Dług po ojcu - umowa pozasądowa - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
14:57 06-04-2011  ~cjarti
ja mam pytanie od jakiej kwoty zadluzenia moze byc prowadzona sprawa sadowa
2.
15:05 06-09-2008  Łukasz Nysztal
Nie - nic się nie zmienia. Nadal ugoda ustalająca, że spłacenie przedmiotowej kwoty zwalnia z całego długu zwalania Pana z odpowiedzialności względem wierzyciela.
3.
17:57 05-09-2008  one_eddie
Zauwazylem ze pomynałem jeden ważny fakt. Zaczne od początku. Spłaciłem połowe + jedna dodatkowa rate w calosci (okolo 75% zadluzenia). Pozostala czesc dlugu zostala mi umorzona. Dlatego nie jest on w calosci splacony. Stad wlasnie cale watpliwosci.

Czy to jakos zmienia postac rzeczy?
4.
13:49 05-09-2008  iza
Jeśli Pan ureguluje dług w stosunku do tego wierzyciela to choćby pojawilo się pięciu nieznanych spadkobierców to i tak to nie zmienia sytuacji, że dług został uregulowany.
5.
12:37 05-09-2008  one_eddie
Dziekuję za udzielone odpowiedzi.

CYTAT(Admin-Łukasz)
2. Ugoda reguluje Pan zobowiązanie i zgodnie z jej treścią - zapłata wymienionej kwoty wyczerpuje roszczenia wierzyciela. Nie bardzo rozumiem więc sens tego pytania.

Prawo znam jedynie z reczy, ktore samodzielnie wyczytalem i przeanalizowalem. Nigdy nie mam pewnosci czy mam racje, dlatego pytam. Czytajac zapis mowiac o kilku dluznikach od razu przychodzi mi na mysl to ze nie ma tu mowy o innych nieznanych w trakcie trwania rozprawy o zasadzenie kwoty dlugu. Dlatego sadzilem ze moze byc to jakas furtka do ponownego wszczecia postepowania wierzyciela. Przed tym chcial bym sie zabezpieczyc.

CYTAT(Admin-Łukasz)
5. Tutaj nigdy nie ma 100% pewności przy ugodzie pozasądowej. Ugoda taka nie korzysta bowiem z powagi rzeczy osądzonej, nie zamyka drogi wierzycielowi do dalszej egzekucji. Jednak w razie wszczęcia egzekucji pomimo ugody miałby Pan pełne prawo wystąpić skutecznie z powództwem przeciwegzekucyjnym.

To mnie bardzo zmartwilo, z drugiej strony ciesze sie ze wiem iz cos takiego moglo by sie pojawic. Czy jest w takim razie jakas forma porozumienia, ktora regulowala by to w 100%, nie dajac wierzycielowi szansy na wznowienie sprawy?
6.
07:05 05-09-2008  Łukasz Nysztal
1. Art. 366. § 1. Kilku dłużników może być zobowiązanych w ten sposób, że wierzyciel może żądać całości lub części świadczenia od wszystkich dłużników łącznie, od kilku z nich lub od każdego z osobna, a zaspokojenie wierzyciela przez któregokolwiek z dłużników zwalnia pozostałych (solidarność dłużników).

§ 2. Aż do zupełnego zaspokojenia wierzyciela wszyscy dłużnicy solidarni pozostają zobowiązani.

2. Ugoda reguluje Pan zobowiązanie i zgodnie z jej treścią - zapłata wymienionej kwoty wyczerpuje roszczenia wierzyciela. Nie bardzo rozumiem więc sens tego pytania.

3. Wierzyciel robi to zapewne z ostrożności - chodzi o sytuację, w której cofnie wniosek egzekucyjny bez opłacenia przez Pana kosztów egzekucji. W mojej ocenie komornik i tak w takiej sytuacji dochodziłby tych kosztów od Pana. Wierzyciel pewie obawai się, aby komornik jego tymi kosztami nie obciążył.

4. Warunkiem ważności ugody jest również pokrycie kosztów komonika.

5. Tutaj nigdy nie ma 100% pewności przy ugodzie pozasądowej. Ugoda taka nie korzysta bowiem z powagi rzeczy osądzonej, nie zamyka drogi wierzycielowi do dalszej egzekucji. Jednak w razie wszczęcia egzekucji pomimo ugody miałby Pan pełne prawo wystąpić skutecznie z powództwem przeciwegzekucyjnym.

6. U komornika - z wniosku egzekucyjnego będzie wynikało z jakich tytułów egzekucyjnych wynika egzekucja.

7. Może Pan - proszę poszukać na forum - kiedyś to dokładnie opisywaliśmy. Z praktyki wiem, że to jednak bardzo trudne zadanie. Komornik przyjmuje, że wykonał czynność uprawniającą go do wynagrodzenia nawet jeśli jego działanie ogranicza się do wysłania zawiadomienia o wszczęciu egzekucji.
7.
19:20 04-09-2008  one_eddie
Ja niestety mam jeszcze pare watpliwosci ktore chcialbym wyjasnic o ile to mozliwe.

1. Umowa zawarta jest wylacznie ze mna. Tak jest na poczatku dopiero pozniej jest o solidarnych dluznikach. Czy taki zapis jest prawidlowy, czy powinni znalezc sie tam tez inni? Gdzies widzialem zapis z KPC o tym ze splata przez jednego z dluznikow, zwalnia innych ale nie jestem pewien gdzie to dokladnie bylo i nie pamietam jak to dokladnie brzmialo.

2. W $1 napisane jest "(...) stwierdzonych w wyroku sadu (...)". Chodzi o dluznikow. Czy to nie jest tak ze jesli, okaze sie ze ojciec mial dziecko na boku i wierzyciel skieruje przeciwko niemu sprawe to w przypadku gdy ono nie bedzie wyplacalne sprawa znowu przejdze na mnie?

3. Czy dobre jest to ze wierzyciel uzaleznia waznosc umowy od uregulowania sprawy z komornikiem? Czy nie mozna temu jakos zapobiec?

4. W $4 jest zapis o tym ze jesli nie wykonam to ugoda jest niewazna. Rozumiem ze mieli tu na mysli oplaty u komornika bo przeciec to co chcieli zaplace im przy podpisaniu? Jesli nie ro czemu dokladnie ma sluzyc ten zapis?

5. Co mozna by dopisac aby zabezpieczyc sie przed ewentualna zmiana zdania wierzyciela? Czy on bedize mial taka mozliwosc?

6. Jak moge sprawdzic czy wyroki ktore zostaly podane w $1 sa wszystkimi, tzn czy wierzyciel celowo nie pominal jakiegos lub nie popelnil bledu przez co jedne z nich bedzie nadal aktualny?

7. Czy w rozmowach z komornikiem moge sie na cos powolac? Znalazlem informacjie o 29 maja 2004, czyli postanowienia Trybunalu dotyczace oplat naliczanych przez komornikow i kilka podobnych. Glownie chodzi mi o to ze komornik nie dzialal, tzn nic nie sciagal sam dobrowolnie zgodzilem sie na zabieranie kwoty z pieniedzy ktore otrzymywalem, a reszte splacilem sam wierzycielowi. Egzekucja z jego strony dotyczyla tylko niewielkiej kwoty. Od jakiej kwoty komronik moze sobie naliczyc odsetki od calej (dlug), czy tylko to co splacilem? Dodam ze wierzyciel umorzyl mi nie wielka czesc dlugu.
8.
18:06 04-09-2008  Łukasz Nysztal
Ugoda jest OK. Można byłoby poprosić o wyraźny punkt, że wpłacenie owej kwoty 2.500 zł w chwili zawierania umowy wyczerpuje w całości roszczenia wierzyciela z tytułu ..........

Co do kosztów komornika: tutaj trudniejsze zadanie. Co do zasady ponosi je dłużnik więc trudno czepiać się takiego postanowienia umowy. Komornik co do kosztów wydaje postanowienie. Negocjacje z komornikiem raczej nie wróżą powodzeniem - ale proszę próbować.
9.
13:45 04-09-2008  one_eddie
Witam,

Po kilku latach w koncu dogadałem się z wierzycielem. Spłaciłem mu połowe długu, teraz pozostało mi jeszcze wpłacić jedną wyznaczoną przez niego rate i mam nadzieje że w koncu będe mógł o tym zapomnieć.

Ponieważ nie chciał bym to tego wracać chciał bym mieć pewność ze umowa przedstawiona mi przez radce wierzyciela jest w stosunku do mnie uczciwa. Tutaj prośba do was smile.gif

Oto jej tresc:

CYTAT
Ugoda pozasądowa
Zawarta w Z w dniu 05 wrzesnia 2008 r pomiędzy:
Y sa z siedziba w Z przy ulicy. Z, reprezentowana przez Radce prawnego J prowadzaca Kancelarie Radcy prawnego z siedziba w Z przy ulicy U zwana w dalszej czesci umowy wierzycielem.

a
K zamieszkalym w N przy ulicy KU zwanym w dalsze czesci umowy Dłużnikiem.

$1 (przedmiot ugody)
Przedmiotem ugody jest ustalenie warunkow zaspokojenia Wierzyciela w zakresie jego roszczen wobec Dłużników solidarnych TUTAJ CZLONKOWIE RODZINY W TYM JA stwierdzonych w wyroku Sadu Rejonowego w Z z dnia xx.xx.xxxx sygnatura akt. X, wyroku Sadu Rejonowego w Z xx.xx.xxxx sygnatura akt. X, wyroku Sadu Okregowego w Z z dnia xx.xx.xxxx sygnatura akt. X.

$2 (świadczenie dłużnika)
Strony zgodnie oświadczają iż dłużnik rozliczyl się czesciowo z tytułow określonych w $1 ugody, wobec czego strony postanawiaja ze celem całkowitego zaspokojenie rozczen Wierzyciela z wszystkich tytułow okreslonywhc w $1 ugody dłużnik zobowiązany jest zapłacić jeszcze kwote 2500 zlotych (slownie ...) w dnio zawarcia niniejszej ugody, gotowka do rak pełnomocnika wierzyciela reprezentującego go przy podpisaniu nieniejszej ugody.

$3 (zobowiązania wierzyciela)
3.1 Wierzyciel zobowiazuje się w terminie 3 dni od daty otrzymania przez wierzyciela kwoty 2500 zl złożyć wniosek do Komronika Sądowego przy Sadzie Rejonowym w G Zbigniewa X o umorzenie postepowania egzkucyjnego prowadzonego z sygn akt. X, po zaplaceniu przez dłużników solidarnych TUTAJ ZNOWU JA I RODZINA kosztow egzekucyjnych.
3.2 Dluznik zobowiazuje się pokryc koszty egzekucyjne powstale w związku z postepowaniem egzekucyjnym prowadzonym przez komornika sadowego przy Sadzie Rejonowym w G Zbigniewa X sygnatura X.

$4 (zastrzezenia)
Niewykonanie ugody przez dłużnika w całości lub czesci powoduje ze wierzycielowi przslugiwac będzie prawo dochodzenia od dłużnika wszelkich pozostałych do zaplaty na dzien podpisania niniejszej ugody roszczen wierzyciela wynikających z wszystkich tytułów określonych w $1 ugody oraz zwalnia wierzyciela z obowiązku umorzenia postepowania egzekucyjnego, o którym mowa w $3 ugody.

$5 (zmiana ugody)
Zamiana ugody wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.

$6
Ugode podpisano w dwoch jednobrzmiących egz po jednym dla każdej ze stron.

Podpisy

Mam pytanie jeszcze o koszty komornicze, czy to ja powinienem je regulować. Czy moge jakoś z komornikiem negocjować? Czy moge sprawdzić czy te koszty aby nie są wymyślone?

Gorąco prosze o rady.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona