czy umowa dożywocia podlega podatkowi jak tego uniknąć - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
12:32 07-07-2009  kw02
Przy umowie dożywocia w zamian za przekazanie nieruchomości nie ma możliwości uniknięcia opłaty notarialnej i podatku PPC (2%). Babcia może jednak spisać testament (najlepiej u notariusza) w którym przekaże cały swój majątek wybranej osobie (osobom). Wtedy jego nabycie przez wnuczkę będzie zwolnione z podatku od spadku (jeśli zostanie zgłoszone w US). O ile jednak nie wydziedziczy pozostałych spadkobierców ustawowych, będzie należał się im zachowek.
2.
08:34 03-07-2009  sylvian1
mam pytanie chodzi mi o umowe dożywocia poniewaz babcia chce mi przepisać swoja część majątku. dziadek zmarł 9 miesięcy temu i przepisał swoja część majątku 2 wnuczkom jeszcze nie było działu spadku ale babcia chce mi przepisać swoją część podobno można to zrobic w fromie umowy dozywotniej ale jak to zrobić aby nie zapłacić podatku od nieruchomości rolnej ponieważ babcia wraz z mężem mają ponad 5 hektarów ziemi i dom po smierci dziadka babci nalezy sie połowa czyli ponad 2 hektary i połowa domu, babcia chce to wszystko przepisać na mnie czyli na swoja wnuczke ponieważ nie chce aby jej dzieci miały prawo do tego majątku chce ich tego pozbawić i podobno można to zrobic w formie umowy dozywotniej bo nawet nie bedą mogli mieć prawa do zachowku dzieki niej, więc moje pytanie brzmi jak to przepisać w formie umowy dożywocia tak aby nie płacić podatku i notariuszowi ponieważ wartosć tego majątku babci będzie wynosiła prawdopodobnie ponad 2 mln złotych jesli mielibyśmy zapłacić podatek i notariuszowi od tej kwoty do byśmy musieli zapłacić badzo dużo pieniędzy jak to zrobiż by tego uniknąć? prosze o pomoc

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona