1
Przejdź do strony:
» Działka leśna w otulinie Parku Krajobrazowego
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

00:07 15-07-2008
Witam

Jestem właścicielką działki porośniętej 50letnim lasem sosnowym. Działka ma status Ls. Kłopot w tym, że leży ona w otulinie Parku Krajobrazowego. W gminie brak jest planu zagospodarowania terenu (obecnie jest ustalany). Chciałabym przekształcić działkę. Na początku złozyłam wniosek o przekształcenie jej na zagrodowe, rekreacyjne i pod działalność nieuciążliwą. Mimo iż gmina była skłonna przekwalifikować działkę to okazało się że potrzebna jest na to również zgoda dyrektora Parku Krajobrazowego, ten jednak zgody nie wyraził. Podanie nie zostało pozytywnie rozpatrzone. Złożyłam zatem wniosek o przekształcenie chociaż na działkę rekreacyjną, jednak również się nie udało - powód: brak zgody dyrektora Parku. Chicałaby dodać iż gmina jest "po mojej" stronie, w planach wodociągu uwzględniła przyłącze do mojej działki itp.

Działka jest własnością mojej rodziny od wielu pokoleń. Las był sadzony przez mojego dziadka i jego dzieci. Jeszcze do 2003 roku miała pozwolenie na zabudowe całoroczną. Park został rozszerzony pod koniec lat dziewięćdziesiątych XX wieku, bez naszej "zgody" stałam sie sąsiadem parku który teraz ogranicza możliwość zwiększenia wartości działki. Czy mogę jakoś zmusić dyrektora parku do wyrażenia zgody na przekształcenie?

Pozdrawiam
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~jackpara
24.125.*.*

22:57 06-02-2012
Prosze o kontakt mam podobną sytuacje.
odpowiedz

linki
reklamowe

15:04 07-02-2012
Witam,
sprawa nie jest wystarczająco doprecyzowana, żeby skutecznie cokolwiek doradzić.....
Zwrócę jedynie uwagę na fakt, że nie jest oczywiste, że wartość nieruchomości (działki) musi rosnąć....., a zwłaszcza w wyniku podjętych przez lokalną społecznośc (gminę) działań i nakładów związanych z uchwalaniem mpzp.....:))))))
---------------------
pozdrawiam Tadeusz
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985