca.. bylo to jakies 8 lat temu.....teraz mam juz swoje zycie i dowiaduje sie z BIK ze zalegam jakas kwote...zgodzilam sie na splate przez tel podano mi kwote itd splacilam polowe i cos mnie tknelo zeby miec oficjalnie na pismie ile wynosi zadluzenie i o wykreslenie mnie z BIK -u w ciagu 14 dni..... Z tego co czytam na roznych forach nie bedzie to takie proste. Mam juz na oku mieszkanie chcialabym je kupic w grudniu niewiem czy to sie uda przez ten wpis......Prosze mi napisac co zrobic kiedy splace zadluzenie do konca Zeby jak najszybciej mnie wykreslili.....do kogo pisac w tym banku???? I jak napisac zeby trwalo to w miare mozliwosci krotko....
Z gory dziekuje
7.
20:40 19-07-2008  Łukasz Nysztal
Nie - absolutnie nie. Bank ma swój pogląd na tą sprawę, Pan swój. Nikt nikogo nie zmusi do nagłej zmiany stanowiska w sprawie - może to uczynić tylko sąd rozstrzygając prawomocnie ewentualny spór.
8.
15:23 19-07-2008  januszm
Chce Pan powiedzieć, że powinienem drugi raz zapłacić zobowiązanie?? Czy ja dobrze zrozumiałem?
9.
14:02 19-07-2008  Łukasz Nysztal
Na razie nie da się z tym nic zrobić. Jeśli uważają, że jest zaległość z tytułu spłaty - Pan odmawia zapłaty twierdząc, że spłata nastąpiła - to spór może rozstrzygnąć tylko sąd.

Oczywiście może Pan po raz kolejny odpisać, że całość została spłacona, a ponadto nastąpiło przedawnienie - ale przy takim "upartym" stanowisku banku raczej wątpie, żeby to coś dało!
10.
22:55 18-07-2008  januszm
Drugie pismo jest z windykacji bankowej i to już powoduje, że kończy się moja cierpliwość. Mam nadzieję, że pomożecie mi Państwo wyjść z tej chorej sytuacji.
Bank w tym roku kiedy zwróciłem się o wykreślenie z bazy BIK nie miał odnotowanych żadnych moich wpłat po za jedną, na którą ja nie znalazłem już u siebie potwierdzenia wpłaty. Poprosił mnie o przesłanie kserokopi wpłat i na tej podstawie wyliczył mi w dzisiejszym piśmie, że spłacono 1513,62 z kredytu 2161,44
W tym piśmie czytam:" Wobec braku spłaty zaległości wynikającej z przemiotowej umowy kredytu Bank przekazał sprawę do dalszego prowadzenia Kancelarii Prawnej Maciej Panfil i Partnerzy sp. komandytowa z siedzibą w Warszawie. Stan zadłuzenia na dzień 10.07.2008 wynosi łącznie 2,455,33 i zwiększa się o dalsze odsetki w aktualnej wysokości 11,25% w skali roku, tj. 0,35zł za każdy dzień. W/w kwota nie zawiera kosztów zastępstwa Kancelarii Prawnej, której Bank zlecił prowadzenie sprawy"
To są kpiny!!! Proszę poradźcie mi jak to załatwić z tym bankiem raz na zawsze bo naprawdę brak słów. Już w 2003r. wykazałem bałagan w tym banku. Bank natomiast próbuje scedować cała winę za ten bałagan na mnie.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona