czy umowa dożywocia podlega podatkowi jak tego uniknąć   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/68853,czy-umowa-dozywocia-podlega-podatkowi-jak-tego-uniknac.htm)

sylvian1 - 08:34 03-07-2009
mam pytanie chodzi mi o umowe dożywocia poniewaz babcia chce mi przepisać swoja część majątku. dziadek zmarł 9 miesięcy temu i przepisał swoja część majątku 2 wnuczkom jeszcze nie było działu spadku ale babcia chce mi przepisać swoją część podobno można to zrobic w fromie umowy dozywotniej ale jak to zrobić aby nie zapłacić podatku od nieruchomości rolnej ponieważ babcia wraz z mężem mają ponad 5 hektarów ziemi i dom po smierci dziadka babci nalezy sie połowa czyli ponad 2 hektary i połowa domu, babcia chce to wszystko przepisać na mnie czyli na swoja wnuczke ponieważ nie chce aby jej dzieci miały prawo do tego majątku chce ich tego pozbawić i podobno można to zrobic w formie umowy dozywotniej bo nawet nie bedą mogli mieć prawa do zachowku dzieki niej, więc moje pytanie brzmi jak to przepisać w formie umowy dożywocia tak aby nie płacić podatku i notariuszowi ponieważ wartosć tego majątku babci będzie wynosiła prawdopodobnie ponad 2 mln złotych jesli mielibyśmy zapłacić podatek i notariuszowi od tej kwoty do byśmy musieli zapłacić badzo dużo pieniędzy jak to zrobiż by tego uniknąć? prosze o pomoc
kw02 - 12:32 07-07-2009
Przy umowie dożywocia w zamian za przekazanie nieruchomości nie ma możliwości uniknięcia opłaty notarialnej i podatku PPC (2%). Babcia może jednak spisać testament (najlepiej u notariusza) w którym przekaże cały swój majątek wybranej osobie (osobom). Wtedy jego nabycie przez wnuczkę będzie zwolnione z podatku od spadku (jeśli zostanie zgłoszone w US). O ile jednak nie wydziedziczy pozostałych spadkobierców ustawowych, będzie należał się im zachowek.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona