Przejdź do strony:
» procedura badania sprzętu komputerowego
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Postępowanie karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Pawlito
94.246.*.*

21:57 24-06-2011
Witam..

Szukałem i szukałem, wiem, że temat był wałkowany wielokrotnie, ale nie znalazłem zadowalającej mnie odpowiedzi.

Na aukcjach w internecie sprzedawałem urządzenia, które zaprogramowane ( moje były czyste ) mogły zostać wykorzystane do łamania zabezpieczeń elektronicznych konsol SONY PS3.

Firma SONY zainteresowała się mną, i końcem końców odwiedziła mnie policja.. Zarekwirowała urządzenia, zabrała laptopa pod kątem sprawdzenia legalności oprogramowania, oraz, jako iż przez niego następowało logowanie do serwisów aukcyjnych.

Dziś ( 7 dni po zatrzymaniu ) otrzymałem pismo zwane : POSTANOWIENIE W PRZEDMIOCIE DOWODÓW RZECZOWYCH. , uznano za dowody rzeczowe zatrzymane urządzenia oraz komputer, który opisano jako mogący zawierać oprogramowanie przeznaczone do niedozwolonego usuwania lub obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń urządzeń elektronicznych. - oraz iż dowody przesłano do biegłego.

Pytanie moje. Dotyczy mojego komputera, prawie nowego, bardzo drogiego . Kiedy i w jaki sposób dowiem się, iż komputer wrócił, mogę go odebrać. Czy w takich przypadkach mam poczekać na pismo, iż bez niego nie mogę odebrać, czy stosować się jak powiedziała Pani st. sierżant, dzwonić po miesiącu i pytać. Ale czy nawet jak zadzwonię, i dowiem się, że jest, to chyba nic nie da, nie mogę pójść na policje i powiedzieć iż wiem, że wróciło proszę oddać . Proszę o poradę lub sprawdzone rozwiązania w takich przypadkach.

Ps. Oprogramowanie na laptopie jest w 95% legalne, włączając w to Windows. Patcha posiadałem do programu do pobierania danych oraz programu FTP do kopiowania danych .
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

20:28 29-06-2011
Płyt optycznych (CD-R DVD-R) nie zabrali ? Jeśli nie zabezpieczyli laptopa przed ingerencją z zewnątrz czyli opakowanie oraz plomby pisz szybko zażalenie, jeśli przed zabezpieczenie m grzebali w laptopie pisz zażalenie. Może to paranoja ale ja się szarpię już ponad dwa lata i bardzo powoli prawda wychodzi na jaw a stawką jest 84.000 zł. Chyba że lubisz uginać kark. I pamiętaj przede wszystkim o terminach bo w sądach jest to ważniejsze od prawdy.
odpowiedz

linki
reklamowe

~Pawlito
94.246.*.*

18:46 27-07-2011
Sporo czasu przeszło, mogę coś napisać :).

Dziękuje za odpowiedź.

Płyt nie zabrali - nie posiadam, nie używam. Laptopa zatrzymali ponieważ jak pisałem przez niego następowało logowanie do serwisu. O wszystkim decydował FOTA ( www.fota.net.pl ).

Dzisiaj jak i wczoraj zgłosiłem się na policję na wezwanie. Sprawa o tyle ciekawa, że dalej stoi w miejscu powiedziałbym. Opinii od biegłego nie ma - ale policjant zabrał telefon wpisał w notes i powiedział, że na pewno zadzwoni.

Mało tego - zapytali mnie czy dobrowolnie oddam im nazwiska osób, którym sprzedałem owe urządzenia, co przyczyni się na współpracę oraz złagodzenie wyroku - śmieszne o tyle, że jak na razie nie maja mi czego udowodnić a nie legalne kilka programów które posiadam to inna bajka. Zostały wycenione na 1,500zł ( kalkulator kar FOTA ).

Jak to dzisiaj jest. Czytam posty jako komputery zabierają, ale na biegłego się czeka 6-7 tygodni. Że komputery wracają po roku nawet.
Ja się dowiedziałem iż po miesiącu mogę się spodziewać. Co by nie było, posty które czytałem są sprzed 3 lat minimum :).

W każdym razie czekam dalej. Jak się sprawa rozwiąże to na pewno napiszę :).

Pozdrawiam
odpowiedz
~Pawlito
94.246.*.*

01:52 28-07-2011
Dziękuje sam sobie odpowiedziałem w sumie na pytanie :).

Dziękuje, to wszystko z mojej strony.
odpowiedz
~Cytrus2009
89.206.*.*

21:38 14-09-2011
Ja dostałem 85.000 PLN wyceny od biegłego który nawet nie potrafił napisać opini zgodnej z k.p.k.
odpowiedz
~gość
89.206.*.*

22:47 14-09-2011
Szkoda że się nie podzieliłeś solucją twojego problemu, ale i tak bywa. Mam rozprawę 19 września i ręce mi opadają gdy sąd się zamyka o 15:00 ja mam rozprawę na 14:45, to jakiś żart. "Je..ć rząd" na ścianie szkoły napisane przez 19'to latka, to są modelowe procesy dla polskich sędziów (z małej ponieważ jako Polak już nie wierzę w coś takiego jak polska)
Wszystko w rękach sędziego (uznaniowość sądów w kraju nad Wisłą) jaką nogą wstanie tak zakończy się sprawa. Prokurator też nie pozostawi sprawy zrządzeniu losu, w moim przypadku po zakończeniu czynności dochodzeniowych (śledczych) poczekał ok. 6 miesięcy na odpowiedniego sędziego. SSR Marzena Albrecht nie widziała przestępstwa w tym że wszystkie protokoły sporządzone w miejscu przeszukania zawierały nieprawdę pod względem czasu i okoliczności. Miałem zamiar powołać na świadka własną siostrę oraz ochroniarza z firmy w której pracowałem, teraz wiem że prawda może nawet im zaszkodzić.

Ich siłą jest to że każdy gdzieś odbywał staż i się znają to jest mafia urzędnicza. Co najzabawniejsze to jest to że SSR Marzena Albrecht rozstrzygała w postępowaniu przygotowawczym opierając się na sfałszowanych protokołach po czym prowadziła postępowanie procesowe jedno oraz miała prowadzić kolejne (co im się nie udało)

Nie bez powodu podałem imię i nazwisko sędziego z Sądu Rejonowego w Gdyni, każdy funkcjonariusz publiczny jest zobowiązany do zgłoszenia przestępstwa z k.k. SSR Marzena Albrecht w swojej uznaniowości rozgrzeszyła przestępców. A co było największą obelgą dla mnie w uzasadnieniu wyroku napisała że biła od nich szczerość.

Co na wisieć nie utonie Biorę pełną odpowiedzialność karną za to co napisałem powyżej Prawo jest prawem podobnie jak w przypadku chłopaka co miał 19 lat i napisał na murze szkoły co mu w duszy gra ( użył czasownika sąd uznał to za przymiotnik i zrobił z tego proces)
odpowiedz
~cytrus2009
89.206.*.*

23:36 17-09-2011
kolesiostwo i beznadzieja taką opinię usłyszałem w telewizji na temat komisji śledczych, zwykły Polak jest bezsilny wobec tej władzy.

Art. 228. k.k.
§ 1. Kto, w związku z pełnieniem funkcji publicznej, przyjmuje korzyść majątkową
lub osobistą albo jej obietnicę,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Jak to udowodnić w Sądzie ?
odpowiedz

linki
reklamowe

~niewiem000
83.9.*.*

16:08 26-10-2011
Witam
to jeszcze ja dopiszę swój problem, nie wiem jak go rozwiązać:
otóż w kwietniu 2010 CBŚ zabrali mi mój komputer w związku z dochodzeniem w spraw mojego męża, laptop został sprawdzony. Na zakup laptopa mam fakturę, jest również na laptopie naklejka licencyjna WINDOWS. Płyty Windows nie posiadam, być może była ale karton wyrzuciłam. Napisałam do prokuratora pismo z prośba o zwrot laptopa ponieważ jest mi potrzebny do pracy. A prokurator zarządał oryginalnej płyty WINDOWS do okazania, tylko pod takim warunkiem odda mi laptopa. Podkreślam, żę faktura na zakup laptopa z oprogramowaniem jest zaksięgowana, oni mają jej oryginał, byli w sklepie, w którym dokonałam zakupu, sprawdzili, sprzedaż zaksięgowana. I co co chodzi? Dzwoniłam na infolinię Microsoft, według nich dowodem oryginalności oprogramowania jest naklejka licencyjna i faktura zakupu. Prokurator chce płytę. jak mam wydrzeć od nich lego laptopa? Czy są na to jakieś paragrafy? Już raz pisałam do nich o zwrot ale sądzę, że działają złośliwie nie chcąc mi go zwrócić. Jak napisać zażalenie?
Liczę na Państwa odpowiedź. Pozdrawiam.
odpowiedz

10:53 28-02-2012
Prokurator jest w błędzie - o oryginalności pochodzenia systemu operacyjnego świadczy naklejka licencyjna - nie sam nośnik Windowsa. Na dobrą sprawę można nagrać sobie samemu płytę z windowsem (skopiować ją z posiadanego oryginału), oryginał zniszczyć - a owa kopia i tak nie traci swojej legalności, bo nadal posiadasz licencję na użytkowanie programu.

Należy złożyć do prokuratury pisemny wniosek o zmianę postanowienia co do dowodów rzeczowych i domagać się zwrotu komputera.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona