1
Przejdź do strony:
» Umowa zlecenia z firmą zagraniczną
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Praca
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

22:57 01-02-2009
Witam! Zaczynam współpracę z amerykańską firmą nie posiadającą biura w Polsce. Pracę będę wykonywać w Krakowie i kontaktować się z firmą mailowo i telefonicznie. Czy w tej sytuacji mogę podpisać z tą firmą umowę zlecenia czy musi być to jakaś inna umowa? Jaki sąd ma być w niej wpisany do rozstrzygania sporów? według jakiego prawa ma być odprowadzany podatek i składki i przez którą ze stron? Dodam że moje wynagrodzenie będzie prowizyjne, nie stałe.
Dziękuję z góry za odpowiedź.
  zgłoś naruszenie regulaminu
~gość
89.78.*.*

14:52 29-06-2011
Witam! Mam podobny problem. Chcę zacząć pracę dla zagranicznej firmy (węgierskiej) na umowę zlecenie. Mam wystawiać co miesiąc rachunek za wykonaną pracę (za przepracowaną liczbę godzin). Nie mam swojej działalności gospodarczej.
Jak z tego dochodu mam się rozliczać z US?
Interesuje mnie wiele rzeczy : podatek, jakim pitem rozliczam, czy miesiecznie czy rocznie, koszty uzyskania, ZUS czy i jak to zgłosić w skarbówce, jakie są opłaty ???
Dodam, że oprócz tego pracuję normalnie na umowę o pracę na cały etat (w Polsce).
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź

linki
reklamowe

~gość
85.198.*.*

08:47 30-06-2011
Umowy zlecenia, to umowy cywilnoprawne, mają tu zastosowanie przepisy prawa cywilnego. Inne forum - zapraszam.

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym
Dołącz do naszego grona