Czy zamówienie na zawarcie umowy jest umową   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/52604,Czy-zamowienie-na-zawarcie-umowy-jest-umowa.htm)

amilor - 21:47 30-01-2009
Czy zamówienie na zawarcie umowy jest umową. Problem polega na tym, że dziadka w domu odwiedzili akwizytorzy cyfry + i naciągneli go na podpisanie zamowienia na zawarcie umowy. Oczywiscie mowili o innym abonamencie i nie mowili nic o kwocie aktywacyjnej. Oczywiscie dziadek nieswiadomie podpisal to. Teraz tak czy takie zamówienie na zawarcie umowy jest umową i czy ma moc prawną. Dzwoniłem do tego gościa i on twierdzi że to jest normalna umowa i że nie ma możliwości zrezygnować z niej oczywiście straszył sądem i karami. Jeszcze ołówkiem na umowie dopisał plus koszty dodatkowe. Jak to wszystko odkrecic. Znalazłem na internecie że jeżeli jest to normalna umowa i zawarta poza lokalem przedsiebiorstwa to mozna zrezygnować z niej w ciągu 10 dni. Oczywiście nie został nikt o tej możliwości powiadomiony. Wyczytałem także, że skoro nie zostałem o tym poinformowany to mam 30 dni na złożenie rezygnacji z umowy. I moje pytanie jest takie co zrobić jak jutro przyjedzie ten naciagacz z cyfry + EUROACTIVE nie wpuścić go do domu, wysłać oświadczenie rezygnacji z umowy poleconym, co zrobić jak przedsiębiorca nie będzie chciał przyjąć tego oświadczenia a na pewno tak będzie przeciez jak dzwonie do niego a on mi mowi ze nie da sie rozwiazac umowy to jest to naciagacz. I czy wogole jak jest napisane ze jest to zamowienie na zawarcie umowy to jest to umową proszę o radę. Gdzie złożyć skargę na takich wyzyskiwaczy którzy szukają ludzi którzy sie przestrasza i będą płacić ten abonament.
Łukasz Nysztal - 22:43 30-01-2009
Nie znając treści tego "czegoś" co podpisał dziadek trudno się wypowiadać. Zakładając jednak, że doszło do zawarcia umowy dziadek powinien jak najszybciej wysłać listem poleconym oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Monterom okazać owe oświadczenie i odmówić zgody na instalacje.
czajnikus - 15:00 31-01-2009
Pozwolę sobie odpowiedzieć cytując ustawę Dz.U.2000.22.271 Ochrona niektórych praw konsumentów oraz odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny:

Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Art. 3. 1. Kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien przed jej zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie, o którym mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i cenę.

2. Konsument, na żądanie przedsiębiorcy, poświadcza na piśmie, że został poinformowany o prawie odstąpienia i że otrzymał wzór oświadczenia o odstąpieniu od umowy.

Art. 4. Jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W takim wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie trzech miesięcy od jej wykonania.

Mam nadzieję że to wystarczy.
cyfrówka - 15:51 26-03-2009
Podpisałam zamówienie na zawarcie umowy, ale nie umowę o abonament. Podpisane to zostało w moim domu. panowie z Euroactiv wprowadzili mnie w błąd wciskając kit o grupowym podłączaniu mieszkańców do cyfry plus. Mówili, ze dlatego jest tak tanio (a to była zwyczajna, wiosenna oferta cyfry jak sie potem dowiedziałam), chcieli 300zł za aktywację (a w cyfrze płaci sie 1zł), poza tym nie powiadomili mnie ustnie, co dopiero pisemnie, że mam prawo odstąpić od umowy. Na drugi dzień miał przyjechać monter montować i wziąć 250zł (daliśmy 50zł zaliczki), a także prawdopodobnie podpisać umowę o abonament. Zanim to sie stało poszłam do centrum cyfry plus i zapytałam czy na mój numer pesel jest umowa. Pan sprawdził w systemie i powiedział, że nie. Godzinę wcześniej pani z Euroactiv przez telefon twierdziła, że jest. Sprzętu mi nie zainstalowano, ponieważ przez telefon powiedziałam, że sobie nikogo nie życzę widzieć z ich firmy. W załączniku do zamówienia zawarcia umowy były informacje o aktywacji i oświadczenie, że jeżeli odstąpię od umowy, to koszta (300zł) nie zostaną mi zwrócone. 300zł nie zapłaciłam, montowania sprzętu nie było, umowy o abonament także nie podpisałam, wiec chyba mam spokój? Czy muszę jeszcze wysyłać oświadczenie odstąpienia os umowy? Pan z centrum cyfry powiedział, że jeżeli nie podpisałam umowy o abonament to nie mam żadnych zobowiązań. bardzo proszę o kontakt i informacje, jeśli ktoś ma podobny dylemat do mojego albo może mi coś poradzić
Łukasz Nysztal - 16:10 26-03-2009
Proszę wysłać dla pewności oświadczenie o odstąpieniu od umowy.
cyfrówka - 16:36 26-03-2009
hmm a to, że nie jestem właścicielką domu, na którym ten caly sprzęt miał być instalowany i że jestem tylko lokatorką, robi różnicę? Czy wysyłając oświadczenie liczy sie data stempla, dzień, w którym wysłałam czy kiedy to do nich dotrze? Byli u mnie równo tydzień temu. Czy wysyłając oświadczenie odstąpienia od umowy nie potwierdzam, że umowa została zawarta?
zolko - 16:53 26-03-2009
Zamówienie jest formą umowy. To jakby umowa przedwstępna, więc wobec braku pewności co do skutków złożenia zamóienia i mylnych komunikatów z ich strony trzeba oświadczyć o odstąpieniu jak radzi Admin Łukasz. To że jesteś lokatorką nie robi różnicy.
cyfrówka - 17:03 26-03-2009
Bardzo bardzo dziękuję! Tak więc zrobię.
loba85 - 13:40 30-05-2009
Witam. Ja mam całkiem podobna sytuacje jak kolega "cyfrówka". w dniu 1 czerwca ma się odbyć u mnie instalacja cyfry + . Oczywiście chciałbym Zrezygnować aczkolwiek pan z "EUROACTIV PLUS" powiedzieli ze cytuje " umarł w butach " bo mam założona " kartę abonamentowa " z tego co mi się wydaje to taka kartę mogę mieć po podpisaniu umowę o abonament ?! hmm proszę o rada co z tym fantem zrobić jak kolega " cyfrówka" pojechać do centrum cyfry i zapytać się czy mój numer pesel jest umowa ? a jeśli nie to co dalej zadzwonić do EUROACTIV i powiedzieć ze porostu rezygnuje i koniec ? proszę o sypka odpowiedz pozdrawiam
regina - 14:41 30-05-2009
Do chwili podpisania umowy ma Pani prawo zrezygnować.
cyfrówka - 14:12 31-05-2009
Drogi loba85! Jeśli nie podpisze się z Euroactiv umowy o abonament to nic nie mogą zrobić. Byłam w centrum cyfry plus-jeśli na mój nr pesel nie ma umowy, to ja nie mam wobec nich zobowiązań. Odwołałam techników, zadzwoniłam do Euroactiv, że odstępuję, a oni mi na to, że już mam umowę-blef. Wysłałam im oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa. Masz na to 10dni. Na pewno Cię nie poinformowali. Mam z nimi spokój, nie odzywali się, a minęło już trochę czasu. Nic mi nie odbiera telewizji, więc też nie mam za co płacić, no i nie podpisałam umowy o abonament. Jak chodzili u nas po domach, to wciskali kit o podłączeniu grupowym cyfry i że to niby z tego powodu jest taniej, a tymczasem to była po prostu wiosenna promocja cyfry plus, bez problemu można ją było indywidualnie dostać. Radzę wysłać oświadczenie i odwołać techników, którzy to dziadostwo mieli podłączać. Jeśli podpisałeś umowę o abonament, to masz przechlapane chyba...
mirmixx - 12:22 19-06-2009
witam wszyskich. ja też zostałem nabity w butelke przez pana z EUROACTIV. pomijając koszta instalacji i promocji. na załączniku nr 1 ZAMÓWIENIE NA ZAWARCIE UMOWY O ABONAMENT. Nie została zaznaczona jaka kolwiek opłata za najem za dekoder.
pan z euroactiv zapewniał że nie ma zadnych kosztów najmu za dekoder.
na drugi dzień przyjechał monter. z całym sprzętem i umową. na której oprucz zawiłyc
h procentowych rabatów nie widniałażadna konkretna suma.
teraz gdy przyszła faktura do zapłaty okazuje sie że zamiast 71 zł miesięcznie mam do zalaty 99.70 zł Cyfra+ twierdzi że załącznik o umowe jest niewżny. czyjest możliwość aby wyegzekwowć to co jest na załączniku. bo różnica jest duża.
Łukasz Nysztal - 13:16 19-06-2009
Wyegzekwować nie - ale jeśli został Pan wprowadzony w błąd - jest podstawa do odstąpienia od umowy.
mirmixx - 13:16 21-06-2009
cyfra+ twierdzi że najwcześniej mogę odstąpić od umowy dopiero 31.10 2010r.
czy jest możlwość natchmiastowego odstąpienia.
lola19887 - 15:37 07-08-2009
a czy moge poprosic o wzór takiego odstapienia od umowy?
Łukasz Nysztal - 20:21 07-08-2009
Patrz odnośnik pozwy z górnego menu - dział wezwania i pisma przedprocesowe.
magda64 - 18:46 01-09-2009
Proszę bardzo o pomoc, sytuacja podobna jak powyżej. Rodzice podpisali zamówienie na zawarcie umowy (oczywiście wcześniej zostali nakarmieni kłamstwami przez przedstawiciela). Po dokładnym doczytaniu umowy postanowili zrezygnowac , więc wysłali do firmy euroactiv oświadczenie ze rezygnują. Niestety wyslali zwykłym listem więc prawdopodobnie firma ta wszystkiego się wyprze.Było to dwa miesiące temu .Jutro jest wyznaczony termin instalacji, co zrobić jeżeli monter sie pojawi? Jak mogę pomóc im z tego wybrnąć ?
Łukasz Nysztal - 19:21 01-09-2009
Proszę po prostu odmówić wstępu monterom okazując im kopię oświadczenia o odstąpieniu od umowy.
magda64 - 19:38 01-09-2009
I nie ma znaczenia fakt, że oświadczenie to nie zostało wysłane listem poleconym ( w związku z tym nie mam żadnego dowodu ) ?
iza - 21:07 01-09-2009
Oświadczenie zostało złożone. Jednak w razie zakwestionowania odstąpienia od umowy zawieranej poza lokalem przedsiębiorcy to rodzice będą musieli wykazać, że ich oświadczenie dotarło do adresata - i dopiero wówczas może pojawić się problem. Na razie jednak możecie zrobić tylko tak jak radzi Łukasz.
lula83 - 11:36 10-11-2009
Witam,do mnie przyszli wczoraj i mówili o jakimś dofinansowaniu z unii i inne rzeczy,że niski abonament i że warto.No to sie zdecydowałem.Musiałem wyjść do pracy i żona wypełniała formularz za mnie.Podpisała zamówienie na zawarcie umowy o abonament i zamówienie na instalacje.Po pracy poczytałem troche o tej firmie i znalazłem to forum tutaj ze to naciągacze.Z rana odwołałem montera i powiedział że okej, a przed momentem dzwonił do mnie ten"naciągacz' i pow.mi że umowa juz mogła pójść do cyfry i że bedzie sie ze mna kontaktował, w głosie wyczułem u niego zdenerwowanie.W tym czasie kiedy do mnie dzwonił ja na poczcie wysyłałem oświadczenie odstąpienia umowy listem poleconym ,dostałem potwierdzenie i mam nadzieję że na tym się skończy.Czy musze coś wiecej robić z tym,czy wystarczy mi potwierdzenie nadania listu?Prosze o odpowiedz,pozdrawiam
frydziapaula - 16:59 19-12-2009
WITAM MA PROBLEM Z FIRMĄ EUROACTIV. WCZORAJ PODPISALAM ZAMÓWIENIE NA ZAWARCIE UMOWY O ABONAMENT CYFRY+ ORAZ ZAMÓWIENIE NA INSTALACJĘ ZESTAWU CYFRY+. CZYTAŁAM NA TEN TEMAT NA FORUM I POSTANOWILAM ODWIEDZIĆ GŁÓWNĄ SIEDZIBE CYFRY, W KTÓREJ POINFORMOWANO MNIE ZE TO NIE JEST UMOWA I MOGE W KAZDEJ CHWILI ZREZYGNOWAC Z USLUGI I POLECONO MI NIE WPUSZCZAC MENTERA DO DOMU. TAK TEŻ ZROBILAM. ZADZWONILAM RÓWNIEŻ DO TEGO BIURA I TAM POWIEDZIANO MI ZE NIE MOGE JUZ ZREZYGNOWAC Z INSTALACJI GDYZ MAM JUŻ ZROBIONA AKTYWACJE. WIEC TEORETYCZNIE POWINNAM ZAPŁACIC 249ZL. ALE W DNIU TEORETYCZNEJ INSTALACJI(DO KTOREJ NIE DOSZLO) ZADZWONIL DO MNIE PAN Z TEGO BIURA I POWIEDZIAL ZE MAM JUZ AKTYWACJE I NIE MOZNA TEGO COFNAC. POTEM ZADZWONIL DRUGI RAZ I POWIEDZIAL ZE SKORO JA TAK POSTEPUJE TO ON NIE MUSI TEJ AKTYWACJI ANULOWAC. CO MAM ZROBIC?? CZY GROZA MI JAKIES KONSEKWENCJE?? PROSZE O SZYBKO ODPOWIEDZ
Łukasz Nysztal - 18:17 19-12-2009
Jak może aktywować usługę przed wykonaniem instalacji i podpisaniem umowy? Nie ma takiej możliwości. Nie ma tu podstaw, aby dochodzić od Pani jakiejś zapłaty.
frydziapaula - 18:55 19-12-2009
CZYLI JESLI NIE PODPISALAM UMOWY NA ABONAMET I NIE DOSZLO DO INSTALICJI( NIE BYLO MNIE W DOMU) NIE MUSZE SIE O NIC OBAWIAC ZE PONIOSE JAKIES KONSEKWENCJE FINANSOWE I Z NIE MAJA PODSTAW ZEBY MNIE "CIAGAC" PO SĄDACH?? A MOZE DLA PEWNOSCI NAPISZE REZYGNACJE Z PODPISANIA UMOWY I WYSLE IM JA? Z GORY DZIEKUJE ZA PORADE I SZYBKA ODPOWIEDZ. POZDRAWIAM
Łukasz Nysztal - 09:11 20-12-2009
Jak najszybciej wysłać do nich oświadczenie o rezygnacji z umowy.
acmilan1899 - 04:10 07-01-2010
Na wstępie chciałem wyrazić swoje zdumienie, że istnieje tak pomocne forum jak to, ludziom takim przeciętnym jak ja, że jednak nie każdy kto zna się na prawie ciągnie od razu setki złotych za drobne porady.
A teraz natomiast moja sprawa, wygląda bardzo podobnie do wszystkich tutaj przedstawionych tylko, że moja mama podpisała z nimi "zamówienie na zawarcie umowy" (a nawet nie to tylko to co znajduje się powyżej czyli potwierdzenie zgody do przetwarzania jej danych) [ a same okienko z Zamówieniem umowy o abonament cyfry+ na następujących warunkach i że kopię zamówienia otrzymałem nie podpisała ani nie wpisała daty), natomiast podpisała zamówienie na montera za 299zł + (ukryte koszta materiałowe np. kabel, zabezpieczenia itp.) i w tym samym dniu przyjechali do niej zamontowali ona chce płacić 299zł a on mówi 405zł i wtedy dopiero zadzwoniła do mnie. Szkoda, że wcześniej nie widziałem tego forum bo bym od razu powiedział im żeby zabierali z powrotem antenę, dekodery i cały syf jaki z sobą przywieźli.
Mało tego oferta jaką jej zaproponowali odbiega diametralnie od tego co jest na prawdziwej umowie z cyfrą+ przykładowo zamiast przez pierwsze 10misięcy które miała rzekomo płacić 49,48 obliczyłem, że wychodzi 62,26zł a następne to koszt zamiast 105zł to 159zł.
Mało tego podpisała im, że jest zadowolona z montażu i że odebrała sprzęt.
I mam takie pytanie czy jest możliwość odzyskania tych pieniędzy i/lub zrezygnowaniu w takiej sytuacji w taki sam sposób jaki mogą zrobić to przedmówcy?
Jeżeli tak to w jaki, jeżeli nie to czy mogę coś jeszcze zrobić w tej sprawie poza akceptacją tak beznadziejnej decyzji?!

Umowę udało mi się wyłudzić...od innego przedstawiciela tej firmy, który dzisiaj do nas przyjechał (nie tego co wczoraj był, bo bym miał mu sporo do powiedzenia, na razie powiedziałem tylko o tym, że ukryte było to 105zł w montażu to stwierdził, że kolega jest nowym pracownikiem firmy oraz to, że wolę nie podpisywać umowy i mieć ją do przejrzenia na 2-3 dni, bo oczywiście ten pan wyraził zgodę bym ja jako syn mamy mógł ją podpisać, umowa zawiera 6stron A4 i dokładnie jest wszystko wyjaśnione co jak i za ile. Oraz dodatkowo jest potwierdzenie wykonania instalacji, formularz wydania karty oraz oświadczenie o tym, że mogę zrezygnować z umowy i wzór oświadczenia. Nie podobała mu się moja decyzja ale zdał sobie sprawę, że mnie nie przekona do tego bym jakikolwiek podpis zrobił więc zostawił ją i powiedziałem mu, że mama osobiście złoży umowę do soboty w waszej firmie.

Dziękuję z góry za w miarę konkretną i szybką odpowiedź.
Łukasz Nysztal - 14:40 07-01-2010
Wyższe koszty z umowy niż gdybyście taką samą umowę zawarli w inny sposób - nie są podstawą do rozwiązania umowy. Swoją drogą można jednak próbować złożyć skargę u Operatora Telewizji, że ich pośrednik postępuje w sposób nieuczyciwy.

acmilan1899 - 22:04 07-01-2010
Tylko problem jest w tym, że co mi za to grozi, jeżeli nie podpisze moja mama umowy z nimi.
Na dzień dzisiejszy podpisała jedynie to co napisane w poście powyżej (koszt 405zł), ale dzięki temu mamy dwa dekodery, tylko teraz pytanie, czy jeżeli nie podpiszemy z nimi umowy, to czy koszt 405zł nam przepada (mimo iż dlatego do niego doszło ponieważ zostaliśmy oszukanie - inne zamówienie umowy (nie podpisane przez moją mamę) a inna jest umowa, którą nam zaprezentowana w wyszczególnieniu wszystkiego itd.
Z premedytacją najpierw zrobili to w taki sposób, że przedstawili "zamówienie oferty" w innej formie niż sama umowa, a pomiędzy tymi doszło do podpisania podłączenia instalacji za 405zł (jednak dekodery dwa za 0zł mam i tak w cenie tego) i nie zamierzam ich oddać, nawet jeżeli nie podpiszemy z nimi umowy [w zamian za te 405zł]. Więc jeżeli oni mnie podadzą, że nie chce im oddać dekodera, o którym w umowie było napisane, a o drugim było napisane w umowie instalacyjnej (oba za 0zł) i na własność. To wtedy będę się bronił tym, że zostałem w sposób nieuczciwy i z premedytacją podpuszczony do podpisania umowy instalacyjnej, która miała być po to dokonana, aby przedstawiona umowa przez firmę (fikcyjna, bo realna jest zupełnie inna).
Jeżeli namieszałem a ktoś wie jak mi pomóc i czym jakąś szansę się bronić i co w tej sprawię bym mógł zrobić to mogę wyjaśnić dokładniej na priv.
Jednak wygląda to schematycznie tak:
przyjechał aktywizator przedstawił "zamówienie na umowę" które nie zostało podpisane przez moją mama, ale podpisała instalację za 300zł +105zł koszty materiałowe, gdy chciała moja mama odmówić założenia anteny bo nie było umowy itp. to monter powiedział, że już umowa na montaż jest i jeżeli nie zgodzi się na zamontowanie to trafi to do sądu. Więc moja mama zgodziła się i później potwierdziła, że otrzymała 2dekodery, antenę i montaż i że kanały działają z danego pakietu (pomimo iż umowa wciąż nie podpisana jest, ani żadne zamówienie na umowę. Ponieważ gdy przedstawiono mi umowę (na następny dzień) to po obliczeniu kosztów, były inne niż na "zamówieniu na umowę" podpisane przez dystrybutora i podbite, że zostało to przedstawione mojej mamie.
Łukasz Nysztal - 12:58 08-01-2010
Jeśli odstąpicie od umowy lub jej nie podpiszecie dekodery trzeba zwrócić.
kate08-80 - 20:05 18-01-2010
Witam,

U mnie pojawił się dokladnie ten sam problem. Bardzo proszę o informację, czy koszt w wysokosci 300zl został odzyskany czy nie.

CYTAT(cyfrówka @ 26.03.2009, 15:51)
Podpisałam zamówienie na zawarcie umowy, ale nie umowę o abonament. Podpisane to zostało w moim domu. panowie z Euroactiv wprowadzili mnie w błąd wciskając kit o grupowym podłączaniu mieszkańców do cyfry plus. Mówili, ze dlatego jest tak tanio (a to była zwyczajna, wiosenna oferta cyfry jak sie potem dowiedziałam), chcieli 300zł za aktywację (a w cyfrze płaci sie 1zł), poza tym nie powiadomili mnie ustnie, co dopiero pisemnie, że mam prawo odstąpić od umowy. Na drugi dzień miał przyjechać monter montować i wziąć 250zł (daliśmy 50zł zaliczki), a także prawdopodobnie podpisać umowę o abonament. Zanim to sie stało poszłam do centrum cyfry plus i zapytałam czy na mój numer pesel jest umowa. Pan sprawdził w systemie i powiedział, że nie. Godzinę wcześniej pani z Euroactiv przez telefon twierdziła, że jest. Sprzętu mi nie zainstalowano, ponieważ przez telefon powiedziałam, że sobie nikogo nie życzę widzieć z ich firmy. W załączniku do zamówienia zawarcia umowy były informacje o aktywacji i oświadczenie, że jeżeli odstąpię od umowy, to koszta (300zł) nie zostaną mi zwrócone. 300zł nie zapłaciłam, montowania sprzętu nie było, umowy o abonament także nie podpisałam, wiec chyba mam spokój? Czy muszę jeszcze wysyłać oświadczenie odstąpienia os umowy? Pan z centrum cyfry powiedział, że jeżeli nie podpisałam umowy o abonament to nie mam żadnych zobowiązań. bardzo proszę o kontakt i informacje, jeśli ktoś ma podobny dylemat do mojego albo może mi coś poradzić

mateuszl - 16:50 10-02-2010
Witam. Mam problem z cyfrą +. A mianowicie 10.07.09r. byli u mnie "dystrybutorzy" cyfry. Namówili mnie na podpisanie umowy. Aktywacja, montaż i sprzęt (dekoder +antena) miały być za darmo. A pakiet miał być około 30zł (nie pamiętam dokładnie). Jednak jak trzeba było zapłacić to na rachunku widniała kwota ponad 70zł o.O. To dało się odkręcić zadzwoniłem do cyfry i po rozmowie okazało się, że mam prawie najdroższy pakiet a zamawiałem jeden z najtańszych. Udało się to wyprostować. Ale przejdźmy do sedna sprawy. Otóż dziś dostałem list, że muszę zapłacić ponad 400zł za instalacje sprzętu co jest rzeczą niemożliwą ponieważ sprzęt instalowałem sam a "ci niby dystrybutorzy" włożyli tylko kartę i za to 400zł??? co mam robić? Sprawa dotyczy firmy AM Grupa2 Agencja Promocji i rozwoju Lublin (od nich dostałem list, jednak na umowie dystrybutorem jest ABRAZO). Wyczytałem iż te firmy są podejrzane. Naciągają ludzi, oferują pracę całkiem inną niż wcześniej o niej mówią.
Jutro będę miał od nich jeszcze telefon. Dziś dzwoniłem i pani która odebrała była lekko przestraszona? I powiedziała "Sprawdzę o co chodzi i proszę czekać jutro na mój telefon".
Mam zamiar nie wysyłać im pieniędzy ale proszę jednak o radę.
POZDRAWIAM Mateusz.
mateuszl - 16:55 10-02-2010
I przepraszam jeśli to niewłaściwy temat. Ale jak czytałem posty to nie raz pojawiała się cyfra +. Wiec moja sprawa też tu pasuje.
adas_niezgodka - 10:30 26-02-2010
witam przedewszystkim to nie jest umowa miałem ten sam problem wkręcili zone umowa przychodzi wraz z monterami jeżeli zostało podpisane zamówienie instalacji zestawu do odbioru cyfry + czyli nie wpuszczamy monterów następnie proponuje zadzwonić do cyfry+ do centrali do wawy 223104545 i przedstawić sytuacje oczywiscie należy złożyć skarge to nie są przedstawiciele cyfry tylko euroactiv plus ja na przykład dowiedziałem się w centrali ze żona bezprawnie została wprowadzona do systemu cyfry czyli jak to wmawiał kierownik z euroactiv plus wtedy kiedy zona wyraziła zgode na aktywacje został jej nadany nr abonenta i UMOWA została zawarta jest to nie prawda figurować w systemie może tylko wtedy kiedy podpisze umowe a umowa ta miała być dostarczona przez monterów.
jeżeli macie jakieś pytania dzwoncie do centrali a zaliczke oczywiście należy odebrać
marcin321 - 13:53 04-06-2010
Witam, ja również miałem ten problem i dzięki pomocnym informacjom w tym temacie chyba udało mi się go rozwiązać.

Dwa dni temu akwizytor Euroactiv, podając się za pracownika Cyfry+ namówił jednego z domowników na "grupowe" podłączenie Cyfry+ w bardzo korzystnej ofercie. Podpisane zostały "Zamówienie na zawarcie umowy" i "Zamówienie instalacji zestawu". Akwizytor wykonał telefon do firmy po którym firma oddzwoniła. Podobno sprawdzali możliwość instalacji i wolne miejsce w grupie, po czym poinformowali że się dostaliśmy... pan sprawiał wrażenie jakby szansa na to była równa wygranej na loterii. Rozmowa telefoniczna nie była wiążąca, nie została zawarta umowa ani nie było informacji o tym że rozmowa jest nagrywana.

Następnego dnia rano firma zadzwoniła (oczywiście podając się za Cyfrę+) i prosili o jakieś dodatki, podejrzewam że chcieli zawrzeć właściwą umowę przez telefon. Niestety przerwałem im zanim dowiedziałem się dokładnie o co chodzi i odwołałem umowę oraz montera. Powiedziałem że wyślę do nich pismo odstąpienia listem poleconym. Pani na linii była bardzo zakłopotana i powiedziała że musi porozmawiać z szefem, po czym oddzwoni.

No i oddzwonili. Zadzwonił do mnie pan podający się za pracownika Cyfry+ (znowu!), powiedział że od umowy nie ma odwołania, mają nagraną rozmowę telefoniczną, jestem już klientem Cyfry i będę płacił abonament. Nie przyjął do wiadomości wysłania listu z odstąpieniem, mówił że jeśli nie doszedł do nich przed planowanym montażem (na następny dzień!) to nie ma on znaczenia. Gdy zapytałem, czy rzeczywiście jest z Cyfry+ a nie z Euroactiv bardzo się zdenerwował i szybko rozłączył smile.gif

Kilka godzin później zadzwoniłem na numer 223104545 i wszystko opowiedziałem konsultantowi. Bardzo zdziwił się gdy usłyszał o tej "grupowej" promocji, sprawdził system i stwierdził że nie ma konta na moje nazwisko, a przeważnie konta zakładane są w dzień podpisania umowy. Powiedział że jeśli nie została podpisana właściwa umowa o abonament i nie został przyznany numer abonenta to nie mam się czego obawiać. Przy okazji złożyłem skargę na firmę Euroactiv, pan poprosił o podanie numeru dystrybutora i adresu, i stwierdził że rzeczywiście są ich dystrybutorem. Oczywiście wątpię żeby Cyfra+ wyciągnęła jakiekolwiek konsekwencje, ale poskarżyć się nie zaszkodzi smile.gif

W pierwszym możliwym terminie wyślę odstąpienie od umowy na podstawie art. 2 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentow oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny. Mam nadzieję że będzie to koniec mojej przygody z tą podejrzaną firmą.

Przy okazji brawa dla pana z centrum obsługi Cyfry+ za profesjonalne podejście i wyrozumiałość.
00000 - 15:28 02-07-2010
Witam,
zainteresował mnie temat EUROACTIV. Są trzy podstawowe informacje (PRAWDZIWE - SPRAWDZONE), o których klient nie jest informowany, a mianowicie:

1. Podpisanie załącznika na zawarcie umowy nie jest umową, więc w każdej chwili można zrezygnować bez ponoszenia jakichkolwiek konsekwencji. Straszenie karą 300 zł jest tylko straszeniem - chodzi o to, żeby potencjalny klient jednak nie zrezygnował.
2. Jakiekolwiek wpłacane pieniądze - tzw. zaliczkę na rezerwację sprzętu, bardzo trudno odzyskać, ale nie jest to niemożliwe.
3. Rozmowy w momencie zgłaszania do biura wcale nie są nagrywane oraz żadne papiery w razie rezygnacji (przed podpisaniem umowy o abonament Cyfry +) nie są nigdzie wysyłane (tym bardziej do działu windykacji w Warszawie).

Jest też kolejna rzecz o której nie informuje się klientów - jeżeli już podpisało się umowę właściwą (czyli o abonament Cyfry+), jest możliwość rezygnacji w ciągu 10-ciu dni od zawarcia umowy. Niestety koszta instalacji nie są zwracane i abonent musi zwrócić sprzęt do autoryzowanego punktu Cyfry + (na własny koszt).

Przeszedłem długą drogę w tej sprawie, ale udało mi się.
~zapomniany - 23:06 07-09-2010
zapomniany
Ostatnio przedstawiciele cyfry odwiedzili moją babcię ,mimo iż nie chciała ich zaprosic do środka weszli,nakłamali i wcisnęli jej pakiet za ponad 60 zł,starszą osobę łatwo przekonac-tylko na to ich stac(żenada)-szukają klientów po domach, ponieważ wszyscy od nich uciekają-ja już nigdy nie skorzystam z ich usług,dla zainteresowanych podam nawet adres filii w częstochowie
~ja - 14:25 14-10-2010
[quote=00000] Witam,zainteresował mnie temat EUROACTIV. Są trzy podstawowe informacje (PRAWDZIWE - SPRAWDZONE), o których klient nie jest informowany, a mianowicie:1. Podpisanie załącznika na zawarcie umowy nie jest umową, więc w każdej chwili można zrezygnować bez ponoszenia jakichkolwiek konsekwencji. Straszenie karą 300 zł jest tylko straszeniem - chodzi o to, żeby potencjalny klient jednak nie zrezygnował.2. Jakiekolwiek wpłacane pieniądze - tzw. zaliczkę na rezerwację sprzętu, bardzo trudno odzyskać, ale nie jest to niemożliwe.3. Rozmowy w momencie zgłaszania do biura wcale nie są nagrywane oraz żadne papiery w razie rezygnacji (przed podpisaniem umowy o abonament Cyfry +) nie są nigdzie wysyłane (tym bardziej do działu windykacji w Warszawie).Jest też kolejna rzecz o której nie informuje się klientów - jeżeli już podpisało się umowę właściwą (czyli o abonament Cyfry+), jest możliwość rezygnacji w ciągu 10-ciu dni od zawarcia umowy. Niestety koszta instalacji nie są zwracane i abonent musi zwrócić sprzęt do autoryzowanego punktu Cyfry + (na własny koszt).Przeszedłem długą drogę w tej sprawie, ale udało mi się. [/quote]

To samo mnie spotkał, ogolnie zamowienie na umowe do niczego nie zobowiazuje, mimo ze strasza karami i innymi pierdolami.
~Ostzregam przed WERMAT i JANRAD - 16:33 09-11-2010
Z wielką uwagą przeczytałam wszystkie posty na temat nielegalnej praktyki dystrybutorów firmy CYFRA+. Dziękuję Panu Łukaszowi Nysztalowi za porady jakie udziela Pan wszystkim forumowiczom. Zajrzałam tu, ponieważ moi rodzice, osoby przed 80, również zostali w podobny sposób naciągnięci-oszukani przez firmę JANRAD i WERMAT dystrybutorów CYFRY + z Olsztyna. Panowie ci żerują na ludziach starych, niedowidzących, niedosłyszących. W tym konkretnym przypadku powiedziano rodzicom, iż nie będą mogli korzystać z dotychczasowej anteny siatkowej, jeśli nie podpiszą umowy. I podpisali zamówienie na zawarcie umowy o abonament z Firmą JANRAD z Olsztyna( Panowie Ci pokonali 100 km, aby w innej miejscowości zwabić klientów, bo inaczej nie można tego nazwać). Firmie WERMAT, z którą podpisano zamówienie instalacji zestawu do odbioru cyfry+ rodzice wpłacili zadatek 100zł. WERMAT na drugi dzień miał instalować zestaw. (Koszt montażu prawie 400zł, koszt abonamentu 63,90zł, umowa na 25 miesięcy).
Po rozmowie telefonicznej z właścicielem firmy nikt z ekipy nie pojawił się. Wysłano pismo o odstąpieniu od realizacji umowy do obu firm za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Podano nr konta, na który mają zwrócić zadatek. Minęły 2,5 tygodnie i pieniądze nie zostały zwrócone. Czekałam do dnia dzisiejszego na zwrot gotówki. Dziś postanowiłam zadzwonić do Olsztyna, nikt nie odbierał telefonu. Próbę ponowię, a następnie wysłane zostanie wezwanie do zapłaty.
Czy ktoś odzyskał wpłacony zadatek?
Dodam, iż dzwoniłam do Firmy CYFRA + w Warszawie, poinformowałam o nielegalnych praktykach ich dystrybutorów, mianowicie w jaki sposób pozyskują klientów i jak to wpływa na renomę firmy. Pani była bezradna, wykręcała się, że nie mają wpływu na dystrybutorów, którzy przecież dla nich pracują , na markę ich firmy. Poinformowałam też, iż sprawy tej tak nie zostawię, bo nie może być tak, iż biedni, starsi ludzie zostają po prostu naciągnięci. W ten sposób trafiłam na to forum. Mówcie wszystkim jak pracuje CYFRA +, uważam iż pora zakończyć ich działalność. Za dużo tu podobnych przypadków.
Pozdrawiam forumowiczów, powodzenia.
A S-T
~gość - 12:11 17-12-2010
a
~AGNIESZKA - 12:31 17-12-2010
MIAŁEM TEN SAM PROBLEM.FIRMA EUROACTIV ZE SZCZECINA ROBI TE SAME NUMERY CO INNI Z TEJ FIRMY W CAŁEJ POLSCE.NIE MÓWIĄ O WIELU RZECZACH,O KTÓRYCH POWINNI POWIEDZIEC,A JEDNOCZEEŚNIE WPROWADZJĄ DO SYSTEMU CYFRY+, ZANIM PODPISZE SIĘ Z NIMI UMOWĘ.DZWONIŁEM DO WARSZAWY NA NUMER POWYŻEJ I PAN BYŁ BARDZO ZDZIWIONY,ŻE WPROWADZONO MNIE DO SYSTEMU.TEGO NIE MAJĄ PRAWA ROBIĆ.PRZEZ TAKIE PSEUDO-FIRMY CYFRA+ TRACI KLIENTÓW.PAN Z WARSZAWY OBIECAŁ ZAJĄĆ SIĘ TĄ SPRAWĄ,CHOĆ NIE WIEM CZY TO COŚ DA.TAK ŻE NIE DAJCIE SIĘ NAMÓWIĆ TYM KRĘTACZOM Z EUROACTIV, BO STRACICIE. MI SIĘ UDAŁO,NIE WPUŚCIŁEM ICH NA MONTAŻ ZESTAWU,ZERWAŁEM Z NIMI UMOWĘ,A TO ŻE EUROACTIV MÓWI,ŻE NIE MOŻNA ZERWAĆ UMOWY ,TO SOBIE MOGĄ MIĘDZY BAJKI WSADZIĆ.NIE DAJCIE SIĘ ZASTRASZYĆ.MOGĄ WAS W TYŁEK POCAŁOWAĆ.NIE DAWAJCIE TEŻ ŻADNYCH ZALICZEK,BO TEGO NIE ODZYSKACIE.MACIE 10 DNI NA ODSTĄPIENIE OD UMOWY,CZY TO SIĘ EUROACTIV PODOBA CZY NIE I TO JEST WASZE PRAWO.GONIĆ ZŁODZIEI NACIĄGACZY I KRĘTACZY.BRAWA DLA CYFRY+, ŻE MAJĄ TAKICH PSEUDO-AUTORYZOWANYCH DYSTRYBUTORÓW.PRZEZ NICH TRACĄ KLIENTÓW,ALE MOŻE TO LUBIĄ.
~oszukany - 13:27 17-12-2010
Witam mialem ten sam problem co poprzednicy.Mam pytanie czy jak bylem w biurze i dostalem pisemko o ANULACJI ZAMOWIENIA czy te pisemko starczy czy musze jeszcze wyslac oswiadczenie.Prosze o szybko odpowiec
~gość - 15:57 17-12-2010
JEŻELI NIE PODPISAŁEŚ UMOWY WŁAŚCIWEJ,A TYLKO ZAMÓWIENIE NA ZAWARCIE UMOWY,TO MOGĄ CIĘ W TYŁEK POCAŁOWAĆ.UNIKAJ NA PRZYSZŁOŚĆ TEGO TYPU PSEUDO-DYSTRYBUTORÓW.POZDRAWIAM.
~sprawiedliwy - 17:35 21-12-2010
wszystkich zainteresowanych tematem cyfry+ zapraszam do odwiedzenia strony:
http://nt.interia.pl/audio-wideo/news/naciagaja-na-cyfrowa-tv,1571420
~zwrócili - 09:52 29-12-2010
Informuję forumowiczów, iż firma Janrad i Wermat w końcu zwróciła pobrane pieniądze po wysłaniu wezwania do zapłaty.
~guzik - 12:43 16-03-2011
odświeżam.

moja babcia wczoraj podpisała umowę z firmą SEVANI (dawną firmą Euroaction) w Krakowie. umowa jest na "telewizje na kartę". wiem że mogę zrezygnować w ciągu 10 dni od umowy ale babcia również podpisała kartkę że w razie odstąpienia od tej umowy musi zapłacić 750zł za instalację anteny i dekoderu. panowie byli dziś zamontowali. pytanie jest takie czy jest opcja uniknięcia opłaty za instalację?
~Madzia - 14:48 18-03-2011
Nam szczęśliwie udało się uniknąć nawet montażu zestawu bez jakichkolwiek kosztów. Niestety co moja mama przeżyła to odbiło się na jej sercu i nerwach. Oni wykorzystują też fakt, że zastają starszych ludzi samych w domu i zaczyna się nawijka. Mnie niestety wtedy nie było, więc nie mogłam wyprosić pana przedstawiciela za drzwi. Było to kilka dni temu. Przyszedł i naopowiadał o tym, że nie będzie sygnału analogowego tylko cyfrowy, że wszyscy do któregoś tam roku muszą mieć te dekodery żeby móc odbierać jakikolwiek program, jakaś umowa zbiorowa musi być podpisana bo wtedy jest taniej, itd, itp. Mama się wystraszyła, że nie będzie miała programów i podpisała zamówienie na montaż i o podpisanie umowy abonenckiej z Cyfrą+. Dobrze, że po chwili do mnie zadzwoniła i opowiedziała o tym. Myślałam, że mnie szlag trafi! Zadzwoniłam do firmy, którą reprezentował przedstawiciel (do dystrybutora), nakrzyczałam trochę na panią (niestety), więc przedstawiciel do mnie oddzwonił w czym jest problem. No to mu mówię, że mamę naciągnął z tym dekoderem, bo mama ma tv kablową i kablówka tak czy siak też będzie nadawała sygnał cyfrowy a analogowy tak szybko nie zniknie i mama chce zrezygnować z tej oferty. On mi na to, że już za późno, bo umowa już jest aktywowana a za zerwanie grozi kara 300zł. Ja naciskałam go tak, że powiedział, że do mnie oddzwoni bo musi z kierownikiem uzgodnić co da się z tym zrobić. Postanowiłam zadzwonić na infolinię do Cyfry+. I co? Bujda! Jedna wielka bujda! Umowy w systemie na mamę nie było, nawet jakby była to jeśli monterzy by przyszli, mama nie musi tej umowy podpisywać! Może odmówić bez żadnej zapłaty czy kary, poza tym nikt jej nie poinformował, że może w ciągu 10 odstąpić od umowy po podpisaniu, a pan przedstawiciel nic mi nie odpowiedział na to, jak mu o tym mówiłam w naszej rozmowie telefonicznej. Jedna wielka ściema aby tylko klient złożył podpis na umowie, szybko zamontować zestaw i niech się buja i męczy dalej sam. Nachodzenie i namawianie to celowe oszukiwanie klientów, zwłaszcza starszych, nie mających pojęcia o technice. Po rozmowie z konsultantem z Cyfry+ miałam tel. od pani z firmy dystrybutora, przedstawiłam wszystkie niepodważalne argumenty i.... o dziwo! Pani powiedziała, że w takim razie nie ma problemu, oni wszystko anulują! Wow! Dało się? Dało się załatwić. Nie można się poddawać od samego początku! Zamówienie na montaż i o podpisanie umowy nie jest wiążącą umową, straszą karami, bo mają z tego zysk, zrobią wszystko by wcisnąć ludziom zestaw, liczą się dla nich zyski i ilość sprzedanych zestawów. Poza tym my im płacimy za montaż i często to są duże pieniądze a wystarczy samemu przejść się do punktu Cyfry+ zakupić zestaw i dać zamontować sąsiadowi lub komuś z rodziny kto się na tym zna. Zresztą zauważyłam, że jak już klient podpisze im te zamówienia to od razu dzwonią do swojej firmy zaklepać zestaw i jakby ktoś się rozmyślił po chwili to już mówią, że za późno. Pamiętajcie, że zawsze jest wyjście z sytuacji, wystarczy mieć na ten temat trochę wiedzy. Moja mama ma nauczkę na następny raz, ale uniknęła dłuższej batalii, bo na szczęście w porę zareagowałam. I więcej ludzi powinno od razu działać jeśli mają jakiekolwiek wątpliwości. Osobiście najlepiej dzwonić od razu do Cyfry+ po takiej wizycie przedstawiciela, żeby mieć argumenty w rozmowie. Trochę się rozpisałam, ale mam nadzieję, że komukolwiek, kto pierwszy raz spotka się z takimi bajerantami, to pomoże. Pozdrawiam :)
~scypek - 09:53 15-04-2011
Witam,miałam bardzo podobna przygode jak tu opisana z firma euroactiv plus z zabrza.Podpisalam zamowienie na zawarcie umowy i instalacje zestawu.Zadzownialam po godzinie i okazalo sie ze nie moge juz zrezygnowac bo jestem w systemie a za zerwanie umowy-nieumowy zaplace 700 zl kary a abonament i tak bede placic przez 25 miesiecy.Zadzwonilam do cyfry plus i okazalo sie to bujda,nie widnieje w zadnym systemie a montrow nie wpuszczac.NIe groza za to zadne konsekwencje prawne i finansowe.Ale jednak wysle na adres tej firmy oswiadczenie o odstapieniu od umowy tak dla pewnosci.Radze wszystkim naciagnietym zrobic tak jak pisza tu na forum,zadzwonic do cyfry i wyslac oswiadczenie.Bardzo dobre i naprawde pomocne forum.
~SMK - 20:10 20-04-2011
nie ma potrzeby by wysyłała Pani do nich jakiekolwiek pisma, ponieważ umowa nie została podpisana.
~Pitej - 08:37 20-12-2011
Podzielę się swoim, świeżym, bo wczorajszym doświadczeniem.

Chodzi o firmę Green Line, wczoraj miałem przyjemność ich "gościć". Schemat wyglądał tak samo - grupowe podłączanie, pan jest już xxx osobą, wszyscy sąsiedzi mają, grupowo taniej, abonament taniej, wszystko za darmo, ale 500 zł trzeba zapłacić, montaż wszędzie już jutro, więc musi pan kupić już, teraz. Jak to? Pan nie wiedział? 2 Tygodnie temu chodziły tutaj takie dwie fajne blondynki i o wszystkim mówiły! Niestety, sam się teraz sobie dziwię i jestem na siebie zły, ale podpisałem zamówienie instalacji zestawu do odbioru Cyfry+ i Zamówienie na zawarcie umowy o abonament.

Szybko zaczął wracać mi zdrowy rozsądek i pojawiły się poważne wątpliwości co do atrakcyjności takiej oferty. Zadzwoniłem na numer widniejący na papierach i oznajmiłem pani o sympatycznym głosie, że rezygnuję. Jako powód podałem, że poprostu rezygnuję, nie miałem ochoty się tłumaczyć, a i wtedy jeszcze byłem daleki od nazywania ich oszustami. Ku mojemu zdziwieniu zostałem poproszony o przedstawienie się i po chwili zakłopotania mojej rozmówczyni poinformowano mnie, że (ten ktoś) nie może tego zrobić i jutro oddzwoni do mnie szef (!)

W między czasie trafiłem na to forum, gdzie w tym miejscu wszystkim chciałbym podziękować za rady oraz swoje historie :)

O 8:05 obudził mnie telefon. Była to ta samo osoba, która była u mnie w domu. W rozmowie dałem jasno do zrozumienia, że najzwyczajniej w świecie oszukują ludzi, bo nie istnieje coś takiego jak grupowa instalacja, dożywotnia gwarancja, a koszt instalacji to już jawne złodziejstwo. Rozmówca udawał zdziwionego, chciał mi wszystko jeszcze raz wytłumaczyć (xD) a po moich zapewnieniach, że nie mam ochoty tego słuchać zaczęło się coś w rodzaju pogrószek. Sprzęt jest zarezerwowany, fachowcy są wysłani i ten PAN NIE MÓŻE ICH ZATRZYMAĆ ( :( ) a co więcej, jest XXI wiek, więc ja, odbierając telefon zwrotny, potwierdzający zamówienie (tamten ktoś chyba przedstawił się, że jest z Cyfry+, ale na bank nie zostałem poinformowany o tym, że rozmowa jest nagrywana) zawarłem umowę. Oczywiście nie dałem temu wiary, a po zakończonej rozmowie zadzwoniłem na infolinię do Cyfry+

Nie zdziwi chyba nikogo jak napiszę, że bardzo pomocna i miła pani oznajmiła, że nie mam mnie w systemie, a samej umowy nie zawarłem, bo ta przychodzi wraz z monterem,, a samo zamówienie o zawarcie umowy o abonament nic nie jest warte. Tak dla pewności spytałem sie, czy powinienm wysyłać oświadczenie o odstapieniu od umowy zawartej poza lokalem (szczerze mówiąc to nawet nie wiem jak mógłbym takie coś napisać, żadnego pola nie byłbym w stanie wypełnić, bo ani niczego im nie płaciłem, ani niczego od nich nie wziąłem, ani nie mam na tych swoich świstkach żadnego numeru) i usłyszałem, że nie.

Czy mogę uznać sprawę, za zakończoną?
Niepokoi mnie jeszcze fakt, że ta firma ma moje dane, adres, pesel, numer i serię dowodu. Myślicie, że mam powód od obaw?

Pozdrawiam

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona