1
Przejdź do strony:
» Przechodzenie przez jezdnię
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Wykroczenia i prawo drogowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

17:49 18-08-2008
proszę wyjaśnić jedną sprawę:

Prawo o Ruchu Drogowym Art. 13 Pkt.2

2. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych jest dozwolone, gdy
odległość od przejścia przekracza 100 m. Jeżeli jednak skrzyżowanie znajduje się
w odległości mniejszej niż 100 m od wyznaczonego przejścia, przechodzenie jest do-
zwolone również na tym skrzyżowaniu.

- jeżeli w mieście przejdę 20 metrów obok pasów rozumiem, że nie mogę być ukarany?
- o jakie skrzyżowanie chodzi w 2 zdaniu?!?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

18:14 18-08-2008
Skrzyżowanie przecinające przejście daną stroną ulicy w mieście- nikt przecież nie będzie przechodził na drugą stronę ulicy miasta aby pokonać takowe skrzyżowanie przechodząc poza skrzyzowaniem na przejściu dla pieszych.

CYTAT
Art. 13. 1. Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, korzystać z przejścia dla pieszych. Pieszy znajdujący się na tym przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem.
2. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych jest dozwolone, gdy odległość od przejścia przekracza 100 m. Jeżeli jednak skrzyżowanie znajduje się w odległości mniejszej niż 100 m od wyznaczonego przejścia, przechodzenie jest dozwolone również na tym skrzyżowaniu.
3. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych, o którym mowa w ust. 2, jest dozwolone tylko pod warunkiem, że nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub utrudnienia ruchu pojazdów. Pieszy jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdom i do przeciwległej krawędzi jezdni iść drogą najkrótszą, prostopadle do osi jezdni.
4. Jeżeli na drodze znajduje się przejście nadziemne lub podziemne dla pieszych, pieszy jest obowiązany korzystać z niego, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.
5. Na obszarze zabudowanym, na drodze dwujezdniowej lub po której kursują tramwaje po torowisku wyodrębnionym z jezdni, pieszy przechodząc przez jezdnię lub torowisko jest obowiązany korzystać tylko z przejścia dla pieszych.
6. Przechodzenie przez torowisko wyodrębnione z jezdni jest dozwolone tylko w miejscu do tego przeznaczonym.
7. Jeżeli wysepka dla pasażerów na przystanku komunikacji publicznej łączy się z przejściem dla pieszych, przechodzenie do i z przystanku jest dozwolone tylko po tym przejściu.
8. Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.
---------------------
Odpowiadam publicznie na forum. Jedynie w sprawach większej wagi mogę odpowiedzieć prywatnie.
odpowiedz

linki
reklamowe

23:00 19-08-2008
już rozumiem

jednak istnieje coś takiego jak 'strefa', w której mogę przechodzić np. 50m przed pasami i 50m za pasami? tu czytam, że można przechodzić w odległości ponad 100m?? no czegoś nie kapuję.

skoro do pasów mam 300m to mogę sobie prześć? troche zagmatwałem, ale chyba wiadomo o co mi chodzi smile.gif
odpowiedz

06:58 20-08-2008
Tak, można przechodzić gdy odległość jest większa niż 100m od pasów.
---------------------
Odpowiadam publicznie na forum. Jedynie w sprawach większej wagi mogę odpowiedzieć prywatnie.
odpowiedz
~piotrek
80.94.*.*

12:52 08-10-2010
bump.
"Jeżeli jednak skrzyżowanie znajduje się w odległości mniejszej niż 100 m od wyznaczonego przejścia, przechodzenie jest dozwolone również na tym skrzyżowaniu."
Tzn. że mogę przejść nie po pasach, a po skrzyżowaniu ?
odpowiedz
~StaryMiras
86.63.*.*

10:35 23-01-2012
5. Na obszarze zabudowanym, na drodze dwujezdniowej lub po której kursują tramwaje po torowisku wyodrębnionym z jezdni, pieszy przechodząc przez jezdnię lub torowisko jest obowiązany korzystać tylko z przejścia dla pieszych. ... Co oznacza, że nigdzie nie mozna :-/
odpowiedz

12:03 05-02-2012
Ale odkop !!!!!!
---------------------
nie prawnik
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony: