Czy zamówienie na zawarcie umowy jest umową - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
08:37 20-12-2011  ~Pitej
Podzielę się swoim, świeżym, bo wczorajszym doświadczeniem.

Chodzi o firmę Green Line, wczoraj miałem przyjemność ich "gościć". Schemat wyglądał tak samo - grupowe podłączanie, pan jest już xxx osobą, wszyscy sąsiedzi mają, grupowo taniej, abonament taniej, wszystko za darmo, ale 500 zł trzeba zapłacić, montaż wszędzie już jutro, więc musi pan kupić już, teraz. Jak to? Pan nie wiedział? 2 Tygodnie temu chodziły tutaj takie dwie fajne blondynki i o wszystkim mówiły! Niestety, sam się teraz sobie dziwię i jestem na siebie zły, ale podpisałem zamówienie instalacji zestawu do odbioru Cyfry+ i Zamówienie na zawarcie umowy o abonament.

Szybko zaczął wracać mi zdrowy rozsądek i pojawiły się poważne wątpliwości co do atrakcyjności takiej oferty. Zadzwoniłem na numer widniejący na papierach i oznajmiłem pani o sympatycznym głosie, że rezygnuję. Jako powód podałem, że poprostu rezygnuję, nie miałem ochoty się tłumaczyć, a i wtedy jeszcze byłem daleki od nazywania ich oszustami. Ku mojemu zdziwieniu zostałem poproszony o przedstawienie się i po chwili zakłopotania mojej rozmówczyni poinformowano mnie, że (ten ktoś) nie może tego zrobić i jutro oddzwoni do mnie szef (!)

W między czasie trafiłem na to forum, gdzie w tym miejscu wszystkim chciałbym podziękować za rady oraz swoje historie :)

O 8:05 obudził mnie telefon. Była to ta samo osoba, która była u mnie w domu. W rozmowie dałem jasno do zrozumienia, że najzwyczajniej w świecie oszukują ludzi, bo nie istnieje coś takiego jak grupowa instalacja, dożywotnia gwarancja, a koszt instalacji to już jawne złodziejstwo. Rozmówca udawał zdziwionego, chciał mi wszystko jeszcze raz wytłumaczyć (xD) a po moich zapewnieniach, że nie mam ochoty tego słuchać zaczęło się coś w rodzaju pogrószek. Sprzęt jest zarezerwowany, fachowcy są wysłani i ten PAN NIE MÓŻE ICH ZATRZYMAĆ ( :( ) a co więcej, jest XXI wiek, więc ja, odbierając telefon zwrotny, potwierdzający zamówienie (tamten ktoś chyba przedstawił się, że jest z Cyfry+, ale na bank nie zostałem poinformowany o tym, że rozmowa jest nagrywana) zawarłem umowę. Oczywiście nie dałem temu wiary, a po zakończonej rozmowie zadzwoniłem na infolinię do Cyfry+

Nie zdziwi chyba nikogo jak napiszę, że bardzo pomocna i miła pani oznajmiła, że nie mam mnie w systemie, a samej umowy nie zawarłem, bo ta przychodzi wraz z monterem,, a samo zamówienie o zawarcie umowy o abonament nic nie jest warte. Tak dla pewności spytałem sie, czy powinienm wysyłać oświadczenie o odstapieniu od umowy zawartej poza lokalem (szczerze mówiąc to nawet nie wiem jak mógłbym takie coś napisać, żadnego pola nie byłbym w stanie wypełnić, bo ani niczego im nie płaciłem, ani niczego od nich nie wziąłem, ani nie mam na tych swoich świstkach żadnego numeru) i usłyszałem, że nie.

Czy mogę uznać sprawę, za zakończoną?
Niepokoi mnie jeszcze fakt, że ta firma ma moje dane, adres, pesel, numer i serię dowodu. Myślicie, że mam powód od obaw?

Pozdrawiam
2.
20:10 20-04-2011  ~SMK
nie ma potrzeby by wysyłała Pani do nich jakiekolwiek pisma, ponieważ umowa nie została podpisana.
3.
09:53 15-04-2011  ~scypek
Witam,miałam bardzo podobna przygode jak tu opisana z firma euroactiv plus z zabrza.Podpisalam zamowienie na zawarcie umowy i instalacje zestawu.Zadzownialam po godzinie i okazalo sie ze nie moge juz zrezygnowac bo jestem w systemie a za zerwanie umowy-nieumowy zaplace 700 zl kary a abonament i tak bede placic przez 25 miesiecy.Zadzwonilam do cyfry plus i okazalo sie to bujda,nie widnieje w zadnym systemie a montrow nie wpuszczac.NIe groza za to zadne konsekwencje prawne i finansowe.Ale jednak wysle na adres tej firmy oswiadczenie o odstapieniu od umowy tak dla pewnosci.Radze wszystkim naciagnietym zrobic tak jak pisza tu na forum,zadzwonic do cyfry i wyslac oswiadczenie.Bardzo dobre i naprawde pomocne forum.
4.
14:48 18-03-2011  ~Madzia
Nam szczęśliwie udało się uniknąć nawet montażu zestawu bez jakichkolwiek kosztów. Niestety co moja mama przeżyła to odbiło się na jej sercu i nerwach. Oni wykorzystują też fakt, że zastają starszych ludzi samych w domu i zaczyna się nawijka. Mnie niestety wtedy nie było, więc nie mogłam wyprosić pana przedstawiciela za drzwi. Było to kilka dni temu. Przyszedł i naopowiadał o tym, że nie będzie sygnału analogowego tylko cyfrowy, że wszyscy do któregoś tam roku muszą mieć te dekodery żeby móc odbierać jakikolwiek program, jakaś umowa zbiorowa musi być podpisana bo wtedy jest taniej, itd, itp. Mama się wystraszyła, że nie będzie miała programów i podpisała zamówienie na montaż i o podpisanie umowy abonenckiej z Cyfrą+. Dobrze, że po chwili do mnie zadzwoniła i opowiedziała o tym. Myślałam, że mnie szlag trafi! Zadzwoniłam do firmy, którą reprezentował przedstawiciel (do dystrybutora), nakrzyczałam trochę na panią (niestety), więc przedstawiciel do mnie oddzwonił w czym jest problem. No to mu mówię, że mamę naciągnął z tym dekoderem, bo mama ma tv kablową i kablówka tak czy siak też będzie nadawała sygnał cyfrowy a analogowy tak szybko nie zniknie i mama chce zrezygnować z tej oferty. On mi na to, że już za późno, bo umowa już jest aktywowana a za zerwanie grozi kara 300zł. Ja naciskałam go tak, że powiedział, że do mnie oddzwoni bo musi z kierownikiem uzgodnić co da się z tym zrobić. Postanowiłam zadzwonić na infolinię do Cyfry+. I co? Bujda! Jedna wielka bujda! Umowy w systemie na mamę nie było, nawet jakby była to jeśli monterzy by przyszli, mama nie musi tej umowy podpisywać! Może odmówić bez żadnej zapłaty czy kary, poza tym nikt jej nie poinformował, że może w ciągu 10 odstąpić od umowy po podpisaniu, a pan przedstawiciel nic mi nie odpowiedział na to, jak mu o tym mówiłam w naszej rozmowie telefonicznej. Jedna wielka ściema aby tylko klient złożył podpis na umowie, szybko zamontować zestaw i niech się buja i męczy dalej sam. Nachodzenie i namawianie to celowe oszukiwanie klientów, zwłaszcza starszych, nie mających pojęcia o technice. Po rozmowie z konsultantem z Cyfry+ miałam tel. od pani z firmy dystrybutora, przedstawiłam wszystkie niepodważalne argumenty i.... o dziwo! Pani powiedziała, że w takim razie nie ma problemu, oni wszystko anulują! Wow! Dało się? Dało się załatwić. Nie można się poddawać od samego początku! Zamówienie na montaż i o podpisanie umowy nie jest wiążącą umową, straszą karami, bo mają z tego zysk, zrobią wszystko by wcisnąć ludziom zestaw, liczą się dla nich zyski i ilość sprzedanych zestawów. Poza tym my im płacimy za montaż i często to są duże pieniądze a wystarczy samemu przejść się do punktu Cyfry+ zakupić zestaw i dać zamontować sąsiadowi lub komuś z rodziny kto się na tym zna. Zresztą zauważyłam, że jak już klient podpisze im te zamówienia to od razu dzwonią do swojej firmy zaklepać zestaw i jakby ktoś się rozmyślił po chwili to już mówią, że za późno. Pamiętajcie, że zawsze jest wyjście z sytuacji, wystarczy mieć na ten temat trochę wiedzy. Moja mama ma nauczkę na następny raz, ale uniknęła dłuższej batalii, bo na szczęście w porę zareagowałam. I więcej ludzi powinno od razu działać jeśli mają jakiekolwiek wątpliwości. Osobiście najlepiej dzwonić od razu do Cyfry+ po takiej wizycie przedstawiciela, żeby mieć argumenty w rozmowie. Trochę się rozpisałam, ale mam nadzieję, że komukolwiek, kto pierwszy raz spotka się z takimi bajerantami, to pomoże. Pozdrawiam :)
5.
12:43 16-03-2011  ~guzik
odświeżam.

moja babcia wczoraj podpisała umowę z firmą SEVANI (dawną firmą Euroaction) w Krakowie. umowa jest na "telewizje na kartę". wiem że mogę zrezygnować w ciągu 10 dni od umowy ale babcia również podpisała kartkę że w razie odstąpienia od tej umowy musi zapłacić 750zł za instalację anteny i dekoderu. panowie byli dziś zamontowali. pytanie jest takie czy jest opcja uniknięcia opłaty za instalację?
6.
09:52 29-12-2010  ~zwrócili
Informuję forumowiczów, iż firma Janrad i Wermat w końcu zwróciła pobrane pieniądze po wysłaniu wezwania do zapłaty.
7.
17:35 21-12-2010  ~sprawiedliwy
wszystkich zainteresowanych tematem cyfry+ zapraszam do odwiedzenia strony:
http://nt.interia.pl/audio-wideo/news/naciagaja-na-cyfrowa-tv,1571420
8.
15:57 17-12-2010  ~gość
JEŻELI NIE PODPISAŁEŚ UMOWY WŁAŚCIWEJ,A TYLKO ZAMÓWIENIE NA ZAWARCIE UMOWY,TO MOGĄ CIĘ W TYŁEK POCAŁOWAĆ.UNIKAJ NA PRZYSZŁOŚĆ TEGO TYPU PSEUDO-DYSTRYBUTORÓW.POZDRAWIAM.
9.
13:27 17-12-2010  ~oszukany
Witam mialem ten sam problem co poprzednicy.Mam pytanie czy jak bylem w biurze i dostalem pisemko o ANULACJI ZAMOWIENIA czy te pisemko starczy czy musze jeszcze wyslac oswiadczenie.Prosze o szybko odpowiec
10.
12:31 17-12-2010  ~AGNIESZKA
MIAŁEM TEN SAM PROBLEM.FIRMA EUROACTIV ZE SZCZECINA ROBI TE SAME NUMERY CO INNI Z TEJ FIRMY W CAŁEJ POLSCE.NIE MÓWIĄ O WIELU RZECZACH,O KTÓRYCH POWINNI POWIEDZIEC,A JEDNOCZEEŚNIE WPROWADZJĄ DO SYSTEMU CYFRY+, ZANIM PODPISZE SIĘ Z NIMI UMOWĘ.DZWONIŁEM DO WARSZAWY NA NUMER POWYŻEJ I PAN BYŁ BARDZO ZDZIWIONY,ŻE WPROWADZONO MNIE DO SYSTEMU.TEGO NIE MAJĄ PRAWA ROBIĆ.PRZEZ TAKIE PSEUDO-FIRMY CYFRA+ TRACI KLIENTÓW.PAN Z WARSZAWY OBIECAŁ ZAJĄĆ SIĘ TĄ SPRAWĄ,CHOĆ NIE WIEM CZY TO COŚ DA.TAK ŻE NIE DAJCIE SIĘ NAMÓWIĆ TYM KRĘTACZOM Z EUROACTIV, BO STRACICIE. MI SIĘ UDAŁO,NIE WPUŚCIŁEM ICH NA MONTAŻ ZESTAWU,ZERWAŁEM Z NIMI UMOWĘ,A TO ŻE EUROACTIV MÓWI,ŻE NIE MOŻNA ZERWAĆ UMOWY ,TO SOBIE MOGĄ MIĘDZY BAJKI WSADZIĆ.NIE DAJCIE SIĘ ZASTRASZYĆ.MOGĄ WAS W TYŁEK POCAŁOWAĆ.NIE DAWAJCIE TEŻ ŻADNYCH ZALICZEK,BO TEGO NIE ODZYSKACIE.MACIE 10 DNI NA ODSTĄPIENIE OD UMOWY,CZY TO SIĘ EUROACTIV PODOBA CZY NIE I TO JEST WASZE PRAWO.GONIĆ ZŁODZIEI NACIĄGACZY I KRĘTACZY.BRAWA DLA CYFRY+, ŻE MAJĄ TAKICH PSEUDO-AUTORYZOWANYCH DYSTRYBUTORÓW.PRZEZ NICH TRACĄ KLIENTÓW,ALE MOŻE TO LUBIĄ.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona