1
Przejdź do strony:
» zasiłek rodzinny we francji
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo europejskie i międzynarodowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

12:15 15-02-2009
Witam!Ojciec mojego dziecka od kilku lat pracuje we Francji,nie jesteśmy razem.W związku z tym mam pytanie-czy ma on taką możliwość ,by pobierać zasiłek na dziecko,bez mojej wiedzy?(jeśli tak,to jak to sprawdzić?)Dodam,że ja nie pobieram zasiłku na dziecko w Polsce.Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC!
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

07:37 16-02-2009
Zasiłek rodzinny na dziecko we Francji

A co z osobami przebywającymi we Francji z całymi rodzinami

Zasiłki przyznawane są począwszy od drugiego dziecka w rodzinie, aż do 20 roku życia. Dziecko jednak musi kontynuować naukę od dnia jej rozpoczęcia.
Formalności

Odpowiednie wnioski znajdują się Kasach Rodzinnych na terenie merostwa. Do wniosku (Cerfa nr 11423*04), dołączamy zaświadczenie o zatrudnieniu i o legalnym pobycie wraz z rodziną i przesyłam na adres najbliższej Kasy. r. Na podanej stronie znajdują się również formularze zgłoszeniowe Cerfa.Adresy można znaleźć na stronie: www.caf.fr
Kwoty zasiłku na dzieci

Francuzi przyznają na pierwsze dziecko117€, na drugie 267€ a na trzecie 417€ miesięcznie. Pomiędzy 11 a 16 rokiem życia dziecka rodzice otrzymują dodatkowo po 33€ miesięcznie a powyżej 16 roku 59€.

Rodziny wielodzietne mogą liczyć na dodatkową pomoc finansową ze strony Państwa. Dotyczy on wprawdzie rodzin mających minimum troje dzieci i wynosi miesięcznie 74€. Jest to kwota dodatkowa do zasiłku na dzieci. Tak wiec rodziny z trojgiem dzieci, którym zostanie przyznany dodatek dla rodzin wielodzietnych mogą liczyć miesięcznie na 492€ plus dodatki wiekowe.
Oczekiwanie na odpowiedź

Czas rozpatrywania wniosków zamyka się na ogół w dwóch miesiącach. W większości przypadków legalnego i zasadnego ubiegania się o dodatki i zasiłki są one przyznawane.

http://www.hrc.pl/index.php?dzid=123&did=1141&part=2
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
109.211.*.*

17:08 03-02-2012
Tak wszystko się zgadza poza jednym, mój przedmówca zapomniał dodać że caf to nie kasa rodzinna tylko ubezpieczalnia coś w rodzaju polskiego ZUS natomiast zatrudnieni w sektorze rolniczym kierują wnioski o rodzinne do MSA odpowiednik naszego krus. Nawet jeśli by pani by z tym panem była małżeństwem ale nie mieszkała z dziećmi we Francji nie przysługiwał by zasiłek rodzinny bo dziecko czy dzieci muszą być rezydentami we Francji.
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona