Polska telefonia cyfrowa dług   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/40314,Polska-telefonia-cyfrowa-dlug.htm)

sabina_28 - 11:21 12-08-2008
Witam!
Mąż w 1998 roku podpisał umowe z firmą komórkową iie zapłacił rachunku( nie byliśmy jeszcze małżeństwem ja nico tym nie wiedziałam) zrobili zaoczną sprawe ale komornik umożył postępowanie...teraz dostałam z dnia 12.07.2008 r ponowną sprawe z sadu w tej samej sprawie z kosztami sadowymi itp.Nie rozumiem ile razy można podawać do sadu o to samo...napisali w piśmie które przysłali na samym dole

CYTAT
Jednoczesnie wierzyciel będzie uprawniony do ponownego wszczęcia egzekucji ze wszystkich składników majątku dłużnika-nawet w okresie do 10 lat/art.125 kodeksu karnego.Roszczenie nie podlego przedawnieniu
Nie rozumiem tego poniewaz ja nie byłam z mężem po ślubie więc dlaczego mają wejść i zająć majątek i dlaczego sprawa jest wznowiona do 10 lat i nie ulega przedawnieniu gdy ja byłam o porade prawna powiedział mi mecenas ze po 10 latach jest przedawnie,a nie chce się wymigiwać bo to nie moja odpowiedzialność ale dla czego ja mam to spłacac lub maja mi zabrać majątek tz.

Z góry serdecznie dziękuje
iza - 13:27 12-08-2008
Pani nie odpowiada za ten dług. Prosimy podać dokładnie co dostała Pani i od kogo? Z sądu czy od komornika - i podać pełną treść, ewentualnie skan dokumentu.
sabina_28 - 09:58 13-08-2008
Pismo przyszło od komornika z Warszawy,ale z 4 lata temu umożył mojemu mężowi komornik z gdańska tą sprawę za nie spłacony rachunek ponieważ bie miał z czego ściągnąc jakichkolwiek pieniędzy.Gdy mąz podpisywał umowę z Erą 1998r ja nawet go nie znałam a ślub wzielismy 2000 roku.Teraz przysyłają do męża pisma o spłatę tego z odsetkami od 1998 roku strasza moja teściowa w taki sposób że pozabieraja wszystko a moja teściowa jest bardzo chora...

napisali ze ta sprawa nie ulega przedawnieniu do 10 lat...zacytowałm w pierwszym poście...

Czy mają prawo pozabierac po tylu latach majatek bo odsedki po tylu latach to prawie 4 tyś.ja mam wspólny majątek z mezem ale jeżeli ja w tym czasie nie byłam z nim związana to mogą wszystko pozabierać?

Co mam zrobić bo non stop wydzwaniają strasza już nie wiem co mam zrobić?

Proszę o pomoc :-(
iza - 10:21 13-08-2008
Umorzenie egzekucji komorniczej nie powoduje umorzenia samego długu. Wierzytelność stwierdzona wyrokiem sądowym przedawnia się dopiero po 10 latach, a okres ten ulega przerwania przez każdą czynność egzekucyjną. Będą więc was gnębić jeszcze długo. Pani ani teściowa nie odpowiadacie za ten dług. Mogą egzekucję prowadzić jedynie z majątku osobistego męża (np. jego wynagrodzenia za pracę).

Problem jednak sam się nie rozejdzie. Mąż zamiast chować głowę w piasek powinien podjąć rozmowy co do sposobu spłacenia tego długu.
sabina_28 - 21:20 13-08-2008
Dziękuję za pomoc

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona