Przejdź do strony:
» Czy zamówienie na zawarcie umowy jest umową
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

21:47 30-01-2009
Czy zamówienie na zawarcie umowy jest umową. Problem polega na tym, że dziadka w domu odwiedzili akwizytorzy cyfry + i naciągneli go na podpisanie zamowienia na zawarcie umowy. Oczywiscie mowili o innym abonamencie i nie mowili nic o kwocie aktywacyjnej. Oczywiscie dziadek nieswiadomie podpisal to. Teraz tak czy takie zamówienie na zawarcie umowy jest umową i czy ma moc prawną. Dzwoniłem do tego gościa i on twierdzi że to jest normalna umowa i że nie ma możliwości zrezygnować z niej oczywiście straszył sądem i karami. Jeszcze ołówkiem na umowie dopisał plus koszty dodatkowe. Jak to wszystko odkrecic. Znalazłem na internecie że jeżeli jest to normalna umowa i zawarta poza lokalem przedsiebiorstwa to mozna zrezygnować z niej w ciągu 10 dni. Oczywiście nie został nikt o tej możliwości powiadomiony. Wyczytałem także, że skoro nie zostałem o tym poinformowany to mam 30 dni na złożenie rezygnacji z umowy. I moje pytanie jest takie co zrobić jak jutro przyjedzie ten naciagacz z cyfry + EUROACTIVE nie wpuścić go do domu, wysłać oświadczenie rezygnacji z umowy poleconym, co zrobić jak przedsiębiorca nie będzie chciał przyjąć tego oświadczenia a na pewno tak będzie przeciez jak dzwonie do niego a on mi mowi ze nie da sie rozwiazac umowy to jest to naciagacz. I czy wogole jak jest napisane ze jest to zamowienie na zawarcie umowy to jest to umową proszę o radę. Gdzie złożyć skargę na takich wyzyskiwaczy którzy szukają ludzi którzy sie przestrasza i będą płacić ten abonament.
  zgłoś naruszenie regulaminu

22:43 30-01-2009
Nie znając treści tego "czegoś" co podpisał dziadek trudno się wypowiadać. Zakładając jednak, że doszło do zawarcia umowy dziadek powinien jak najszybciej wysłać listem poleconym oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Monterom okazać owe oświadczenie i odmówić zgody na instalacje.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu

linki
reklamowe

15:00 31-01-2009
Pozwolę sobie odpowiedzieć cytując ustawę Dz.U.2000.22.271 Ochrona niektórych praw konsumentów oraz odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny:

Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Art. 3. 1. Kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien przed jej zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie, o którym mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i cenę.

2. Konsument, na żądanie przedsiębiorcy, poświadcza na piśmie, że został poinformowany o prawie odstąpienia i że otrzymał wzór oświadczenia o odstąpieniu od umowy.

Art. 4. Jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W takim wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie trzech miesięcy od jej wykonania.

Mam nadzieję że to wystarczy.

15:51 26-03-2009
Podpisałam zamówienie na zawarcie umowy, ale nie umowę o abonament. Podpisane to zostało w moim domu. panowie z Euroactiv wprowadzili mnie w błąd wciskając kit o grupowym podłączaniu mieszkańców do cyfry plus. Mówili, ze dlatego jest tak tanio (a to była zwyczajna, wiosenna oferta cyfry jak sie potem dowiedziałam), chcieli 300zł za aktywację (a w cyfrze płaci sie 1zł), poza tym nie powiadomili mnie ustnie, co dopiero pisemnie, że mam prawo odstąpić od umowy. Na drugi dzień miał przyjechać monter montować i wziąć 250zł (daliśmy 50zł zaliczki), a także prawdopodobnie podpisać umowę o abonament. Zanim to sie stało poszłam do centrum cyfry plus i zapytałam czy na mój numer pesel jest umowa. Pan sprawdził w systemie i powiedział, że nie. Godzinę wcześniej pani z Euroactiv przez telefon twierdziła, że jest. Sprzętu mi nie zainstalowano, ponieważ przez telefon powiedziałam, że sobie nikogo nie życzę widzieć z ich firmy. W załączniku do zamówienia zawarcia umowy były informacje o aktywacji i oświadczenie, że jeżeli odstąpię od umowy, to koszta (300zł) nie zostaną mi zwrócone. 300zł nie zapłaciłam, montowania sprzętu nie było, umowy o abonament także nie podpisałam, wiec chyba mam spokój? Czy muszę jeszcze wysyłać oświadczenie odstąpienia os umowy? Pan z centrum cyfry powiedział, że jeżeli nie podpisałam umowy o abonament to nie mam żadnych zobowiązań. bardzo proszę o kontakt i informacje, jeśli ktoś ma podobny dylemat do mojego albo może mi coś poradzić
---------------------
Cyfrówka

16:10 26-03-2009
Proszę wysłać dla pewności oświadczenie o odstąpieniu od umowy.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu

16:36 26-03-2009
hmm a to, że nie jestem właścicielką domu, na którym ten caly sprzęt miał być instalowany i że jestem tylko lokatorką, robi różnicę? Czy wysyłając oświadczenie liczy sie data stempla, dzień, w którym wysłałam czy kiedy to do nich dotrze? Byli u mnie równo tydzień temu. Czy wysyłając oświadczenie odstąpienia od umowy nie potwierdzam, że umowa została zawarta?
---------------------
Cyfrówka

16:53 26-03-2009
Zamówienie jest formą umowy. To jakby umowa przedwstępna, więc wobec braku pewności co do skutków złożenia zamóienia i mylnych komunikatów z ich strony trzeba oświadczyć o odstąpieniu jak radzi Admin Łukasz. To że jesteś lokatorką nie robi różnicy.

linki
reklamowe

17:03 26-03-2009
Bardzo bardzo dziękuję! Tak więc zrobię.
---------------------
Cyfrówka

13:40 30-05-2009
Witam. Ja mam całkiem podobna sytuacje jak kolega "cyfrówka". w dniu 1 czerwca ma się odbyć u mnie instalacja cyfry + . Oczywiście chciałbym Zrezygnować aczkolwiek pan z "EUROACTIV PLUS" powiedzieli ze cytuje " umarł w butach " bo mam założona " kartę abonamentowa " z tego co mi się wydaje to taka kartę mogę mieć po podpisaniu umowę o abonament ?! hmm proszę o rada co z tym fantem zrobić jak kolega " cyfrówka" pojechać do centrum cyfry i zapytać się czy mój numer pesel jest umowa ? a jeśli nie to co dalej zadzwonić do EUROACTIV i powiedzieć ze porostu rezygnuje i koniec ? proszę o sypka odpowiedz pozdrawiam

14:41 30-05-2009
Do chwili podpisania umowy ma Pani prawo zrezygnować.
---------------------
Odpowiadam tylko na jasno postawione pytania - i tylko na forum.
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym
Dołącz do naszego grona