Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Witam serdecznie .
Mam problem i bardzo proszę o pomoc. Zamieszkuję z mężem 2 dzieci oraz ze swoją mamą , która jest głównym właścicielem mieszkania ( mieszkanie spółdzielcze) Ja z dziecmi jestem zameldowana również . Moja mama narobiła sobie ogromnych długów w bankach .W mieszkaniu w którym mieszkamy zajmuje najmniejszy pokój .Ja z mężem i dziećmi resztę .Moje pytanie brzmi : Wejście komornika do mieszkania ,jak to wygląda ? Jak ja mam udoowodnić ,że większość rzeczy są moje i mojego męża????? Czy ma prawo zająć nasze rzeczy typu komputer telewizor itd?? Moja mama w swoim pokoju ma swój komputer i tv i to wszystko co posiada. Czy komornik może zając taką rzecz jak lodówka ,kuchnia,pralka takiego typu rzeczy??? nie mam potwierdzenia ze jest to kupione przeze mnie na resztę typu tv,komputer mam paragony i potwierdzenia ze jest to moje bądź męża. I jeszcze jedno pytanie czy komornik może wejść do mojego pokoju w którym zamieszkuje z mężem albo do pokoju dzieci ??Czy tylko do pokoju mamy?? Bardzo prosze o pomoc i szybką odpowiedź Pozdrawiam | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Art. 845. kpc
---------------------§ 1. Do egzekucji z ruchomości komornik przystępuje przez ich zajęcie. § 2. Zająć można ruchomości dłużnika będące bądź w jego władaniu, bądź we władaniu samego wierzyciela, który do nich skierował egzekucję. Ruchomości dłużnika będące we władaniu osoby trzeciej można zająć tylko wówczas, gdy osoba ta zgadza się na ich zajęcie albo przyznaje, że stanowią one własność dłużnika, oraz w wypadkach wskazanych w ustawie. Jednakże w razie zbiegu egzekucji sądowej i administracyjnej dopuszczalne jest zajęcie ruchomości na zasadach przewidzianych w przepisach o egzekucji administracyjnej. <§ 2a. W przypadku egzekucji świadczeń alimentacyjnych komornik może zająć także ruchomości będące we władaniu osoby zamieszkującej wspólnie z dłużnikiem bez zgody tej osoby, chyba że przedstawi ona dowód, że ruchomości są jej własnością.> § 3. Nie należy zajmować więcej ruchomości ponad te, które są potrzebne do zaspokojenia należności i kosztów egzekucyjnych. Odpowiadam na pytania wyłącznie na FORUM! | ||
linki reklamowe | |
Dziękuje serdecznie.
Z tymże nie doczytałam ,czy komornik może wejść do mojego pokoju jeżeli to mama jest dłużnikiem i czy może zająć takie rzeczy jak lodówka pralka kuchnia.Czy komornik zajmuje takie rzeczy zdarzyły sie takie przypadki? | |||
Tak, może. Może zająć również Pani ruchomości (np. telewizor), jeśli nie będzie Pani w stanie wykazać, że jest on Pani własnością.
---------------------Odpowiadam na pytania wyłącznie na FORUM! | ||
Dziękuje serdecznie panu za pomoc. Mam rachunki i papiery na swoje rzeczy z moimi danymi tak więc chyba mogę spać spokojnie ![]() | |||
~prawnik 176.97.*.* |
Głupoty opowiada ten rozmówca nie może zająć żadnego telewizora jeśli stoi w Twoim pokoju i nic nie musisz udowadniać Art. 845. kpc Mam wrażenie ,że te rozmowy prowadzą komornicy żeby ludzi nastraszyć. | ||
Ja natomiast uważam, że wiele rzeczy zależy od osoby komornika.
---------------------W teorii może wejść i naklejać na wszystkie rzeczy, a na odchodnym stwierdzić, że jak się nie podoba to powództwo przeciwegzekucyjne proszę wnieść i do widzenia. student V roku prawa ekspert ds. zajęć egzekucyjnych rachunków bankowych GG: 9065326 | |||
linki reklamowe | |
~gregor 86.42.*.* |
witam pana mam nadzieje ze jest pa | ||
~gregor 86.42.*.* |
witam pana mam nadzieje ze jest pan komornikiem sprawa polega na tym ze gosc wyludzil od emnie 10 tys na poczet roboty o wykonanie polozenia kamienia na domu wypial sie na mnie .sprawa trafila do sadu ,oczewiscie ja wygralem ,ale nie ma z czego sciagnac jest nakaz egzekucji komornik nic nie zdolal .pytanie ma pan pomysl jak to wyciagnac mysle ze cos tam poszlo nie tak ale sprytny dal by rade jak ma pan cos ciekawego do podpowiedzi to prosze smialo moge to zlecic napewno stratny nie bedzie gregorrancho@hotmail.com pozdrawiam | ||

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |